The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door James

Advies over laminaat leggen

Je hebt je felbegeerde laminaatvloer aangeschaft of bent van plan die binnenkort in huis te halen. Dan is het nog een kwestie van zelf het laminaat leggen. Is dat moeilijk? Nee. Ga je onvoorbereid aan de slag, net als dat je doet met meubels in elkaar zetten? Niet verstandig. Dus je gaat googlen: 'hoe laminaat leggen', 'laminaat leggen benodigdheden', 'laminaat leggen tips'. En dat is nu net de informatie die we je hier geven.

1. Voorbereiding en benodigdheden

Benodigdheden laminaat leggen

Voordat je begint met laminaat leggen, moet je het laminaat laten wennen aan de temperatuur van de ruimte. Leg de pakken daarom minstens 48 uur in de ruimte waarin je gaat leggen. Leg de pakken op de grond en zet ze niet schuin tegen de muur, want dan kunnen de planken kromtrekken. Zorg er ook voor dat je het juiste gereedschap in huis haalt. Een zaag, hamer, legset, rolmaat en timmerpotlood behoren tot de standaarduitrusting van de laminaatlegger. Als het laminaat geacclimatiseerd is, start je met leggen. Gebruik lamellen van de verschillende pakken laminaat door elkaar heen. Mocht er een klein kleurverschil zijn, dan zie je dat in ieder geval niet meer terug.

2. Beginnen met leggen

Laminaat op maat zagen

Begin met laminaat leggen in een hoek. Kijk op de verpakking of je de groef naar de muur toe of ervan af moet leggen. Plaats wiggen of afstandhouders tussen de muur en lamellen, want door temperatuurverschillen in de zomer en winter zet het hout wat uit of krimpt het juist een beetje. Schuif de kopse kanten strak tegen elkaar aan en klik ze vast. Heb je gewoon kliklaminaat zonder snelkliksysteem, dan gebruik je een slagblok en hamer om de lamellen goed sluitend te krijgen. Zaag de laatste plank in de eerste baan op maat en gebruik het overgebleven deel voor de start van de nieuwe baan als dit groter dan 30 centimeter is. Is het korter, dan zaag je een nieuwe lamel doormidden en start je daarmee. Schuif de lange zijdes in elkaar en zorg ook hier weer voor een strakke aansluiting met hamer en slagblok.

3. Afwerking

Afwerking laminaat leggen

Je zult ongetwijfeld ook rond deurposten of leidingen moeten leggen. Je tekent de vorm dan af in de lamel, eventueel met behulp van een profielmal. Bij moeilijk bereikbare plekken, zoals onder een radiator, gebruik je een slagijzer. Die haak je achter de afgezaagde kant en met een hamer tik je de lamel op de juiste plek. De laatste baan van je laminaatvloer zul je in de breedte op maat moeten maken. En dan ben je eigenlijk al klaar. Wil je een strakke verdeling van je laminaat? Begin dan elke oneven baan met ⅓ deel van een lamel en de even banen met een hele lamel. Houd er rekening mee dat je zo meer snijverlies hebt. Maar dan heb je ook wel een superstrak gelegde laminaatvloer.

4. Laminaat zagen

Zaagmachines voor laminaat zagen

Als je je laminaat met een handzaag zaagt, zorg dan dat je de mooie kant naar boven legt. Met een afkortzaag, cirkelzaag, decoupeerzaag en zaagtafel zaag je de planken juist met de mooie kant naar beneden. Gebruik je een zaagblad speciaal voor laminaat, dan zaag je weer wel met de mooie kant naar boven. Een laminaat zaagblad heeft namelijk omgekeerde tanden en splintert dus naar beneden.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen