The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Help mij de juiste lamp kiezen

Een lamp uitkiezen. Het lijkt een fluitje van een cent. Je kijkt naar de fitting, het wattage en je kiest je lichtbron uit. Toch? Fout. Er zijn namelijk heel wat meer zaken waar je op moet letten, wil je de juiste lamp kiezen voor jouw ruimte. Denk bijvoorbeeld aan waar de lamp komt te hangen. Je wilt in je hal geen hanglamp waar je continu je hoofd aan stoot. En wat voor licht wil je? In je woonkamer wil je waarschijnlijk ander licht dan in je studeerkamer. En als je dat eenmaal hebt bepaald, moet de lichtbron natuurlijk wel passen in je armatuur.

Startpakket of losse lamp?

Een smart lamp is een lamp of armatuur die je aanstuurt met een smartphone, tablet en/of afstandsbediening. Zo bedien jij de verlichting in iedere ruimte in huis, terwijl je zelf gewoon op de bank zit. Hoe je smart lamp contact maakt met je smartphone of tablet? Met wifi of bluetooth. Er is dus wel een verschil tussen wifi en bluetooth lampen. Bij wifi lampen heb je vaak een bridge nodig om de lamp te gebruiken. De bridge maakt verbinding tussen je smart lampen, het wifi netwerk en de app. Deze heb je dus echt nodig om je lampen op afstand te bedienen. Voor bluetooth lampen daarentegen, heb je geen bridge nodig.

Startpakketten

Smart lamp startpakketten

Waarom je zou kiezen voor een startpakket in plaats van losse lampen? Simpel. Met 1 aankoop heb je direct alles in huis wat je nodig hebt om je smart lampen aan te sturen via de app. Denk bij een startpakket bijvoorbeeld aan minimaal 2 slimme lampen en een bridge. Heb je eenmaal een startpakket aangeschaft? Dan kun je deze natuurlijk wel uitbreiden met losse lampen om je gehele woning van slimme verlichting te voorzien. Breid je collectie wel alleen uit met lampen van hetzelfde merk. Verschillende merken kun je niet combineren.

Losse lampen

Losse smart lampen

Een losse smart lamp koop je alleen als je al een bridge in huis hebt. Het is wel belangrijk dat de lichtbron die je uitkiest, geschikt is voor je armatuur. Kijk dus goed naar de fitting. We verkopen ook losse armaturen, waarmee je een startpakket of huidige collectie smart lampen uitbreidt. Wanneer je enkel losse lampen aanschaft, dien je zelf een bridge aan te schaffen om je verlichting op afstand te bedienen. Mits je een armatuur of lichtbron hebt die direct te gebruiken is zonder dat je daar een bridge voor nodig hebt dan. Die hebben we namelijk ook.

Armaturen

Smart lampen armaturen

Een armatuur is de behuizing van een lamp in combinatie met een houder voor de lichtbron (fitting) en afscherming. Met een lichtbron alleen kun je niet zoveel. Er is voor iedereen wel een passend design. Een armatuur wordt onderdeel van je interieur. Je hoeft niet altijd te zoeken naar een lichtbron voor je armatuur. We hebben ook armaturen met ingebouwde lichtbronnen. Deze zijn niet vervangbaar, maar de geïntegreerde leds gaan gemiddeld tot wel 25 jaar mee.

Slimme lampen voor buiten

Buitenverlichting

Wil je ook smart lampen op je terras? Kies dan voor slimme buitenverlichting. Buitenarmaturen zijn op maat gemaakte wandlampen of lantaarns voor in de tuin. De ingebouwde verlichting geeft licht in 16 miljoen kleuren of meerdere tinten wit. Zo zorg je ook buiten voor de juiste kleur. Wil je jouw bestaande buitenlampen smart maken? Kies dan voor een losse smart lamp die past in je buitenlamp.

Wat voor licht heeft de ruimte nodig?

Sfeerlicht

Verlichting kan de sfeer in je ruimte maken of breken. TL verlichting in je woonkamer is nou niet het meeste gezellige licht. Liever heb je daar een wat donkerdere en warme lichtkleur. Dat oogt een stuk gezelliger. Sfeerverlichting zien we voornamelijk in ruimtes waar je ontspant, zoals je woon- of slaapkamer of boven de eettafel.

Functioneel licht

Verlichting is niet alleen sfeerbepalend, maar licht kan ook helpen of hinderen bij het uitvoeren van bepaalde taken. Warm licht is sfeervol, maar niet praktisch in je keuken. In je keuken heb je meer aan functionele verlichting, zoals heldere spotjes boven je werkblad. Zo zie je tenminste wat je aan het doen bent.

Lichtsterkte bepalen

lichtsterkte voor de lamp bepalen

Wil je weten hoe krachtig je lichtbron is? Dan kijk je naar de lichtsterkte van je lamp. Je wilt tijdens het avondeten geen felle lichtbak boven je hoofd, maar je wilt wel zien wat er op je bord ligt. We drukken lichtsterkte uit in aantal lumen. Lumen is de lichtsterkte per wattage. Hoe meer lumen je hebt, hoe hoger het wattage en omgekeerd. Dit verschilt overigens wel per type lamp. Zo heb je voor dezelfde lichtopbrengst bij een gloeilamp veel meer vermogen nodig dan bij een led lamp.

Lichtkleur en temperatuur bepalen

Je hebt dan misschien de keuze gemaakt voor een witte lichtbron, maar dan ben je er nog niet. Wit licht is er namelijk in honderden tinten. Kijk daarom naar de kleurtemperatuur van je lichtbron. Die geeft aan hoe warm of koud het licht is. Een heldere kleurtemperatuur is praktisch, maar niet erg gezellig. En een warme lichtkleur is sfeervol, maar niet handig als je een boek leest. We drukken kleurtemperatuur uit in Kelvin. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler de kleur van het licht en andersom. We spreken ook wel in termen als koelwit of warmwit licht.

Welke extra mogelijkheden moet jouw lamp hebben?

Koppelen met slimme producten

Koppel je lampen aan andere slimme producten in huis. Veel smart lampen zijn compatibel met IFTTT. Met IFTTT creëer je zogenaamde recepten waarmee je jouw smart lampen koppelt aan andere kanalen of producten. IFTTT staat voor 'If this, then that'. Wat je hieraan hebt? Nou, je koppelt bijvoorbeeld de lampen aan je smart rookmelder. Wanneer de rookmelder afgaat, knippert het licht ook rood als extra signaal.

Timer- en wekfunctie

Smart lampen zijn handig voor iedere ruimte in huis, ook voor in je slaapkamer. Zo gebruik je sommige lampen als wake up light met de wekfunctie. Je wordt rustig gewekt door een langzaam toenemend licht. Wil je je smart lampen op bepaalde tijdstippen aan- en uitschakelen? Dan is de timerfunctie erg handig.

Lichtscènes instellen

Bij smart lampen heb je soms de keuze uit honderden verschillende wittinten. Heb je geen zin om zelf te spelen met de dimmer? Dan kies je toch gewoon met 1 druk op de knop uit 1 van de vooraf ingestelde lichtscenes. Elke scène geeft een totaal andere sfeer. Denk bijvoorbeeld aan lichtscènes om te concentreren of om te relaxen.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen