The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dylan

Advies over Serato DJ

Serato DJ is software om mee te DJ'en. Met Serato DJ software mix je thuis of in de club in no time de nummers uit je digitale muziekcollectie op je laptop. Gebruik een DJ controller om de software aan te sturen.

Wat doet Serato DJ?

Serato DJ heeft een overzichtelijke look waardoor je, ondanks de vele functies, toch je eenvoudig weg vindt in de software. De software heeft verschillende lay outs zodat je zelf bepaalt hoe de software eruit ziet. Stel bijvoorbeeld in of je de spelende nummers horizontaal of verticaal weergeeft.

Muziekanalyse

Muziekanalyse

Serato DJ analyseert je muziekcollectie, ook uit je iTunes bibliotheek, en weet zo o.a. het tempo en de toonsoort van je tracks. Gebruik deze waardevolle informatie zodat je tracks kunt categoriseren, je mix kunt voorbereiden en naadloos kunt mixen. Dankzij de zoekfunctie vindt je al je tracks bovendien snel terug. Tracks die je al gedraaid hebt zijn blauw, zodat je niets dubbel draait. Handig toch?

Beat grids maken

Beat grids maken

Serato DJ maakt ook een beat grid, een raster waarin de beats staan, zodat de software jouw nummers automatisch dezelfde snelheid kan geven. Je kiest zelf of je deze handige sync functie gebruikt of niet. Dankzij sync heb je meer tijd voor effecten, samples en andere creatieve uitspattingen. Wil je geen sync gebruiken? Zet de functie dan uit en je ziet hem nooit meer terug.

Waveforms weergeven

Waveforms weergeven

In de software zie je de waveforms van de ingeladen muziek. De waveform is de weergave van de geluidsgolf op het beeldscherm. Serato DJ maakt gebruik van gekleurde en zeer gedetailleerde waveforms. Zo zie je goed op welk punt in de track je zit en of er een break of drop aankomt. Serato DJ laat waveforms parallel aan elkaar zien. Zo zie je op het scherm direct of je de nummers naadloos mixt.

Serato DJ: beperkte of volledige versie?

Serato DJ is voor de laptop en computer beschikbaar als beperkte versie en als volledige versie. De beperkte (light) versie heeft alle basisfuncties aan boord die je nodig hebt om muziek te mixen. Serato DJ Intro, zoals de light-versie heet, mist echter een aantal functies die de volledige versie wel heeft. De volledige versie heet Serato DJ. Serato DJ heeft allerlei professionele functies aan boord, zoals een geavanceerde sampler, meer hot cues, veel meer en betere effecten en een opnamefunctie.

Wil je meer dan 2 nummers tegelijk mixen?

In Serato DJ Intro heb je 2 track decks ter beschikking. Je kunt dus 2 nummers tegelijk mixen. Voor veel DJ's is dit voldoende. Voor andere DJ's is het juist een uitdaging om meer tracks tegelijk te mixen. Daarom kun je in Serato DJ 4 track decks gebruiken. Het ligt aan je DJ controller of je al deze decks ook kunt inzetten.

Wil je geavanceerd samplen?

Wil je geavanceerd samplen?

Stukjes van nummers opnemen en als samples afspelen door andere muziek kan een leuke, creatieve toevoeging aan je mix zijn. De volledige versie van Serato, Serato DJ, heeft een geavanceerde samplerfunctie. Deze SP-6 sampler geeft je de mogelijkheid 6 samples gelijktijdig door je mix af te spelen. Dit komt van pas wanneer je regelmatig gelijktijdig korte vocalen, melodietjes en bijvoorbeeld toeters en sirenes gebruikt. Deze stukjes muziek nemen dan geen normaal track deck meer in beslag. Deze SP-6 sampler is niet beschikbaar in Serato DJ Intro.

Wil je effecten gebruiken?

Wil je effecten gebruiken?

Creatief draaien is ook mogelijk met effecten en filters. Effecten veranderen het geluid door elementen toe te voegen en filters halen juist elementen uit de muziek. Bekende DJ's gebruiken regelmatig effecten en filters om hun mixen kracht bij te zetten en nummers net even anders te laten horen aan het publiek. Serato DJ heeft ook effecten en filters. Je kunt deze zelfs 'lagen' en 3 tegelijk gebruiken. Serato DJ Intro heeft slechts 4 basiseffecten en filters. Serato DJ heeft een tiental professionele effecten van iZotope aan boord. iZotope is ook verantwoordelijk voor plug ins die producers gebruiken om hun tracks extra kracht te geven.

Wil je nog meer effecten gebruiken?

Wil je nog meer effecten gebruiken?

Serato heeft diverse iZotope uitbreidingspakketten voor de volledige versie van Serato DJ in het assortiment. Denk aan flangers, crushes, echo's en delays maar ook aan time stretchers, brakes en filters. Deze FX Expansion Packs, zoals Serato ze noemt, schaf je aan vanuit de software. 1 Van de uitbreidingen is gratis. Vergeet deze dus niet te downloaden.

Wil je je mix opnemen?

Wil je je mix opnemen?

Na veel oefenen word je als DJ steeds beter. Je kunt dit horen als je je mixen opneemt. Ook als promotiemiddel zijn opgenomen mixen, zogenaamde mixtapes of demo's, erg handig. Met Serato DJ neem je jouw mix rechtstreeks op naar de computer. Met Serato DJ Intro is vanuit de software opnemen helaas niet mogelijk.

Omdat DJ controllers net als de software met MIDI commando's werken, kun je praktisch elke DJ software voor elke DJ controller gebruiken. Wil je met je DJ controller andere software aansturen dan de meegeleverde DJ software? In het geval van Serato heb je Serato DJ nodig om te kunnen MIDI mappen.

Upgrade naar Serato DJ

Upgrade naar Serato DJ

Zo zie je maar dat er aardig wat verschillen zijn tussen het beperkte Serato DJ Intro en het geavanceerde Serato DJ. Heb je niet genoeg aan de basisfuncties van Serato DJ Intro? Wil je graag de overstap maken van hobby naar pro? Of wil je Serato DJ gebruiken in combinatie met een andere DJ controller? Overweeg dan een DJ controller waarbij de volledige versie van Serato DJ geleverd wordt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen