The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jos

5 Manieren om je laptop sneller te maken

Soms lijkt het uren te duren voordat jouw laptop is opgestart. En ook het openen van programma's gaat niet al te snel. Als jouw laptop traag is los je dat door een aantal handige trucjes zelf op. Op deze pagina hebben wij 5 manieren die je laptop sneller maken voor je op een rijtje gezet.

1. Vervang je harde schijf voor een SSD

Een SSD van WD uitgebeeld.

Een 'gewone' harde schijf (of HDD) start je laptop een stuk langzamer op dan een SSD. Vaak duurt het langer dan een minuut, terwijl een SSD er vaak niet eens 15 seconden over doet. Daarnaast duurt het laden van programma's en het overzetten van bestanden lang; een SSD doet dit gemiddeld 5 keer sneller. Als je de harde schijf vervangt voor een SSD draait je laptop een stuk sneller en draait hij weer als nieuw.

2. Breid het werkgeheugen uit

Specialist van Coolblue stopt een extra RAM slot in een laptop.

Het werkgeheugen, of RAM geheugen, van je laptop bepaalt hoe snel jouw laptop taken uitvoert. Veel programma's worden steeds zwaarder en daardoor kan het voorkomen dat jouw werkgeheugen niet meer voldoet en jouw laptop traag is. Of je voert taken uit op je laptop die het werkgeheugen niet aankan. Daarom is het fijn om te weten dat je het werkgeheugen kunt uitbreiden of vervangen.

3. Schoon je laptop op

Prullenbak icoontje op Windows laptop uitgelicht.

Na verloop van tijd staat je laptop vol met programma's die je misschien helemaal niet meer gebruikt. Een te volle harde schijf of SSD kan ervoor zorgen dat je laptop langzamer werkt. Het opschonen van je laptop door ongebruikte programma's te verwijderen is daarom zeker aan te raden om jouw laptop sneller te maken.

4. Sneller opstarten

Taakbeheer op een Windows 10 laptop.

Eén van de redenen van het langzaam opstarten van je laptop zijn programma's die automatisch mee opstarten met Windows. Vaak heb je helemaal niet door dat deze programma's aan staan, maar ze pikken wel werkgeheugen in waardoor je laptop trager wordt. Gelukkig beslis je in Windows zelf welke programma's mee opstarten en welke je zelfs helemaal uitschakelt.

5. Installeer Windows opnieuw

Windows 10 opnieuw installeren.

Wil je jouw laptop sneller maken, maar wil je geen geld uitgeven aan onderdelen? Dan heb je altijd de optie om Windows opnieuw te installeren als jouw laptop traag is. Het is wat werk en het vergt flink wat voorbereiding, maar op deze manier los je veel problemen op en maak je jouw laptop sneller dan voorheen.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 9.140 beoordelingen