The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Stofzuiger vs. steelstofzuiger

Stofzuigen is een belangrijk onderdeel van het huishouden. Nu zijn er de traditionele sledestofzuigers, maar ook steeds meer mensen maken gebruik van een steelstofzuiger. Wat is het verschil tussen deze 2 soorten stofzuigers? In dit artikel vertel ik de verschillen én geef ik aan wat de voor- en nadelen zijn per type stofzuiger.

Voor- en nadelen

Een traditionele sledestofzuiger

Stofzuiger

Een sledestofzuiger is de meest traditionele stofzuiger. De stofzuiger heeft een snoer en werkt alleen als deze in het stopcontact zit. Stof belandt in een stofzak óf stofreservoir. Dit ligt eraan of je een stofzuiger met zak of zonder zak koopt.

 • Grote opvangcapaciteit
 • Geen tijdslimiet
 • Hogere zuigkracht
 • Grotere oppervlakken
 • Vast aan stopcontact
 • Hoger energieverbruik
 • Zwaarder van gewicht
Een steelstofzuiger

Steelstofzuiger

Een steelstofzuiger is een stofzuiger zonder snoer. Dit betekent dat de stofzuiger werkt op een accu, welke je regelmatig oplaadt. De accuduur is per steelstofzuiger verschillend. Stof belandt in een stofreservoir welke je regelmatig leegt.

 • Draadloos
 • Licht van gewicht
 • Energiezuiniger
 • Mogelijkheid tot kruimeldief
 • Beperkte accuduur
 • Kleinere stofopvang
 • Lagere zuigkracht

Gebruik

Welke stofzuiger het beste bij jou past, hangt vooral af van jouw wensen en behoeften. De stofzuigers verschillen namelijk flink van elkaar. Hoe groot is jouw huis bijvoorbeeld? Heb je een druk gezinsleven en stofzuig je dus redelijk vaak of wil je juist een stofzuiger voor erbij?

Oppervlakken

Netstroom of een accu

Het grootste verschil is dat een steelstofzuiger op een accu werkt en een stofzuiger op netstroom. Hierdoor is de steelstofzuiger beperkt in de gebruiksduur. Wil je een stofzuiger voor regelmatig gebruik en stofzuig je dan vaak grotere oppervlakken, zoals het hele huis in 1 keer? Dan is een stofzuiger een betere keuze voor jou of moet je bij je keuze goed op de accuduur letten. Woon je op maximaal 100 vierkante meter en stofzuig je regelmatig alleen 1 ruimte, dan voldoet een steelstofzuiger voor jou prima.

Samenstelling huishouden

Hiermee bedoel ik hoe druk het in jouw huishouden is. Zijn er bijvoorbeeld kinderen, rennen er viervoeters rond of ben je juist regelmatig niet thuis? Hoe drukker het huishouden is, hoe meer stof en vuil er vaak op de grond ligt. Ik bespreek 2 soorten huishoudens: druk en rustig. Natuurlijk zit hier een hoop tussenin, maar je weet zelf welk huishouden het dichtst bij jouw situatie in de buurt komt.

Druk of rustig huishouden

Huisdieren en een stofzuiger

Druk huishouden

Een druk huishouden betekent vaak ook meer vuil en stof in huis. Aangezien een steelstofzuiger een kleinere stofopvang en minder zuigkracht heeft, is het in dit geval verstandiger om een reguliere stofzuiger te kopen. Ook grover vuil haal je hiermee gemakkelijker van de grond, zoals dierenharen of grind. Daarnaast ben je in een druk huishouden vaak langer bezig met stofzuigen, een steelstofzuiger met een beperkte accuduur is voor jou dan minder geschikt.

Steelstofzuiger voor alleenstaande

Rustig huishouden

Heb je een klein huishouden of ben je zelf regelmatig niet thuis, dan is een steelstofzuiger iets voor jou. Er komt dan over het algemeen minder stof en vuil op de grond te liggen, en een steelstofzuiger voldoet hiervoor prima. Daarnaast is een klein stofreservoir in dit geval niet erg. Wil je wel het hele huis in 1 keer stofzuigen met de steelstofzuiger? Let er dan goed op dat je een steelstofzuiger kiest met minimaal 45 minuten accuduur.

Voor erbij

Steelstofzuiger als extra stofzuiger

Heb je al een stofzuiger maar heb je soms geen zin om die er bij te pakken voor kleine stofzuigklussen? Dan is een steelstofzuiger een goede aanvulling. Handig, om op de bovenverdieping neer te zetten bijvoorbeeld. Valt er nog wel eens iets om in huis, kies dan voor een steelstofzuiger met geïntegreerde kruimeldief. Je pakt de kruimeldief gemakkelijk van de steelstofzuiger af als er bijvoorbeeld een cracker met hagelslag van het aanrecht is gevallen.

Stofzuiger vs. steelstofzuiger: de verschillen

Stofzuiger Steelstofzuiger
Grote stofzuigklussen Ja Nee (behalve sommige modellen)
Kleine stofzuigklussen Ja Ja
Voor erbij Nee Ja
Grof vuil Ja Nee (behalve sommige modellen)
Wendbaar Nee Ja
Snel aan de slag Nee Ja
Hoge zuigkracht Ja Nee (behalve sommige modellen)

Samengevat

Een stofzuiger en steelstofzuiger zijn te verschillend van elkaar om een goede vergelijking te maken. Het hangt vooral af van jouw wensen en thuissituatie welke het beste bij jou past. Over het algemeen gebruik je een reguliere stofzuiger voor de grotere stofzuigklussen en een steelstofzuiger is handig voor kleine ruimtes of als aanvulling. De belangrijkste overeenkomsten en verschillen heb ik in een tabel gezet.© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen