The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Fatima

Hoe kies je een lens voor een spiegelreflexcamera?

Spiegelreflexcamera's zijn enorm veelzijdig dankzij het verwisselbare lenzensysteem. Meestal wordt er een allround kitlens meegeleverd bij je spiegelreflexcamera. Maar niet elk type fotografie lukt met deze kitlens. Wanneer je verschillende typen fotografie wilt proberen is het tijd om je lenzen collectie uit te breiden. Met dit artikel weet je straks precies welke lens geschikt is voor jouw spiegelreflexcamera.

Kies de juiste lensvatting

Lensvatting kiezen

Elke lens heeft een unieke lensvatting, het is belangrijk om daar goed op te letten. De lensvatting is het uiteinde van de lens die je op de camera draait. Zo kun je de lens van een systeemcamera niet zomaar op een spiegelreflexcamera bevestigen. Daarnaast is het goed om het cameramerk in je achterhoofd te houden bij aankoop. Een Nikon lens bevestigen op een Canon camera werkt niet. Kijk dus voor jouw aankoop altijd naar de lensvatting en het cameramerk.

Bedenk welke lens bij jouw gebruikssituatie past

Lens kiezen bij gebruikssituatie

Voor welk type fotografie je de lens gaat gebruiken is bepalend bij je keuze. Wil je ver inzoomen om een wild dier vast te leggen? Ga dan voor een telephoto lens van bijvoorbeeld 100-400mm. Fotografeer je vaak in donkere situaties? Kies dan een lens met een groot maximaal diafragma voor meer lichtinval, zoals f/1.2 of f/1.8. Voor portretfotografie gebruik je een lens van 35mm of 50mm. Je bepaalt per situatie welke lens je nodig hebt via de handige keuzehulp.

Ga voor een zoom-of primelens

Zoomlens of primelens

Wanneer je weet welke onderwerpen je gaat fotograferen is het tijd om te beslissen of je een zoom- of primelens nodig hebt. Zoomlenzen zijn veelzijdiger dan primelenzen. Wil je de ene dag weidse landschappen vastleggen en de andere dag kleine details? Dat kan allemaal met een zoomlens. Een primelens gebruik je wanneer je zeker weet dat je iets specifieks wilt vastleggen. Primelenzen zoomen niet. Hierdoor zijn ze lichtsterk. Ze zijn gericht op 1 brandpunt en dat geeft een hoge beeldkwaliteit.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen