The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Hoe kies je een steelstofzuiger?

Een steelstofzuiger pak je er gemakkelijk bij voor de snelle schoonmaakklus. Dit type stofzuiger is namelijk super wendbaar en berg je, wanneer je klaar bent, weer compact op. Welke steelstofzuiger de juiste is voor jou, hangt af van verschillende factoren. In dit artikel leggen we uit waar je rekening mee moet houden als je een steelstofzuiger koopt.

Steelstofzuiger kiezen

Beste steelstofzuigers

Een steelstofzuiger is lichter dan een traditionele stofzuiger en werkt dikwijls op een accu. Maar er zijn veel verschillende soorten steelstofzuigers. Let bij het maken van een keuze goed op de volgende zaken:

  • Vervanging of voor erbij?
  • Houten vloer, tegels of tapijt?
  • Gewicht en wendbaarheid
  • Geluidsniveau
  • Kruimelzuiger en accessoires

Vervanging of voor erbij?

Steelstofzuiger vs normale stofzuiger

Omdat een steelstofzuiger compact is van formaat en je hem er gemakkelijk snel even bij pakt, is een steelstofzuiger heel handig voor 'erbij'. Zet hem bijvoorbeeld op de eerste verdieping neer zodat je de reguliere stofzuiger niet bij elke schoonmaakklus de trap op hoeft te tillen. Er zijn ook steelstofzuigers die krachtig genoeg zijn om de traditionele stofzuiger te vervangen. Handig, als je klein woont of als een normale stofzuiger niet in de gangkast past.

Houten vloer, tegels of tapijt?

Vloertype steelstofzuiger

Ook belangrijk voor je keuze, is het type vloer dat je thuis hebt liggen. Wanneer je grof tapijt hebt, heb je een steelstofzuiger met een turboborstel nodig. De borstels van dit mondstuk draaien snel rond en maken zo diepliggend vuil uit tapijt los. Ook is een turboborstel zeer geschikt voor het verwijderen van dierenharen. Heb je kwetsbare, houten vloeren dan is een steelstofzuiger met parketborstel voor jou geschikt.

Gewicht en wendbaarheid

Grote ruimtes schoonmaken steelstofzuiger

Grote kans dat je graag een steelstofzuiger wilt, omdat hij zo gemakkelijk te verplaatsen is. Klopt, een steelstofzuiger is een stuk lichter dan een traditionele stofzuiger. Maar toch loopt het gewicht van een steelstofzuiger flink uiteen: van 3 tot 7 kilogram. Let ook op de locatie van de motor. Deze zit dikwijls bovenaan, waardoor je het zwaarste deel van de steelstofzuiger direct op je pols tilt. Bij sommigen modellen bevindt de motor zich onderin, dit voelt een stuk lichter aan tijdens het stofzuigen.

Geluidsniveau

Geluidsniveau steelstofzuiger

Steelstofzuigers zijn helaas niet stil te noemen. Vooral als we ze vergelijken met traditionele stofzuigers, maken ze relatief veel lawaai. Doordat steelstofzuigers van een licht materiaal gemaakt zijn en geen stofzak hebben, wordt het geluid van de motor niet goed gedempt. Maar, steelstofzuigers gebruik je vaak een stuk korter. Dan is het geluid natuurlijk ook minder storend.

Kruimelzuiger en accessoires

Gebruik hele huis steelstofzuiger

Veel steelstofzuigers hebben een geïntegreerde kruimelzuiger. Handig, want die pak je er snel even bij wanneer je dreumes weer loopt te kruimelen tijdens het eten. Wanneer je huisdieren hebt, zorg dan voor een turboborstel bij jouw nieuwe steelstofzuiger. Hiermee verwijder je gemakkelijk dierenharen van de meubels of traptreden. Met andere accessoires zoals een extra accu, kierenzuigmond of een afstofborstel vergroot je de mogelijkheden van je steelstofzuiger.© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen