View Coolblue in English? Yes| No
Geschreven door Devon

Advies over dampkappen

Je wilt een dampkap kopen, maar je ziet door de bomen het bos niet meer? Dan helpen wij je graag met het maken van de juiste keuzes. Als eerste zal je moeten bepalen welk type dampkap geschikt is voor jouw situatie. Daarnaast is het belangrijk om te weten over wat voor afzuigsysteem je woning beschikt.

1. Welk type dampkap is geschikt voor jou?

Het type dampkap dat geschikt is voor jouw situatie hangt af van de ruimte die je hebt en je persoonlijke voorkeur. Hieronder leggen wij de verschillende types uit.

Wandschouw dampkap

wandschouw dampkap

Een wandschouw dampkap wordt aan de muur gemonteerd en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De meest standaard uitvoering loopt schuin af naar boven. Daarnaast heb je modellen die bovenop plat zijn. Als laatste heb je zogenaamde diagonale modellen. Diagonale modellen zijn aan de voorkant hoger dan aan de achterkant, waardoor je meer hoofdruimte hebt.

Onderbouw dampkap

onderbouw dampkap

Onderbouw dampkappen zijn vergelijkbaar met een wandschouw dampkappen, alleen dan zonder schouw en vaak wat minder krachtig. Dit klassieke model dampkap hang je onder een bovenkastje of monteer je aan de wand. Plaats je een onderbouw dampkap onder een keukenkastje, dan kan de lucht via een afvoerbuis door het kastje naar buiten. Wil je een gat in je keukenkast voorkomen, kies dan voor een dampkap met een recirculatiesysteem. De damp wordt dan gefilterd en terug de keuken in geblazen.

Plafond dampkap

plafond dampkap

Een plafond dampkap wordt, niet geheel verrassend, in het plafond ingebouwd. Hierdoor is hij uitermate geschikt om boven een kookeiland geplaatst te worden.

Geïntegreerde dampkap

geintegreerde dampkap

Een geïntegreerde dampkap hangt tussen twee bovenkastjes. Je voorziet hem van een keukenpaneel zodat hij één wordt met je keuken. Een geïntegreerde dampkap zie je niet, totdat je hem wilt gebruiken en open trekt.

Telescopische dampkap

telescopische dampkap

Telescopische dampkappen werk je weg in de bovenkast. De lucht wordt afgezogen door middel van een uittrekbaar scherm. Zo hangt je dampkap praktisch uit het zicht en is hij er voor je wanneer je hem nodig hebt.

Eiland dampkap

eiland dampkap

Eiland dampkappen worden boven een kookeiland geplaatst. Eiland dampkappen zijn aan alle kanten netjes afgewerkt en worden aan het plafond gemonteerd.

Inbouw dampkap

inbouw dampkap

Wil je zo min mogelijk van je dampkap zien? Kies dan voor een inbouw dampkap. Inbouw dampkappen worden netjes weggewerkt in een keukenkast. De motor van het apparaat bevindt zich ook in de kast.

2. Over welk afzuigsysteem beschik je?

Niet elke woning heeft dezelfde mogelijkheden qua afzuiging, het is dan ook van belang om goed te kijken naar de situatie bij jouw thuis. Afhankelijk daarvan moet je een dampkap met of zonder motor aanschaffen.

Luchtafvoersysteem dampkappen

De eenvoudigste situatie is een afvoer naar buiten. In dat geval kies je voor een dampkap die geschikt is om aangesloten te worden op een luchtafvoer. Deze zal de kooklucht direct naar buiten afvoeren.

Geen afvoer naar buiten

Wanneer je geen afvoer naar buiten hebt kies dan voor een recirculatiesysteem. Hierbij filteren speciale filters de kooklucht alvorens het weer de keuken in te blazen. Naast dampkappen die standaard geschikt zijn voor recirculatie zijn met behulp van een speciale filter en/of ombouwset veel dampkappen om te bouwen voor gebruik in een recirculatie-opstelling. Een recirculatiesysteem is in de meeste gevallen minder efficiënt dan een directe luchtafvoer. Heb je de keuze, kies dan voor een luchtafvoersysteem.

Centraal afzuigsysteem

Het is ook mogelijk dat je keuken is aangesloten op een centraal afzuigsysteem. Wanneer dat het geval is heb je een dampkap zonder motor nodig. Het centrale afzuigsysteem zorgt dan immers voor het afzuigen van de kooklucht.

3. Hoe bepaal je de juiste afmetingen?

Een dampkap is bij voorkeur minimaal net zo breed als je kookplaat, maar hij moet natuurlijk wel in je keuken passen. Daarom is het van belang dat je alles goed opmeet.

Bij dampkappen die worden ingebouwd zoals inbouw- en plafond dampkappen zijn de breedte en diepte van de nis waarin de dampkap moet komen van groot belang. Bij geïntegreerde of vlakscherm dampkappen is het opmeten van de beschikbare breedte over het algemeen voldoende. De afmetingen verschillen natuurlijk per dampkap, vergeet dus niet de inbouwtekening en de afmetingen op de productpagina te bekijken.

Afstand tot kookplaat

Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte tussen de kookplaat en de dampkap aanwezig is. Houdt als je op gas kookt rekening met een aanbevolen afstand van minimaal 65 cm. Als je elektrisch kookt is een afstand van 55 cm aan te raden. Controleer de aanbevolen afstand altijd even op de productpagina.

4. Hoe krachtig moet je dampkap zijn?

Het afzuigvermogen van een dampkap wordt uitgedrukt in kubieke meters per uur. Hoeveel vermogen je nodig hebt hangt af van het formaat van je keuken. De optimale afzuigcapaciteit is eenvoudig te berekenen door het aantal kubieke meters van je keuken te vermenigvuldigen met 8. Het getal wat hieruit voortkomt, is de minimale capaciteit die de dampkap in de laagste stand moet bieden. Wanneer je keuken 5 meter lang, 3 meter breed en 3 meter hoog is zal je dus een dampkap nodig hebben die in de laagste stand een capaciteit van 360 m³/uur (5 x 3 x 3 x 8) heeft.

Minimaal vermogen dampkap = lengte x breedte x hoogte keuken x 8

  • Keuken tot 20 m3: minimale afzuigcapaciteit van: < 160m3
  • Keuken van 20 - 30 m3: minimale afzuigcapaciteit van: 160 tot 240 m3
  • Keuken van 30 m3 of groter: minimale afzuigcapaciteit van: > 240 m3

5. Wil je een stille dampkap?

Heb je een open keuken of wil je kunnen gewoon zo min mogelijk last hebben van een zoemende afzuigkap? Kies dan voor een afzuigkap met een geluidsniveau van onder de 50 decibel op de stand 2. Zo weet je zeker dat je afzuigkap niet teveel herrie maakt.


© 1999 - 2018 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 14.772 beoordelingen