The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Welke MacBook is geschikt voor Technische en IT studenten?

Je bent begonnen aan een Technische of IT opleiding of je begint binnenkort met je studie. Bij beide studies zul je al snel ervaren dat een goede laptop een must is. Wij vinden dat de meest geschikt MacBook modellen bij deze studies erg dicht bij elkaar liggen. Welke MacBook modellen dat dan zijn? Dat lees je hier.

Herken jij je in dit profiel?

MacBook Pro

Je volgt een opleiding IT om software engineer, informatie-analist of ICT-beheerder te worden. Of je studeert Technische Informatica waar je leert hoe je technische computerprogramma's ontwikkelt op het gebied van hard- en software. Of misschien wil je industrieel ontwerper worden? Of toch een studie Ruimtevaart Techniek of Bouwkunde? Je volgt colleges, je werkt aan projecten met medestudenten en je volgt één of meerdere stages. Voor je studie gebruik je grafische programma's als SolidWorks om 3D modellen mee te maken of Xcode om te programmeren. Andere programma's voor technische studenten zijn, Adobe Suite, Final Cut Pro, QuickTime, Maple, Photoshop en Lightroom.

Aanbevolen specificaties voor Technische studenten

Vereiste Uitleg
Processor i7 Bij het gebruik van zware programma's is een krachtige processor zoals i7 nodig. Je opent probleemloos meerdere programma's tegelijk
RAM geheugen 8 of 16 GB Wanneer je veel tegelijk doet, heb je genoeg RAM geheugen nodig
Opslag 256 GB of hoger Met 256 GB heb je genoeg geheugen om bestanden lokaal op te slaan
Opslagtype SSD Met SSD starten programma's binnen enkele seconden op
Videokaart Dedicated Een dedicated videokaart heeft eigen geheugen. Zo blijft er genoeg werkgeheugen over voor andere taken
Schermgrootte 13 of 15 inch Wanneer je veel onderweg bent, is 13 inch prettig. Al werk je op een 15 inch scherm net iets fijner en nauwkeuriger
Software Zware grafische programma's Xcode, Adobe Suite, Final Cut Pro, QuickTime, Maple, Lightroom, VirtualBox, Kali Linux etc.

Voorgesteld model

Wat eruit komt als je al deze specificaties bij elkaar optelt? Nou, MacBook Pro 13 inch Touch Bar 2019 met 16 GB RAM en 256 GB opslagcapaciteit. Het 15 inch model kan natuurlijk ook als je toch de voorkeur geeft aan een wat groter scherm.

RAM en opslag

SolidWorks MacBook Pro

Als het aankomt op programmeren, is het geheugen van je MacBook de sleutel. De software waarmee je programmeert, snoept veel geheugen. Multitask je daarnaast veel? Dan presteert MacBook niet optimaal bij te weinig RAM geheugen. 16 GB RAM is hier de norm voor al je taken. Voor codering en programmering heb je niet het maximale aantal opslagruimte nodig. 256 GB is meer dan genoeg. En ben je bang dat je toch niet genoeg opslagruimte hebt? Kies dan voor 512 GB opslag of schaf een extern opslagapparaat aan.

Grafische kaart

MacBook Pro grafische kaart

Voor grafische programma's als SolidWorks en Adobe Suite heb je een goede grafische kaart nodig, een dedicated videokaart om precies te zijn. Waarom shared niet geschikt is? Een shared videokaart verdeelt het werkgeheugen heel slim, hij stuurt de juiste hoeveelheid geheugen naar het juiste programma. Maar waar een shared videokaart geheugen snoept van het werkgeheugen, heeft een dedicated videokaart eigen werkgeheugen, 4 GB namelijk. Een dedicated videokaart gebruikt dus niets van het 16 GB werkgeheugen. Zo blijft er genoeg werkgeheugen over voor andere taken.

Display

MacBook Pro display

Het scherm is heel belangrijk. Als ontwikkelaar heb je meerdere programma's en vensters tegelijk openstaan, zoals een webbrowser, tekstverwerker en Xcode. Een Retina scherm is niet alleen mooi, maar je kunt de resolutie ook opkrikken om de codes beter te zien. Het display heeft meer dan genoeg helderheid, zelfs wanneer je buiten zit. Je leest codes probleemloos af en de kleuren zijn helder. Zelfs tijdens lange coderingmarathons zal de oogbelasting minimaal zijn omdat je alles gemakkelijk leest.

Schermformaat

MacBook Pro schermformaat

Kies als technische student voor een Full HD Retina display. Maar ga je dan voor 13 of 15 inch? 15 inch MacBook heeft iets betere specificaties en een langere batterijduur. Maar dit verschil is minimaal en merk je nauwelijks in je werkzaamheden. Als student wint 13 inch het op het vlak van draagbaarheid. Je neemt MacBook vaak mee, omdat je regelmatig in de trein zit of in de bibliotheek of collegezaal. Dan is 13 inch net wat compacter. Gebruik je MacBook vaak thuis? Kies dan voor 15 inch. Of kies voor een extern beeldscherm die je thuis aansluit.

Toetsenbord en TrackPad

MacBook Pro toetsenbord

Het TrackPad van MacBook Pro is enorm. Je codeert gemakkelijk urenlang zonder dat je een muis nodig hebt. Het TrackPad werkt zo nauwkeurig dat je zelfs foto's en video's tot in detail bewerkt. Toch is het TrackPad voor technische studenten niet de belangrijkste functie. Als ontwikkelaar beperk je muisgebruik tot een minimum. Leer liever hoe je gebruikmaakt van sneltoetsen op het toetsenbord. Het toetsenbord werkt prettig en de toetsen van MacBook maken weinig geluid wanneer je typt. Ook fijn voor je medestudenten in de collegezaal of in de bibliotheek.

Prestaties

MacBook oplader

Voor al je ontwikkelingsbehoeften is macOS zeker geschikt. MacOS is een stabiel besturingssysteem dat snel went. De snelheden van je SSD zijn erg goed. Kies voor een snelle processor omdat je geregeld processorintensief werk verricht. Core i7 is geschikt voor al je dagelijkse werkzaamheden zoals codering. Daarnaast houdt MacBook het gemakkelijk een dag vol zonder oplader. MacBook Pro gaat gemiddeld 10 uur mee. Dit hangt er uiteraard wel een beetje vanaf hoe zwaar je je MacBook belast.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.035 beoordelingen