The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jan

Hoe kies je een gaming laptop?

Je hebt al jaren dezelfde laptop en merkt dat deze niet meer alle games die je speelt even goed aankan. Of je hebt besloten voor het eerst een gaming laptop te kopen. Waar moet je dan op letten? In dit artikel leggen wij je uit hoe je een gaming laptop kiest op basis van de games die jij speelt. Of je nu af en toe een game als The Sims speelt of dagelijks je tegenstanders te slim af bent in Fortnite; er is altijd een gaming laptop die bij jou past.

Gaming laptop kiezen

Fortnite op gaming laptop

Bij het kiezen van een gaming laptop is het belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt. Zo weet je zeker dat je op jouw nieuwe gaming laptop je favoriete games speelt. Vraag jezelf het volgende af:

  • Wat voor games speel je?
  • Welke videokaart heb je nodig voor deze spellen?
  • Wil je in full hd of 4K resolutie gamen?
  • Hoe zit het met de verversingssnelheid van het beeldscherm?

Specificaties

Bij een gaming laptop is de videokaart het belangrijkste onderdeel. De grafische kaart is bijvoorbeeld cruciaal als het gaat om de hoeveelheid frames per seconde (fps) waarop je een game speelt en op welke resolutie een game speelbaar blijft. Daarnaast is het beeldscherm van belang: game jij in full hd of wil je ook games in 4K spelen? Bovendien heeft een 120Hz scherm een dubbel zo hoge verversingssnelheid als een standaard gaming laptop scherm. Dit resulteert in een meer vloeiende gameplay.

Laptop voor simpele games

Asus laptop met de Sims 4.

Speel jij grafisch lichte games of oudere games? Bijvoorbeeld Minecraft, The Sims of Rollercoaster Tycoon? Dan is een laptop met een basis dedicated videokaart zoals de NVIDIA GeForce MX150 of MX250 voldoende. Op deze laptops speel je geen zwaardere games als Fornite of League of Legends. Voor dit soort spellen heb je een instap gaming laptop nodig.

Instap gaming laptops

HP laptop met Fortnite.

Wanneer jij met je online vrienden competitieve games speelt als Fortnite, League of Legends of Call of Duty: Warzone, heb je niet genoeg aan een basis dedicated videokaart. Je komt dan uit bij een gaming laptop met een NVIDIA GeForce GTX 1650 of GTX 1660 Ti. Je speelt op deze laptops games als Fortnite in full hd resolutie en op hoge instellingen. Om zwaardere of nieuwere games als Assassin's Creed Valhalla op hoge instellingen te spelen, heb je een allround gaming laptop nodig.

Allround gaming laptops

Laptop met Assassin's Creed Valhalla.

Speel jij graag uitgebreide singleplayer games of zwaardere multiplayer games? Om games zoals Doom Eternal, Red Dead Redemption 2 of Assassin's Creed Valhalla te spelen, heb je minimaal een NVIDIA GeForce RTX 2060 videokaart nodig. Bij deze categorie laptops vind je ook laptops met beeldschermen met een hoge verversingssnelheid van 120 hertz of 140 hertz. Dit zorgt er voor dat het beeld op je beeldscherm vaker ververst, waardoor je de bewegingen in het spel vloeiender waarneemt. Wil jij games spelen in 4K of kan je niet wachten op toekomstige games als Elden Ring? Dan heb je een hardcore gaming laptop nodig.

Hardcore en toekomstbestendige gaming laptops

Laptop met Elden Ring

Met een gaming laptop met een NVIDIA GeForce RTX 3000 videokaart zoals de RTX 3080, speel jij games op de hoogste instellingen met 60 frames per seconde en zelfs in 4K resolutie. RTX kaarten hebben raytracing technologie, waardoor licht, schaduwen en weerspiegelingen er realistisch uitzien. Bovendien ben je alvast voorbereid op toekomstige games als Elden Ring. Laptops met een RTX 30 videokaart zijn van de hoogste klasse en hebben vaak een beeldscherm met een hoge verversingssnelheid. Wil je nog meer detail op je beeldscherm? Kies dan voor een gaming laptop met een 4K resolutie.

Prestaties en batterijduur

Gamen op laptop batterijduur

Tijdens het gamen werkt jouw laptop hard om al die frames vloeiend over jouw scherm te laten bewegen. Dat vraagt niet alleen veel kracht, maar slurpt ook energie. We raden aan dat je tijdens het gamen de lader altijd aansluit. Als je dat niet doet, haal je minder goede prestaties én is de batterij binnen enkele uren leeg. Bovendien loop je het gevaar dat jouw laptop halverwege een potje uitvalt. Gebruik je jouw laptop even niet om op te gamen? Dan gebruik je hem probleemloos zonder lader.

Advies op maat in de winkels

Laptop testen in de winkel.

Wil je je potentiële nieuwe gaming laptop graag eerst even vasthouden en testen? Of wil je graag persoonlijk advies van een specialist? Kom dan op afspraak langs in de winkel. Dan maken wij alle tijd voor je. En ben je overtuigd, dan installeren we meteen je nieuwe laptop voor je.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen