The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Fahma

Welke koffie maak ik met een volautomatische koffiemachine?

Een volautomatische koffiemachine maakt espresso en lungo, maar ook cappuccino en latte macchiato (als hij een melkopschuimfunctie heeft.) En dat gaat allemaal automatisch, want je doet graag wat moeite voor een kop goede koffie, maar zelf koffiebonen malen gaat toch nét iets te ver.

Maalgraad en sterkte

maalgraad en sterkte instellen

Hoewel je bij een volautomatische koffiemachine niet zelf aan de haal hoeft te gaan met de koffiebonen, heb je wel degelijk controle over hoe de koffie uiteindelijk smaakt. Hoe? Door de instellingen op de machine aan te passen. Zo pas je de sterkte van een espresso of andere koffiespecialiteit aan door de maling van de bonen op grof, gemiddeld of fijn te zetten. Houd hierbij in gedachten: hoe fijner de korrels, hoe sterker de smaak.

Temperatuur

Temperatuur van de koffie aanpassen

Op de meeste volautomatische koffiemachines is de temperatuur verstelbaar. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer aroma's vrijkomen en hoe beter je de koffiesmaak proeft. Wees overigens niet te enthousiast, tenzij je van bittere koffie houdt. Ieder zijn ding natuurlijk. Een volautomatische koffiemachine is afgesteld op een standaard temperatuur. Hoe hoog dit is, verschilt per merk. Zo stelt Saeco zijn koffiemachines af tussen de 75 en 80 graden maar zegt DeLonghi dat je een goede espresso tussen de 81 en 84 graden maakt. De meningen zijn dus verdeeld. Wat jou het beste smaakt? Probeer het uit door de temperatuur te verhogen of te verlagen.

Met of zonder melksnorretje?

Cappuccino zetten met een volautomatische espressomachine

Met de meeste volautomatische koffiemachines maak je ook cappuccino's en latte macchiato's. Je weet wel, die grote koppen waar de koffie afgetopt wordt met een dikke laag melkschuim. Er zijn koffiemachines waarmee je deze heerlijkheden met 1 druk op de knop zet. Deze machines hebben een geïntegreerd melkreservoir die de melk automatisch opklopt en zo in je kopje giet. Steek je liever zelf de handen uit de mouwen of drink je alleen af en toe een cappuccino of latte macchiato? De meeste instapmodellen zijn uitgerust met een stoompijpje waarmee je zelf de melk opklopt. Geen zorgen, je hoeft hier geen baristadiploma voor te hebben. Maar misschien is het wel verstandig vooraf wat instructiefilmpjes te bekijken.

Een investering die zichzelf terugbetaalt

Koffie zetten is niet duur met een volautomatische koffiemachine

Ben je er nog niet helemaal over uit wat jouw favoriete smaak is? Met een volautomatische koffiemachine experimenteer je er op los zonder dat je er een fortuin aan kwijt bent. Oké, de machine heeft wat gekost, maar dat verdien je uiteindelijk terug. Een kopje uit deze machine kost namelijk 14 cent per kopje (bron: consumentenbond). En minstens net zo belangrijk, je houdt er relatief weinig afval aan over omdat je geen papieren filter of cupje gebruikt. Ook aan het onderhoud van een volautomaat ben je weinig tijd kwijt. De meeste machines hebben namelijk een automatische reinigingscyclus. Hiermee reinig je de machine met 1 druk op de knop. Zo proef je nooit de koffie van gisteren in je nieuwe kop koffie.

Is een volautomatische koffiemachine iets voor jou?

Dat is een volmondige "ja" als:

  1. Je ook thuis wilt genieten verse bonenkoffie
  2. Espresso, lungo en eventueel melkspecialiteiten met één druk op de knop maken jou als muziek in de oren klinkt
  3. Je er stiekem nog niet over uit bent hoe jouw favoriete kop koffie smaakt
  4. Je gemakkelijk onderhoud belangrijk vindt.
Fahma
Artikel van:
Fahma Koffiemachinespecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 13.226 beoordelingen