The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Thomas

Welk formaat smartphone heb je nodig?

Het scherm is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je telefoon. Zonder scherm wordt het gebruiken van je smartphone lastig. Maar waar moet je met betrekking tot het scherm op letten als je een nieuwe smartphone aanschaft? Welk scherm past precies bij jouw wensen? Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over het beeldscherm van je smartphone.

Het formaat van het beeldscherm

formaat smartphone

Een belangrijk onderdeel van het beeldscherm is het formaat. Welke schermgrootte voor jou geschikt is, hangt af van hoe jij je smartphone gebruikt. Zo moet het toestel in je broekzak passen en wil je hem ook met één hand kunnen bedienen. Een groot scherm is fijn om comfortabel films en foto's te kijken, maar de telefoon moet wel handzaam zijn. Een toestel met een klein schermformaat en dikke schermranden kan nog steeds vrij fors zijn. Let daarom goed op de screen-to-body-ratio. Die geeft namelijk aan hoe dik de schermranden zijn. De gemiddelde screen-to-body-ratio van smartphones is ongeveer 80%.

Kleine telefoons

kleine smartphone

Een kleine telefoon past altijd gemakkelijk in je hand of broekzak. Deze telefoons zijn gemiddeld genomen niet meer dan 7 centimeter breed en maximaal 14 centimeter hoog. De meeste mobiele telefoons van dit formaat zijn verouderde smartphones of seniorentelefoons waarmee je alleen kunt bellen en berichtjes sturen. Het kleine scherm is bijvoorbeeld niet geschikt om films en series te kijken of te gamen. Dit formaat is prettig wanneer je vooral appt, belt en op internet surft.

Gemiddelde telefoons

gemiddelde smartphone

Een gemiddelde telefoon heeft een scherm dat groot genoeg is om af en toe films en series te kijken. Bovendien passen ze gewoon in je broekzak. De afgelopen jaren zijn telefoons gemiddeld een stuk groter geworden. Een gemiddelde telefoon kan dus, afhankelijk van het formaat van jouw handen, nog best groot aanvoelen. Deze smartphones zijn zo'n 7 centimeter breed en 15 centimeter lang.

Grote telefoons

grote smartphone

Het scherm van een grote telefoon is meestal groot genoeg om films te kijken en lang te gamen. Deze toestellen zijn een stuk minder handzaam dan kleine en gemiddelde telefoons. Wanneer je geen grote handen hebt, is het lastig om de smartphone met één hand comfortabel te bedienen. Daarnaast passen deze telefoons meestal minder goed in je broekzak. Een grote smartphone is minimaal 7 centimeter breed en maximaal 16 centimeter lang

Hele grote telefoons

Hele grote smartphones

Een hele grote telefoon past vaak niet goed in je broekzak. Het is ook lastig om de smartphone met één hand te bedienen of vast te houden. Deze categorie bestaat uit toestellen met het allergrootste scherm of juist een relatief klein scherm en hele dikke schermranden. Ze zijn gemiddeld 7,5 centimeter breed en maximaal 16,5 centimeter lang. Hoewel een groot scherm fijn kan zijn voor bijvoorbeeld films kijken, moet je je afvragen of de smartphone een handzaam formaat heeft.

Conclusie

Welk formaat smartphone voor jou het meest geschikt is, hangt af van je gebruikssituatie. Speel je veel games en kijk je graag series op je telefoon? Dan is een groot toestel een verstandige keuze. Wil je graag dat het toestel gemakkelijk in je broekzak past? Kies dan een kleine mobiele telefoon. Omdat telefoons tegenwoordig gemiddeld steeds groter worden, zijn de kleinste smartphones vaak oudere modellen. Vanwege de oudere specificaties zijn deze toestellen minder geschikt voor zware taken zoals gamen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen