The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door James

Advies over mulchen

Je leest wel eens dat een grasmaaier is uitgerust met een mulchkit of mulchplug. Maar wat doe je daar nou eigenlijk mee? Wat is mulchen of mulching? Hoe en wanneer maak je gebruik van de mulchfunctie? Dat zetten we hier allemaal op een rijtje voor je.

Wat is mulchen?

Mulchplug in maaier

Mulch is een laagje organisch materiaal waar je de bodem van je gazon mee bedekt. Met de mulchfunctie produceert de grasmachine mulch. De mulchplug sluit de opvangtunnel af waardoor de snippers in het maaidek blijven rondcirkelen. Een speciaal maaimes zorgt ervoor dat het afgesneden gras fijngesnipperd wordt. De fijne snippers worden teruggeblazen in het gazon waar ze door hun fijne omvang tussen de grassprietjes vallen. Dit proces heet mulchen.

Wat zijn de voordelen van mulchen?

Gras maaien

De grassnippers vormen een laagje mulch op de bodem van je gazon. Deze mulchlaag beschermt de graswortels tegen hitte en zorgt voor een betere vochtigheidsgraad. Onkruid krijgt hierdoor ook minder plek om te groeien. De grassnippers verteren snel en geven voedingsstoffen af die door de bodem en graswortels worden opgenomen. Zo wordt je gazon gezonder en minder gevoelig voor onkruid en viltvorming. Door te mulchen, maai en bemest je je gazon in slechts een enkele onderhoudsbeurt.

Wat zijn de nadelen van mulchen?

Mulchmaaier schoonmaken

Je vraagt je misschien af: heeft mulchen nadelen? Het resultaat van mulchen oogt misschien wat slordiger dan wanneer je het gras opvangt. Er zullen namelijk altijd wat snippers op het gras blijven liggen. Daarnaast zorgen die fijne snippers voor een flinke rommel in je maaidek. Je zult die dus na gebruik goed schoon moeten maken. Daarnaast is gras mulchen niet altijd mogelijk. Bij nat, hoog en ruig gras, zoals je bijvoorbeeld in een weide vindt, is de functie niet geschikt.

Wanneer moet je (niet) mulchen?

Mulchmaaier

Met mulching onderhoud je je gazon, wat betekent dat je het gras regelmatig moet verzorgen. Je mulcht daarom minimaal 1 keer per week en in het hoogseizoen (mei-september) zelfs 2 keer per week. Ook in de herfst kun je aan de slag, want bladeren worden mee versnipperd. Gebruik de mulchfunctie niet als je net onkruid hebt gedelft of als het gras nat is. Nat gras blijft plakken aan het mes en wordt dus niet mooi fijngesnipperd.

Welke grasmaaiers hebben een mulchfunctie?

Je wilt met een grasmaaier mulchen, maar niet elk model heeft deze functie. Welke grasmaaiers wel voorzien zijn van de functie, vink je aan in onze keuzehulp bij grasmaaiers.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen