The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Charlotte

Welke koffie maak je met een volautomatische koffiemachine?

Een volautomatisch koffiezetapparaat zet diverse koffiespecialiteiten met één druk op de knop. In onderstaand artikel leggen we jou het verschil tussen de warme dranken uit. Wat maakt bijvoorbeeld een ristretto anders dan een espresso? Wat is het onderscheid tussen een cappuccino en een latte macchiato? Ook vertellen we je hoe je een koffie omtovert tot een ander recept door de koffiesterkte en temperatuur aan te passen.

Van een krachtige espresso tot een smeuïge cappuccino

Wanneer je kiest voor een automatische koffiemachine is het belangrijk welke koffies je met het koffiezetapparaat wil bereiden. Begin met de vraag: wil ik alleen zwarte koffies drinken of wil ik variëren tussen zwarte koffies en melkspecialiteiten? Hieronder hebben we het verschil tussen de koffiespecialiteiten zonder én met melk uitgelicht.

Koffiespecialiteiten zonder melk

Voor de koffieliefhebbers van ‘gewone’ koffiespecialiteiten hebben we de koffie’s zonder melk op een rijtje gezet. Zo kom je er gemakkelijk achter welk kopje koffie het beste bij jou past.

Sterke koffies

Met een ristretto, espresso en doppio krijg je ‘s morgens een goede oppepper. Deze koffies zijn klein van formaat, maar intens qua smaak en bieden jou een goede shot cafeïne aan.

 • Ristretto: 22 ml espresso (extra sterk)
 • Espresso: 30 ml espresso (sterk)
 • Doppio: 60 ml espresso (sterk)

Mildere koffies

Een lungo en americano smaken een stuk milder, doordat de espresso met water wordt aangelengd. Het verschil tussen beide koffies is dat het water en espresso bij een lungo tegelijkertijd in je kopje terechtkomen. Bij een americano gaat dit zetproces na elkaar, waardoor je een andere smaak krijgt.

 • Lungo: 90 ml espresso (mild)
 • Americano: 30 ml espresso + 60 ml heet water

Grote, milde koffie

Een koffie of filterkoffie is de mildste variant van de zwarte koffies. Het zetproces is een stuk langzamer, waardoor het koffiezetapparaat de koffie met minder kracht zet. Zoals men weleens zegt, een typisch bakkie pleur.

Koffiespecialiteiten met melk

Ben je een koffieliefhebber, maar wil je er wel een scheut melk in? Kies dan voor een volautomaat die over een melkfunctie beschikt. Zo kies je tussen een (automatische) stoompijp, melkreservoir met of zonder leidingen of voor een melkslang. Bekijk hieronder welke koffiespecialiteit écht voor jou is weggelegd.

Sterke melkspecialiteiten

Houd je van een sterk kopje koffie, maar mag een beetje melk niet ontbreken? Kies dan vooral voor de espresso macchiato of cortado. Een espresso macchiato is een shot espresso met een paar schepjes melkschuim. De cortado bestaat voor een groter deel uit melk en beschikt niet over schuim.

 • Espresso macchiato: 30 ml espresso + toefje melkschuim
 • Cortado: 60 ml warme melk + 30 ml espresso

Romige melkspecialiteiten

De cappuccino is één van de bekendste koffiespecialiteiten. Dit befaamde drankje bestaat uit gelijk delen espresso, melk en schuim. Wil je het toch iets sterker opzoeken? Dan is de flat white een goede optie. Deze kop koffie heeft een sterkere koffiesmaak en heeft minder melkschuim.

 • Cappuccino: 60 ml espresso + 60 ml warme melk + 60 ml melkschuim
 • Flat white: 120 ml espresso + 60 ml warme melk + 30 ml melkschuim

Melkspecialiteiten met een beetje koffie

Voor de échte melk liefhebbers zijn de cafe latte en latte macchiato. De koffies die bekendstaan om de mooie laagjes melk, koffie en schuim. Zeker als je de koffie in een glas serveert. Deze koffies bestaan voor het overgrote deel uit melk(schuim). Hierdoor krijg je een milde, smeuïge smaak. De cafe latte is net iets sterker door een grotere hoeveelheid espresso en een kleinere schuimlaag.

 • Cafe latte: 300 ml warme melk + 90 ml espresso + 30 ml melkschuim
 • Latte macchiato: 300 ml warme melk + 60 ml espresso + 60 ml melkschuim

Koffierecepten aanpassen

Hoewel je bij een volautomatische koffiemachine niet zelf aan de haal hoeft te gaan met de koffiebonen, heb je wel degelijk controle over hoe de koffie uiteindelijk smaakt. Hoe? Door de instellingen op de machine aan te passen. Zo pas je de sterkte van een espresso aan door de maling van de bonen te veranderen. Sommige machines beschikken ook over een functie waarmee je een extra shot espresso toevoegt. Zo maak je meteen je koffie een stuk sterker.

Ook is het mogelijk om de temperatuur te veranderen. Houd je van een loeihete kop koffie? Hoe hoger de temperatuur, hoe meer aroma’s vrijkomen.

Conclusie

Wil je alleen genieten van espresso’s, lungo’s en americano’s? Kies dan voor een machine zonder melkfunctie. Dat is overbodig voor jou. Ben je daarentegen gek op een cappuccino’s, latte macchiato’s of flat whites? Aarzel dan niet en ga voor een koffiemachine met een melkslang, (automatische) stoompijp of melkreservoir. Bekijk bij jouw toekomstige volautomatische koffiezetapparaat welke koffiespecialiteiten hij zet, zo ben je er van verzekerd dat de machine jouw favoriete koffierecepten bereidt.

Charlotte
Artikel van:
Charlotte Koffiemachine specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen