The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thomas

Hoe moet ik mijn diepvriezer schoonmaken?

Je moet een diepvriezer zonder anti-ijsvorming 5 à 6 keer per jaar ontdooien. Hiermee verbeter je namelijk het koelvermogen en daarmee ook het energieverbruik van je diepvriezer. Wanneer het ijs uit je diepvriezer is, kun je hem ook direct grondig schoonmaken. Hieronder lees je hoe je dit aanpakt.

Wat is belangrijk?

Diepvriezer schoonmaken

Een schone diepvriezer ziet er niet alleen goed uit, je bespaart ook nog eens energie en je verlengt de levensduur van het apparaat. Bij het schoonmaken van een diepvriezer is het belangrijk dat je hem eerst uitzet en ontdooit. Daarna kan je aan de slag met het reinigen van de binnen- en buitenkant.

  • Stap 1: ontdooi de diepvriezer
  • Stap 2: maak een sopje
  • Stap 3: reinig de binnenkant
  • Stap 4: reinig de buitenkant

Stap 1: ontdooi de diepvriezer

Diepvriezer ontdooien

Voordat je je diepvriezer kunt schoonmaken, moet je hem eerst ontdooien. Haal je etenswaren uit de diepvriezer en bewaar ze tijdelijk in een koelbox of koeltas. Haal vervolgens de legplateaus en laden uit de diepvriezer. Hierna ontdooi je de diepvriezer zodat je kunt beginnen met schoonmaken. Zet de diepvriezer uit en verwijder de ijsvorming. Om extra snel te ontdooien kan je ook een ontdooispray gebruiken. Beschikt jouw diepvriezer over anti-ijsvorming zoals No Frost? Mooi, dan kan je snel door met de volgende stap.

Stap 2: maak een sopje

Diepvriezer schoonmaken

Maak een sopje met warm water en een beetje afwasmiddel of neutrale zeep. Dit sopje gebruik je voor zowel de binnenkant als de buitenkant. Gebruik geen schuurmiddel of een agressief schoonmaakmiddel. Hiermee kun je je diepvriezer namelijk beschadigen. Een alternatief voor je sopje is om een speciaal schoonmaakmiddel voor koelkasten en diepvriezers te gebruiken.

Stap 3: reinig de binnenkant

Binnenkant diepvriezer reinigen

Inmiddels is je diepvriezer ontdooid en kan het poetsen beginnen. Verwijder het dooiwater uit de diepvriezer. Sommige diepvriezers beschikken over een speciale opvangbak voor dooiwater. Wanneer dit voor jouw diepvriezer niet het geval is, gebruik je voor het dooiwater een spons. Neem de binnenkant van de diepvriezer af met het sopje en een zachte doek. Hierna neem je alles nog eens af met warm water. Maak de binnenkant vervolgens grondig droog. Zo blijft er geen vocht achter wat weer kan bevriezen.

Stap 4: reinig de buitenkant

Buitenkant diepvriezer reinigen

Nu de binnenkant schoon is, is de buitenkant aan de beurt. Poets alle vlekken en vingerafdrukken op de behuizing weg met een schone doek. Indien de condensor van je diepvriezer niet is afgedekt, maak je die stofvrij met een zachte borstel. De condensor is het zwarte rooster aan de achterkant van je diepvriezer en verzorgt de afvoer van warmte. Als er veel stof in zit, gaat dit ten koste van het koelvermogen en het energieverbruik van het apparaat.

Klaar!

Schoonmaken diepvriezer

Je diepvriezer is nu weer helemaal vuil- en ijsvrij. Zet de draagplateaus, de laden en je diepvriesproducten weer op hun plek en zet hierna de diepvriezer weer aan. Voorkom ijsvorming in je diepvriezer door de deur niet onnodig open te laten en controleer altijd goed of hij gesloten is nadat je etenswaren eruit haalt. Zo hoef je hem voorlopig niet weer schoon te maken.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 12.581 beoordelingen