The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jesper

Advies over smartphone besturingssystemen

Een belangrijke onderdeel van het kiezen van de juiste smartphone is de keuze van het besturingssysteem. De meest gebruikte besturingssystemen voor smartphones zijn iOS van Apple en Android van Google. Elk besturingssysteem heeft zijn eigen kenmerken. Hieronder leggen we in grote lijnen de belangrijkste verschillen tussen de systemen uit.

Besturingssystemen

Android

Android

Android is beschikbaar voor honderden smartphones van verschillende merken, van budget- tot topmodel. Zo maken onder andere Sony, Samsung en LG Android-telefoons. Elke fabrikant kan Android naar eigen smaak aanpassen en uitbreiden. Menu's en vormgeving zien er op elk merk smartphone net weer even anders uit.

Apple

iOS

iOS is beschikbaar op de iPhones van Apple. Het besturingssysteem wordt door velen als gebruiksvriendelijk en overzichtelijk ervaren en biedt veel keuze in apps en games. Doordat het besturingssysteem alleen op iPhones draait is de toestelkeuze beperkt.

Personaliseren

Apps personaliseren

Heb jij graag volledige controle over het uiterlijk en de instellingen van je toestel? Dan zul je veel plezier beleven aan Android. Android heeft namelijk een open karakter, wat wil zeggen dat je je toestel helemaal naar eigen smaak aanpast. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om een eigen thema aan je toestel te geven. Dit open karakter betekent ook dat fabrikanten hun eigen draai aan Android kunnen geven. Hierdoor heeft elk merk een eigen schil. Het personaliseren van je smartphone is nauwelijks aanwezig bij iOS.

Apps

Apps

Apps worden gedownload via winkels die door de fabrikant van het besturingssysteem worden beheerd. In Apple's App Store vind je bijvoorbeeld een sterke selectie die moet voldoen aan strenge eisen van Apple. De apps en games voor iOS zijn over het algemeen van hoge kwaliteit. Google hanteert een automatisch goedkeuringsproces bij het plaatsen van apps en games in de Play Store. Hierdoor download je in de Play store vele applicaties, games en thema's voor jouw telefoon. Dit is soms nadelig voor de kwaliteit.

Updates

Updates besturingssysteem

Een update van je besturingssysteem is nodig om fouten op te lossen, de nieuwste beveiliging op het toestel te zetten of om de nieuwste mogelijkheden te activeren. Helaas is niet elke update geschikt voor een smartphone. Voor iOS blijven updates meestal enkele jaren geschikt voor oudere modellen van de iPhone. Sommige smartphones met Android ontvangen minder lang updates. Meer informatie over het updatebeleid vind je op de pagina van het toestel.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen