The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Fahma

Advies over pistonmachines

Pistonmachines laten je een echte barista zijn. Omdat dit erg specialistische espressomachines zijn is het nog best lastig te kiezen tussen de verschillende modellen. Welke pistonmachine het beste bij jou past is afhankelijk van een aantal zaken. Doorloop de volgende stappen en kies de pistonmachine die het best bij jou past.

Pistonmachine kiezen

Wanneer je een pistonmachine uitzoekt, is het handig om jezelf het onderstaande af te vragen:

 • Op welke manier wordt het water verwarmd?
 • Onder welke druk wordt de koffie gezet?
 • Wat zijn de eigenschappen van de verschillende materialen?
 • Wil je ook koffiezetten met een speciale koffiepad?

1. Op welke manier wordt het water verwarmd?

Om het water te verwarmen, heeft elk koffiezetapparaat een boiler of een thermoblok. Een boiler biedt plaats aan een grote hoeveelheid water. Het opwarmen duurt hierdoor iets langer dan bij een thermoblok. Een thermoblok is namelijk een metalen blokje, dat rond de waterleidingen van het koffiezetapparaat is geplaatst. De leidingen, waardoor het water stroomt, worden hierdoor verwarmd. Een boiler heeft echter wel een constantere temperatuur dan een thermoblock. Sommige koffiezetapparaten hebben zelfs twee boilers, 1 voor de koffiebereiding en 1 voor het stoompijpje. Koffie en melk wordt namelijk op een verschillende temperatuur bereidt, waardoor je met 2 boilers niet hoeft te wachten tot de temperatuur gedaald is.

2. Onder welke druk wordt de koffie gezet?

De druk waarmee het water door de koffie geperst wordt, is belangrijk voor de smaak. De pompdruk van een pistonmachine wordt gemeten in bar en geeft het maximale vermogen van de pomp aan. Omdat de druk afneemt naarmate het dichter bij de koffie komt, is de druk van het water wanneer het door de koffie geperst wordt idealiter 9 bar. Omdat de druk ook afhankelijk is van de maalgraad, de dosering en de aanstampdruk kan de druk bij de koffie variëren. Om precies te weten onder welke druk de espresso gemaakt wordt, kan een drukmeter handig zijn.

3. Wat zijn de eigenschappen van de verschillende materialen?

Het belangrijkste materiaal om op te letten is het binnenwerk van de pistonmachine. Veel pistonmachines hebben een aluminium of RVS binnenwerk. Hoewel dit de warmte prima geleid, zijn deze materialen gevoelig voor kalkaanslag. RVS gaat wel wat langer mee dan aluminium. Brons en koper zijn duurzamer dan aluminium en RVS en houden bovendien de warmte langer vast. Ook is dit minder gevoelig voor kalkaanslag.

4. Waar kun je verder op letten?

Omdat er veel factoren bepalend zijn voor het bereiden van een goede espresso, heeft Illy een systeem ontwikkeld waarbij de gemalen koffie in optimale dosering in een éénkopspad verpakt zit. Deze plaats je in de piston en vervolgens loopt het water er met hoge pompdruk doorheen. Wanneer je niet te veel tijd kwijt wilt zijn aan het zetten van een espresso, maar toch een goede espressosmaak wilt, is dit een goede oplossing. Bedenk wel dat door het filterpapier dat om de koffie zit niet alle aroma's tot hun recht komen en er een lichte papiersmaak aan de espresso kan zitten. Een andere optie om tijd te besparen is te kiezen voor een pistonmachine met een geïntegreerde koffiemolen. Hierdoor hoef je geen aparte bonenmaler te kopen en heb je gelijk de juiste hoeveelheid voor één espresso. Wanneer je geen geïntegreerde bonenmaler hebt, kun je deze los erbij kopen op onze website.

5. Tips voor de optimale espresso

Een goede espresso heb je niet zomaar gemaakt met een pistonmachine. Belangrijk is daarom om te experimenteren totdat je de optimale smaak hebt. Om je op weg te helpen geven we je alvast een paar tips:

 • Gebruik goede koffie, dit is het begin van de smaak
 • Gebruik 6 à 7 gram gemalen koffie per espresso
 • Bereid je espresso gelijk na de maling.
 • Gebruik verwarmde kopjes en zorg dat de piston niet te koud is.
 • Let op de waterkwaliteit: de hardheid moet rond de 8°DH zijn. Ontkalk - je machine dus regelmatig.
 • Gebruik een watertemperatuur tussen de 90 en 96 graden
 • Zorg dat de pompdruk rond de 9 bar ligt
Fahma
Artikel van:
Fahma Koffiemachinespecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen