The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rowan

Wandschouw dampkap kopen: waar op letten

De wandschouw dampkap is de meest populaire dampkap en is er in verschillende soorten. Bij het kopen van een wandschouw dampkap let je onder meer op de afmetingen en het type afzuigsysteem. In dit artikel lees je waar je precies rekening mee moet houden.

Muur

Wanschouw dampkap

Een wandschouw dampkap monteer je direct op de muur en is er in 3 uitvoeringen: standaard, schuin en plat. Hierdoor kies jij een wandschouw die het beste bij de stijl en indeling van je keuken past. Welk wandschouw model je ook kiest; zorg er altijd voor dat je een muur hebt waar de kap op past.

Afzuigsysteem

Afzuigsysteem wandschouw dampkap

Voor je een wandschouw dampkap kiest, is het belangrijk om te weten welk afzuigsysteem je thuis hebt. Je kan bijvoorbeeld een afvoersysteem naar buiten of een centraal afzuigsysteem hebben. Heb je dit allebei niet, kies dan voor een kap met recirculatie. Hierbij filtert de dampkap de lucht uit jouw keuken en blaast de schone lucht weer de kamer in.

Standaard wandschouw

Standaard wandschouw dampkap

De meest voorkomende wandschouw dampkap is een standaard schouwkap. Deze kap is breed van onderen en loopt naar boven toe steeds smaller. Dit type dampkap zie je in de meeste huishoudens terug en is dan ook de meest standaard uitvoering.

Schuine dampkap

Schuine wandschouwkap dampkap

Met een schuine dampkap heb je meer ruimte in je keuken. Je hoeft daarom niet bang te zijn dat je je hoofd stoot. De kap hangt niet recht boven je fornuis, maar loopt diagonaal naar boven. Qua vorm is dit type te vergelijken met een tv.

Platte wandschouw

Platte wandschouwkap dampkap

Een platte wandschouw dampkap is vlak aan de bovenkant en heeft een rechthoekige vorm. Dit strakke model is handig wanneer je keukenspullen op je dampkap wilt zetten. Hierdoor kan je snel bij je kruidenpotjes en hoef je niet naar je tijm of basilicum te zoeken.

Afmetingen

Wandschouw dampkap keuken

Bij het kiezen van de juiste wandschouw dampkap is het belangrijk om goed op de afmetingen te letten. Een wandschouw is er in verschillende maten. Je hebt keuze uit een breedte van 60, 70, 80 en 90 cm. Bij voorkeur is de dampkap minimaal net zo breed als je kookplaat.

Installeren

Wandschouw dampkap licht

Om je wandschouw dampkap te installeren, heb je het juiste gereedschap en een extra paar handen nodig. Voor de montage dien je een hartlijn op de muur te tekenen en te markeren waar je moet boren. Na het boren van de gaten hang je de dampkap op. Monteer de afvoerbuis en de schouw en je bent klaar.

Rowan
Artikel van:
Rowan Dampkapspecialist.

© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 9.151 beoordelingen