The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Advies over steelstofzuigers

Een steelstofzuiger pak je erbij voor de snelle schoonmaakklus. Dit type stofzuiger is namelijk super wendbaar en berg je, wanneer je klaar bent, weer compact op. Welke steelstofzuiger de juiste is voor jou, hangt af van verschillende factoren. In dit artikel vertel ik je waar je rekening mee moet houden als je een steelstofzuiger koopt.

1. Vervanging voor mijn traditionele stofzuiger?

Steelstofzuiger vs normale stofzuiger

Omdat een steelstofzuiger compact is van formaat en je hem er gemakkelijk snel even bij pakt, is een steelstofzuiger heel handig voor 'erbij'. Zet hem bijvoorbeeld op de eerste verdieping neer zodat je de reguliere stofzuiger niet bij elke schoonmaakklus de trap op hoeft te tillen. Er zijn ook steelstofzuigers die krachtig genoeg zijn om de traditionele stofzuiger te vervangen. Handig, als je klein woont of als een normale stofzuiger niet in de gangkast past.

2. Welk vloertype heb je?

Vloertype steelstofzuiger

Belangrijk om rekening mee te houden wanneer je op zoek bent naar een nieuwe steelstofzuiger, is het type vloer dat je thuis hebt. Wanneer je grof tapijt hebt, heb je een steelstofzuiger met een turboborstel nodig. De borstels van dit mondstuk draaien snel rond en maken zo diepliggend vuil uit tapijt los. Ook is een turboborstel zeer geschikt voor het verwijderen van dierenharen. Heb je kwetsbare, houten vloeren dan is een steelstofzuiger met parketborstel voor jou geschikt.

3. Wil je grote ruimtes stofzuigen?

Grote ruimtes schoonmaken steelstofzuiger

Wil je grote ruimtes stofzuigen met de steelstofzuiger, dan heb je 2 opties. Ten eerste heb je de keuze voor een steelstofzuiger met een snoer, zodat je niet afhankelijk bent van een accu die na een bepaalde tijd leeg raakt. Accu's zijn er in 2 vormen: NiMH en Li-ion. Een Li-ion accu levert constant stroom en werkt op volle kracht tot hij uitvalt. NiMH zal tegen het einde van de accuduur minder stroom leveren en geleidelijk uitvallen.

4. Heb je last van allergieën?

HEPA-filter

Als je last hebt van allergieën is het belangrijk dat allergenen zoals bijvoorbeeld huisstofmijt definitief in de stofzuiger verdwijnen wanneer ze zijn opgezogen. Kies daarom voor een steelstofzuiger met een HEPA-filter. Dit filter zorgt ervoor dat fijne stofdeeltjes, pollen en allergenen niet opnieuw in de kamer terechtkomen na de schoonmaakklus. Voor de hoogste filtratie kies je een steelstofzuiger met een HEPA 13- of 14-filter.

5. Gebruik jij je steelstofzuiger door het hele huis?

Gebruik hele huis steelstofzuiger

Ben jij van plan de steelstofzuiger door het hele huis te gebruiken? Dan zal je hem af en toe ook de trap op moeten tillen. In zo'n situatie is het handig als je een lichtgewicht steelstofzuiger gebruikt. Wanneer je de steelstofzuiger voor verschillende toepassingen wilt gebruiken, is het aan te raden te kiezen voor een model met verschillende opzetstukken. Een meubelborstel voor het bankstel en een kierenzuigmond voor de smalle ruimtes bijvoorbeeld.

6. Wil je ook dweilen met je steelstofzuiger?

Dweilen steelstofzuiger

In eerste instantie gebruik je een steelstofzuiger natuurlijk om stof en ander vuil mee te verwijderen. Maar er zijn ook steelstofzuigers die meerdere acties uitvoeren; stofzuigen én dweilen. Handig, want zo verwijder je tijdens het stofzuigen niet alleen stof, maar dweil je ook direct de vloer. Zo is je huis in een handomdraai weer spik en span. Steelstofzuigers met een dweilfunctie hebben aan de zuigmond een waterreservoir en een wasbare schoonmaakdoek.

7. Gebruik je vaak een kruimelzuiger?

Steelstofzuigers met kruimeldief

Is een kruimelzuiger voor jou een onmisbare hulp in het huishouden? Kies dan voor een steelstofzuiger inclusief kruimelzuiger. De kruimelzuiger pak je erbij voor de kleine schoonmaakklus. Als je met de steelstofzuiger in de weer bent, is het handig om de kruimeldief los te klikken voor de plekken die je met de brede zuigmond moeilijk bereikt. Er zijn steelstofzuigers met een kruimelzuiger die je loskoppelt en steelstofzuigers met een geïntegreerde kruimelzuiger.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.785 beoordelingen