The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dorieke

Hoe kies je een volautomatische espressomachine?

Met iedere volautomatische koffiemachine zet je met één druk op de knop een tas koffie, van versgemalen bonen. Maar er zijn ook verschillen tussen de modellen. Bijvoorbeeld de manier waarop je een cappuccino of latte macchiato zet of hoe gemakkelijk je het apparaat onderhoudt. De levensduur verschilt ook. In dit artikel helpen we je om de beste volautomaat uit te kiezen.

Volautomatische espressomachine kiezen

Om de beste volautomatische koffiemachine te vinden voor jou, zijn er een aantal belangrijke onderwerpen om op te letten:

  • Op welke manier wil je cappuccino en latte macchiato zetten?
  • Wil je een koffieapparaat met een lange levensduur?
  • Vind je veel onderhoudsgemak belangrijk?
  • Hoe groot moet het bonen- en waterreservoir zijn?
  • Wil je jouw koffieapparaat ook bediening met app?

Cappucino's en latte macchiato's zetten

Philips volautomaat met melkreservoir

Volautomaat met melkreservoir

Je zet met één druk op de knop een cappuccino of latte macchiato met een volautomaat met melkreservoir. Het melkreservoir is geïntegreerd in het apparaat, dus het neemt geen extra ruimte in beslag op je keukenblad. Wel kost het reinigen van het melksysteem je wat tijd. Zo spoel je na elk gebruik de melkuitloop door en het melkreservoir proper. Daarbij reinig je wekelijks het geïntegreerde melksysteem met een reinigingsmiddel.

Jura volautomaat met melkslang

Volautomaat met melkslang

Met een volautomaat met melkslang maak je heel gemakkelijk melkspecialiteiten. Hiervoor steek je de melkslang in een melkpak of los melkreservoir. Druk op de knop voor cappuccino of latte macchiato en het apparaat gaat aan het werk. Het reinigen gaat iets gemakkelijker dan bij een melkreservoir. De melkslang spoel je na gebruik af en het melksysteem spoel je wekelijks door met een reinigingsmiddel.

Philips volautomaat met handmatig stoompijpje

Volautomaat met handmatige stoompijp

Melk opschuimen met een stoompijpje vergt enige oefening. Je schuimt de melk handmatig op vanuit een kannetje en schenkt het daarna in je tasje. Het duurt even voordat je weet hoe je het lekkerste melkschuim maakt. Het voordeel van het opschuimen van melk met een stoompijpje, is dat je achteraf weinig schoonmaakwerk hebt. Je spoelt het pijpje door 'm kort aan te zetten en neemt de buitenkant gemakkelijk af met een natte doek.

Siemens volautomaat met automatische stoompijp

Volautomaat met automatische stoompijp

Melk opschuimen met een automatisch stoompijpje is erg gemakkelijk. Je doet de gewenste hoeveelheid melk in jouw tasje en de stoompijp schuimt de melk daarin op. Je hebt daardoor weinig schoonmaakwerk. Het pijpje spoelt automatisch door en de buitenkant neem je af met een natte doek.

Lange levensduur

3 sterren bouwkwaliteit topklasse

Volautomatische koffiemachines met een lange levensduur beschikken over een topklasse bouwkwaliteit. Hierbij kijken we naar de stevigheid van gebruikte materialen. Een roestvrijstalen behuizing is bijvoorbeeld meer solide dan een behuizing van kunststof. Een thermoblock is snel opgewarmd en zorgt voor een constante zettemperatuur. Keramische maalschijven slijten minder snel dan maalschijven van staal. De zetgroep van apparaten met een zelfreinigende zetgroep wordt grondig gereinigd met een precies afgestelde watertemperatuur en reinigingsmiddel. Zo gaat dit onderdeel langer mee.

Veel onderhoudsgemak

3 sterren onderhoud topklasse

Het onderhoudsgemak verschilt per apparaat. Bij het ene apparaat voer je meer handelingen uit dan bij het andere apparaat. Vind jij het vervelend om telkens de handleiding erbij te pakken? Dan heb je een volautomaat met display en onderhoudsprogramma's nodig. Zo selecteer je heel gemakkelijk het gewenste onderhoudsprogramma en krijg je instructies via het display. Houd er rekening mee dat volautomatische espressomachines best wat onderhoud nodig hebben. De zetgroep reinig je wekelijks, het melksysteem na ieder gebruik. Daar komt ook nog een terugkerende ontkalkingsbeurt bij.

Inhoud water- en bonenreservoir

Waterreservoir met waterfilter

Waterreservoir

Hoe groter het waterreservoir, hoe minder vaak je deze bijvult. De inhoud van een waterreservoir ligt tussen de 1,1 en 2,4 liter. Voor het zetten van 1 standaard tas koffie is ongeveer 0,2 liter water nodig. Het is lastig om te zeggen hoeveel tassen koffie je dan zet. Het koffieapparaat verbruikt namelijk ook water tijdens het doorspoelen van de leidingen. Dit doet een volautomaat automatisch bij het in- en uitschakelen. Ook neemt het waterfilter, dat je in het waterreservoir plaatst, nog wat ruimte in beslag.

Illy bonen in bonenreservoir

Bonenreservoir

Een groot bonenreservoir vul je minder vaak bij dan een kleiner reservoir. De grootte van een bonenreservoir ligt tussen de 120 en 500 gram, waarbij 250 gram een gemiddelde inhoud is. Dit is voldoende voor een 2-persoons huishouden. In dit voorbeeld vul je de bonen zo'n één keer per week bij en blijven ze lekker vers. Er zijn ook espressomachines met een dubbel bonenreservoir. Zo vul je het koffieapparaat met 2 boonsoorten en wissel je af tussen verschillende koffiesmaken.

Bedienbaar met app

Delonghi volautomaat met app

Wil je vanuit je zetel een kop koffie zetten, precies volgens jouw recept? Kies dan voor een volautomaat die je bedient met een app. De door jou samengestelde koffierecepten sla je op onder jouw naam. Maar ook je vriendin, moeder of opa krijgen een eigen profiel. Veel apps beschikken over handige instructievideo's met uitleg over hoe je het apparaat reinigt. Met sommige apps zet je extra koffiespecialiteiten, zoals bijvoorbeeld een flat white of cortado.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen