The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Heb ik een zoomlens of een primelens nodig?

Welk type lens heb je nou nodig: een zoomlens of een primelens? Om hierachter te komen is het belangrijk om te weten wat het verschil tussen de twee is. In dit artikel zet ik de verschillen voor je op een rij. Op deze manier weet je straks precies welke lens je moet kiezen.

Wat is een zoomlens en waar gebruik ik de lens voor?

zoomlens gebruikssituaties

Met een zoomlens kun je, zoals de naam al doet vermoeden, in- en uitzoomen. Dit komt doordat je met een zoomlens van brandpuntsafstand wisselt door aan de lens te draaien. Hierdoor zijn zoomlenzen breder inzetbaar. Zo haal je de onderwerpen dichterbij of breng je ze weer verder weg terwijl je op dezelfde plek blijft staan. Een 18-200mm zoomlens is geschikt voor het maken van landschapsfoto's, portretten en bijvoorbeeld natuurfoto's.

Wat is een primelens en waar gebruik ik de lens voor?

primelens gebruikssituaties

Een primelens heeft een vast brandpuntsafstand. Je kunt er dus niet mee in- en uitzoomen. Met een primelens met een brandpuntsafstand van 50mm maak je bijvoorbeeld alleen portretten. Een 35mm primelens is weer erg geschikt voor landschapsfotografie. Het grote voordeel van primelenzen is dat ze lichtgevoeliger zijn. Het diafragma is veel groter en zorgt voor een kleinere scherptediepte. Daarnaast is de algemene beeldkwaliteit beter omdat de lens geoptimaliseerd is voor een specifieke brandpuntsafstand.

Welke lens kies ik?

keuze lens

Als je op zoek bent naar een veelzijdige lens, kies je voor een zoomlens. Met dit type lens maak je namelijk verschillende soorten beelden, van landschaps- tot portretfoto's. Ben je wat professioneler bezig met fotografie? Dan is het aan te raden om een primelens aan te schaffen voor een specifiek type fotografie. Omdat primelenzen maar 1 brandpuntsafstand hebben, zijn ze van hogere kwaliteit dan zoomlenzen. Daarnaast heeft een primelens een groter diafragma, waardoor je er een kleinere scherptediepte mee creëert.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen