The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thomas

Hoe moet ik mijn diepvriezer schoonmaken?

Je moet je diepvriezer jaarlijks ontdooien. Hiermee verbeter je namelijk het koelvermogen en daarmee ook het energieverbruik van je diepvriezer. Wanneer het ijs uit je diepvriezer is, kun je hem ook direct grondig schoonmaken. Hieronder lees je hoe je dit aanpakt.

In het kort

  • Wat gaan we doen: Een diepvriezer schoonmaken.
  • Voor welke apparaten is deze uitleg geschikt: Diepvriezers, koel-vriescombinaties en koelkasten met een vriesvak.
  • Hoe lang duurt het: Het schoonmaken zelf duurt ongeveer een half uur. Als de diepvriezer nog niet ontdooid is, neemt dit ook nog eens een half uur tot een aantal uren in beslag. Dit is afhankelijk van de grootte van je diepvriezer en de hoeveelheid ijs.
  • Wat heb je nodig: Een sopje, schone poetsdoeken, een koelbox, een zachte borstel en eventueel een spons.
  • Waar moet ik rekening mee houden: Het duurt erg lang om na het schoonmaken veel levensmiddelen tegelijk in te vriezen. Je maakt de diepvriezer daarom het liefst schoon wanneer hij niet helemaal gevuld is.

Ontdooien

Voordat je je diepvriezer kunt schoonmaken, moet je hem eerst ontdooien. Leg alle benodigde schoonmaakartikelen klaar, haal je etenswaren uit de diepvriezer en bewaar ze tijdelijk in een koelbox of koeltas. Haal vervolgens de legplateaus en laden uit de diepvriezer. Hierna ontdooi je de vriezer zodat je kunt beginnen met schoonmaken.

Sopje maken

Maak een sopje met warm water en een beetje afwasmiddel of neutrale zeep. Dit sopje gebruik je voor zowel de binnenkant als de buitenkant. Gebruik geen schuurmiddel of een agressief schoonmaakmiddel. Hiermee kun je je diepvriezer namelijk beschadigen.

Een alternatief voor je sopje is om een speciaal schoonmaakmiddel voor koelkasten en vriezers te gebruiken.

Binnenkant schoonmaken

Inmiddels is je diepvriezer ontdooid en kan het poetsen beginnen. Verwijder het dooiwater uit de diepvriezer. Sommige diepvriezers beschikken over een speciale opvangbak voor dooiwater. Wanneer dit voor jouw apparaat niet het geval is, gebruik je voor het dooiwater een spons. Neem de binnenkant van de diepvriezer af met het sopje en een zachte doek. Hierna neem je alles nog eens af met warm water. Maak de binnenkant vervolgens grondig droog.

Buitenkant schoonmaken

Nu de binnenkant schoon is, is de buitenkant aan de beurt. Poets alle vlekken en vingerafdrukken op de behuizing weg met een schone doek. Indien je diepvriezer over een externe condensor beschikt, maak je die stofvrij met een zachte borstel. Dit is het zwarte rooster aan de achterkant van je diepvriezer. De condensor verzorgt de afvoer van warmte. Als er veel stof in zit, gaat dit ten koste van het koelvermogen en het energieverbruik van het apparaat. Wanneer je diepvriezer een externe compressor heeft, maak je deze ook schoon met een zachte borstel. De compressor zit onderaan aan de achterzijde van het apparaat.

Wanneer de behuizing van je diepvriezer van RVS is gemaakt, kun je een speciale RVS reiniger gebruiken. Een RVS reiniger is speciaal ontwikkeld om het vuil van de buitenkant te verwijderen en laat daarnaast een onzichtbare beschermlaag achter.

Klaar!

Je diepvriezer is nu weer helemaal vuil- en ijsvrij. Zet de draagplateaus, de laden en je diepvriesproducten weer op hun plek en zet hierna de diepvriezer weer aan.

Voorkom ijsvorming in je diepvriezer door de deur niet onnodig open te laten en goed te controleren of hij gesloten is wanneer je je etenswaren uit de vriezer hebt gehaald. Zo hoef je hem voorlopig niet schoon te maken.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.608 beoordelingen