The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rowan

Hoe monteer ik mijn wandschouw dampkap?

Het monteren van een wandschouw dampkap klinkt als een moeilijke klus, maar dat hoeft het niet te zijn. Met het juiste gereedschap en een extra paar handen is het monteren van een wanddampkap zo gedaan. Op deze pagina lees je stap voor stap hoe je een schouwkap installeert.

Benodigdheden

Om een dampkap op te hangen, heb je een meetlat, potlood, klopboormachine, pluggen en een extra paar handen nodig. Hieronder lees je stap voor stap hoe je een dampkap monteert.

Stap 1: Teken de hartlijn op de muur

Hartlijn tekenen dampkap

Om de dampkap precies in het midden boven de kookplaat te hangen, teken je met een meetlat (liefst met waterpas) de hartlijn af. Dit is een verticale lijn die je op de muur tekent. De hartlijn geeft het midden van de kookplaat aan. Het midden bepaal je door de breedte van je kookplaat op te meten en door 2 te delen. Door met potlood een hartlijn te tekenen, komt je dampkap in het midden boven je kookplaat te hangen.

Stap 2: Markeer waar je moet boren

Wandschouw dampkap ophangen

Nu de hartlijn zichtbaar is, pak je de dampkap uit. De dampkap moet minimaal 65 centimeter boven de kookplaat komen te hangen. Aan de binnenkant van de kap zitten gaatjes waarmee je de dampkap door middel van schroeven ophangt. Positioneer de dampkap op de plek waar je deze wilt hebben en gebruik een potlood om te markeren waar je moet boren. Om te bepalen waar je de dampkap wilt hebben, gebruik je de hartlijn en een waterpas om de dampkap recht en in het midden te hangen. De schacht van de dampkap komt niet alleen vast te zitten aan de dampkap zelf, maar ook aan een houder bij het plafond. Duw deze houder tegen het plafond en markeer waar er geboord moet worden.

Stap 3A: Controleer je muur

Voordat je begint met boren, moet je eerst controleren of er geen leidingen zitten op de plek waar je wilt boren. Om hierachter te komen, gebruik je een leidingzoeker. Vervolgens ga je naar de volgende stap.

3B: Boor de gaten

In de meegeleverde handleiding van je afzuigkap lees je hoe groot en diep de gaten moeten zijn die je boort. Dit is afhankelijk van de schroeven die je gebruikt om de afzuigkap en de houder voor de schacht aan de muur te bevestigen. Afhankelijk van het materiaal van de muur, heb je hier een bepaalde boormachine voor nodig. Welke jij nodig hebt en hoe je deze het beste gebruikt, lees je in het onderstaande artikel.

Stap 4: Hang de dampkap op

Plaats in alle gaten die je net geboord hebt een plug en draai de schroef er vast een flink stuk in. Hang vervolgens de dampkap op aan de schroeven en schroef ze stevig vast.

Stap 5: Monteer de afvoerbuis

Afvoerbuis monteren dampkap

Bij de meeste dampkappen moet je een flens plaatsen op de bovenkant van de dampkap, zodat je de afvoerbuis kan aansluiten. Een flens is een plastic ring die bij de dampkap wordt meegeleverd als hij nodig is voor installatie. Is dit bij jouw dampkap niet het geval, monteer de afvoerslang dan direct op de dampkap. De afvoerbuis maak je aan beide kanten vast met behulp van een slangklem.

Stap 6: Monteer de schouw

Schouw monteren dampkap

Zet de schouw met de meegeleverde schroeven vast aan de bovenkant van de dampkap en de beugel aan het plafond.

Rowan
Artikel van:
Rowan Dampkapspecialist.

© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 9.151 beoordelingen