The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jos

Waarom kiezen voor een ultrawide monitor?

Een monitor waarop je meer schermruimte hebt voor productiviteit, entertainment en games? Dat is een ultrawide monitor. Twee monitoren zijn niet meer nodig en je hebt al je werkzaamheden overzichtelijk op één beeldscherm. Hier leggen we je uit welke voordelen een ultrawide monitor heeft.

Wat is een ultrawide monitor?

Ultrawide monitor

Een ultrawide monitor heeft een derde meer schermruimte in de breedte dan een 'normale' breedbeeld monitor. De schermverhouding van een ultrawide is 21:9, waar een gewone monitor een 16:9 verhouding heeft. De extra schermruimte maakt het makkelijk om met 2 (of meer) vensters naast elkaar te werken. Naast 16:9 en 21:9 bestaat er zelf 32:9. Dit zijn super ultrawide schermen die even breed zijn als 2 gewone monitoren naast elkaar. Een goed alternatief voor een 2 schermen setup dus.

Meer schermruimte

Ultrawide monitor met Adobe Photoshop open

Met een derde meer schermruimte (of het dubbele) heb je meer ruimte voor je werkvensters. Erg handig voor op kantoor als je veel in tekst- of Excelbestanden werkt. Ook is ultrawide handig voor grafisch ontwerp of beeldbewerking; je ziet meer van je project, je hebt de ruimte om meerdere tekenvelden te gebruiken en je klapt al je tools naast je werkveld uit, zonder dat ze in de weg zitten.

Multitasken

Voorbeeld van multitasking op een ultrawide LG monitor.

Veel ultrawide monitoren beschikken over een vorm van 'split screen' software. Hiermee verdeel je jouw beeldscherm in meerdere vlakken, die je tegelijkertijd gebruikt. Handig als je met meerdere sheets tegelijk werkt, maar tegelijkertijd ook je internetbrowser en mail geopend wilt hebben staan. Soms is split screen (of software met een andere naam) ingebouwd, soms moet dit apart geïnstalleerd worden.

Gamen op een ultrawide monitor

Gamen op een curved ultrawide monitor.

Bepaalde games ondersteunen gaming op een ultrawide monitor, vaak met een aanpasbare Field of View (FoV) optie. Met een breder zichtveld zie je meer van je games en zie je tegenstanders sneller aankomen. Dit geeft jouw het voordeel in shooters, MOBA's en grand strategy games. Daarnaast heb je geen last van schermranden die je hebt als je normaal gesproken met meerdere 'normale' monitoren naast elkaar gamet.

Automatische beeldschaling en films kijken

Curved ultrawide monitor.

Wanneer je jouw beeldscherm naar wens hebt aangesloten en ingesteld, gebruik je meteen al je programma's zonder de software te schalen. Dat wil zeggen dat je niks hoeft in te stellen om je programma's zich aan te laten passen aan de 21:9 beeldverhouding van je ultrawide monitor. Ook films in bioscoopformaat kijken een stuk fijner weg op een ultrawide monitor. Met dit filmformaat zie je namelijk geen zwarte balken boven en onder het beeld.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen