The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Eva

Advies over smartphone schermen: het formaat

Het scherm is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je telefoon. Zonder scherm wordt het gebruiken van je smartphone lastig. Maar waar moet je met betrekking tot het scherm op letten als je een nieuwe smartphone aanschaft? Welk scherm past precies bij jouw wensen? Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over het beeldscherm van je smartphone.

Het formaat van het beeldscherm

Een belangrijk onderdeel van het beeldscherm is het formaat. Welke schermgrootte voor jou geschikt is, hangt af van hoe jij je smartphone gebruikt. Je wil comfortabel filmpjes en foto's bekijken, maar het formaat moet wel handzaam zijn. De schermdiagonaal is de grootte van het scherm van linksonder tot rechtsboven en wordt aangegeven in inches: 1 inch is gelijk aan 2,54 cm. In de tabel vind je een overzicht van de diagonaal, de breedte en hoogte in centimeters van beeldschermen met verschillende inch formaten. Zo kun je inschatten hoe groot de telefoon is. Let wel: genoemde formaten zijn van het scherm. Daar zit nog een telefoon omheen. Verder vergelijken we verschillende formaten, met bijbehorende kenmerken, voor- en nadelen.

Klein: 3,9 t/m 4,5 inch

kleine smartphone

Een telefoon is voor jou een handig hulpmiddel om met anderen in contact te blijven en af en toe een foto te maken. Uitgebreid films kijken op het toestel doe je niet. En je wil je telefoon gewoon in je broekzak meenemen. Voor jou zijn schermen met een relatief klein formaat op het lijf geschreven.

Dit formaat is perfect als jij:

 • je telefoon vooral gebruikt om in contact te blijven met anderen.
 • af en toe Youtube filmpjes kijkt.
 • je telefoon in je broekzak bij je draagt.

Gemiddeld: 4,6 t/m 5 inch

gemiddelde smartphone

Als persoon ben jij uiteraard uitermate bijzonder en uniek, maar als smartphonegebruiker ben je gewoon. Je bent gemiddeld. Je hebt niet de handen van Klein Duimpje, maar ook niet die van de Grote Vriendelijke Reus. Deze schermgrootte is ruimschoots voldoende om prettig te surfen, foto's te kijken of een spelletje te spelen. Bovendien past het toestel in je broekzak.

Dit formaat is perfect als jij:

 • veel op internet surft.
 • geregeld foto's en filmpjes op je telefoon kijkt.
 • je telefoon grotendeels met 1 hand wil besturen.

Groot: 5,1 t/m 5,5 inch

grote smartphone

Je bent een fanatiek smartphone gebruiker. Je hebt je toestel altijd bij de hand om snel op berichtjes te reageren, een foto te nemen of om jezelf met een spelletje te vermaken. En comfortabel films kunnen kijken is een vereiste. Je ziet het alleen niet zitten om speciaal met een tas voor je telefoon rond te moeten lopen. Een handzaam formaat is dus noodzakelijk. Een telefoon van dit formaat past in je broekzak, al wordt het soms krap.

Dit formaat is perfect als jij:

 • vaak foto's en films kijkt op je telefoon.
 • de tijd af en toe doodt met spelletjes op je telefoon.
 • je telefoon met 2 handen bedient.

Phablet: 5,6 inch en groter

phablet

Telefoons van dit formaat worden ook wel phablets genoemd. En jij gebruikt jouw phablet voor alles. Hij maakt je 's ochtends wakker, je zoekt er de treintijden mee op en in de trein bekijk je een film of speel je een 3D game. Op vakantie leg jij elk moment vast met je telefoon. Herken je dit? Dan ben je op zoek naar een telefoon met een joekel van een scherm. Hou er wel rekening mee dat het toestel waarschijnlijk niet in je broekzak past.

Dit formaat is perfect als jij:

 • alle games op je telefoon speelt.
 • het heerlijk vindt om een 3 uur durende film in je handpalm te bekijken.
 • je vaak foto's maakt en deze uitgebreid op het toestel zelf bekijkt.

Conclusie

Er zijn dus allerlei mogelijkheden voor het beeldscherm dat je dagelijks in handen hebt. De belangrijkste vraag bij het maken van de juiste keuze blijft: wat vind jij belangrijk? Welk formaat voor jou het meest geschikt is, hangt helemaal af van waar jij je telefoon voor gebruikt.

Eva
Artikel van:
Eva Telefoonspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.625 beoordelingen