The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Welke lichtsterkte moet mijn lamp hebben?

Alleen naar de fitting kijken wanneer je een lichtbron voor je lamp aanschaft kan, maar of dit het beste lichteffect geeft, is maar de vraag. Bedenk eerst goed waar je je lamp ophangt. Met licht kun je de plank namelijk volledig misslaan. Je creëert voor iedere situatie in huis een andere sfeer. Wil je een lamp voor boven je eettafel? Dan wil je niet dat je gasten verblind worden door een fel wit licht boven hen. Je wilt wel een gezellig warm licht voor tijdens het dineren, maar het moet ook weer niet zó donker zijn dat je niet eens ziet wat er op je bord ligt.

Lichtsterkte

Lichtsterkte

Je bent op zoek naar een lichtbron voor je lamp. Dan wil je wel weten of de lamp die je uitzoekt krachtig genoeg is om je ruimte te verlichten. Daarom kijk je naar het aantal lumen. Het aantal lumen geeft aan hoe krachtig de lamp is en of een lamp dus fel genoeg is om je ruimte te verlichten. Hoe meer licht er uit je lamp komt, hoe hoger het aantal lumen. Iedere ruimte heeft een andere functie. Je wilt bij je werkplek niet hetzelfde licht als bij je zitruimte. Fel wit licht is praktisch, maar echt gezellig is het niet. En een zachte warme gloed is gezellig en ontspannend, maar niet handig wanneer je op de bank een boek leest. Je hebt dus voor iedere ruimte een ander aantal lumen nodig.

Verschillende situaties uitgelicht

Je begrijpt nu vast wel dat je met 1 lichtbron niet in al je behoeften voorziet. Iedere ruimte heeft simpelweg een andere functie. Hier pas je je verlichting dus op aan. In de ene ruimte kies je voor praktisch licht, in een andere ruimte voor sfeerverlichting. Maar welk licht heb je dan nodig voor in je badkamer? En voor je slaapkamer dan? Dat lees je hier.

Woonkamer (zithoek)

woonkamer zithoek

In vergelijking met je zithoek, heb je in je eethoek wat meer licht nodig. Aan de eettafel verricht je namelijk meestal meer handelingen dan op je bank. Tijdens het dineren wil je wel zien wat voor eten er op je bord ligt. Maar gebruik je de eettafel ook wel eens om te werken? Dan wil misschien nog wat feller licht. Een dimbare lamp is hier eigenlijk een must. Voor je eethoek heb je gemiddeld 3.000 tot 6.000 lumen nodig.

Keuken

lamp keuken

De keuken is een plek waar je dagelijks veel handelingen verricht. Voldoende licht is dus belangrijk. Wanneer je met een scherp mes in de weer bent, wil je niet dat er een ongeluk gebeurt. Zorg dus voor voldoende verlichting boven je werkblad en fornuis. Heb je keukenkastjes? Hang hier dan bijvoorbeeld wat extra spotjes. Ga gemiddeld van 5.000 tot 10.0000 lumen uit om je keuken te verlichten.

Slaapkamer

Slaapkamer lamp

In je slaapkamer wil je geen felle bak met licht. Een zacht en gezellig licht is prettig om al wat te ontspannen alvorens je wegdoezelt en in slaap valt. Een lichtbron van 2.000 tot 4.000 lumen houden we aan voor in je slaapkamer. Heb je echter een bureau staan in je slaapkamer, zoals misschien in de slaapkamer van je kind, dan heb je meer licht nodig. 3.000 tot 6.000 lumen is dan het gemiddelde. Of je kiest gewoon voor een extra bureaulampje. Ook ideaal voor in je slaapkamer? Een smart lamp met wekfunctie. Hierbij wordt je rustig gewekt door een langzaam toenemend licht. Dat is fijn opstaan!

Badkamer

Onvoldoende licht in je badkamer is supervervelend. Je verricht er dagelijks genoeg handelingen. Je poetst er je tanden, mannen scheren er hun baard en vrouwen föhnen hun haar en maken zich op. Je moet wel genoeg licht hebben om deze taken te verrichten. Je wilt als man niet op je werk verschijnen met een half geschoren baard en vrouwen willen niet de hele dag rondlopen met een klont mascara onder hun ogen. Kies voor een lichtbron van 4.000 lumen. Vaak combineer je in je badkamer een plafondlamp met extra inbouwspotjes voor boven je spiegel bijvoorbeeld.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen