The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kevin

Hoe kies je de juiste trimmer?

Met een trimmer wiek je jouw haar kort, maar met zoveel verschillende soorten is het lastig om de juiste te kiezen. Want heb je nu een baardtrimmer, tondeuse of multigroom nodig om het gewenste resultaat te behalen? En waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste trimmer? In dit artikel leggen we je uit hoe je de beste trimmer voor jou kiest.

Trimmer kiezen

Baard en hoofdhaar trimmen

Om de beste trimmer voor jou te kiezen, is het belangrijk dat je jezelf de volgende vragen stelt:

  • Wat wil je trimmen?
  • Welke kniplengtes heb je nodig?
  • Wil je losse opzetkammen of een verstelbare opzetkam?
  • Wil je een brede of een smalle trimkop?
  • Wil je een bedraad of een draadloos model?
  • Welke accessoires heb je nodig?

Trimmen

Baardtrimmer

Baard

Als je alleen je baard wilt trimmen, is een baardtrimmer een goede keuze. Een baardtrimmer heeft een kleiner snijblad dan een tondeuse. Zo trim je ook de moeilijk bereikbare plekken. Een baardtrimmer is niet geschikt om als tondeuse te gebruiken. De motor is namelijk minder krachtig dan die van een tondeuse. Hierdoor is het mogelijk dat de trimmer aan jouw hoofdhaar trekt en je geen gelijkmatig resultaat krijgt.

Tondeuse

Hoofdhaar

Om jezelf een nieuw kapsel aan te meten, gebruik je een tondeuse. Een tondeuse heeft een krachtige motor, zodat je ook de dikste haren moeiteloos kortwiekt. Daarnaast is een tondeuse groter dan een baardtrimmer en heeft 'ie een breder snijblad. Door de grootte van het snijblad is een tondeuse minder geschikt om jouw baard te trimmen.

baard tondeuse

Baard en hoofdhaar

Wil je zowel je baard als je hoofdhaar trimmen? Dan heb je een multigroom nodig. Een multigroom is een combinatie van verschillende trimmers. De meeste multigrooms gebruik je als tondeuse en als baardtrimmer. Bij een multigroom krijg je verschillende opzetkammen die ieder geschikt zijn voor een ander lichaamsdeel. Afhankelijk van de opzetkammen gebruik je een multigroom ook om jouw lichaamsbeharing te trimmen.

Kniplengtes

Trimmen van de baard

Baard

Welke kniplengtes je nodig hebt, hangt af van het resultaat dat je wilt behalen. Wil je bijna kaal? Dan heb je een kniplengte korter dan 0,5 millimeter nodig. Wil je juist een lange baard trimmen? Dan heb je een trimmer nodig die over een kniplengte groter dan 15 millimeter beschikt.

Hoofdhaar trimmen

Hoofdhaar

Helemaal kaal gaat niet lukken met een tondeuse, daar heb je een scheerapparaat voor nodig. Maar een tondeuse met een minimale kniplengte korter dan 0,9 millimeter behaal je een bijna kaal resultaat. Wil je wat langer haar? Dan is het belangrijk dat de tondeuse over een kniplengte groter dan 35 millimeter beschikt.

Trimmer voor baard en hoofdhaar

Baard en hoofdhaar

Bij een multigroom krijg je meestal een aantal opzetkammen met verschillende kniplengtes. Net zoals bij baardtrimmers en tondeuses kies je de kniplengte op basis van het resultaat dat je wilt bereiken. Let er bij het maken van je keuze wel goed op of de multigroom zowel over een geschikte kniplengte voor jouw baard als voor jouw hoofdhaar beschikt.

Opzetkammen

Opzetkam met vaste kniplengte

Vaste opzetkammen

Bij een trimmer met vaste opzetkammen krijg je meerdere opzetkammen meegeleverd. Je stelt de kniplengte in door een van deze opzetkammen op de trimmer te klikken. Als je voor een trimmer met vaste opzetkammen kiest, moet je goed letten op de kniplengtes. Wil je een overloop creëren? Dan is het belangrijk dat het verschil tussen de opzetkammen niet groter is dan 1 millimeter.

Opzetkam instelbare kniplengte schuifknop

Verstelbare opzetkammen

Trimmers met een verstelbare opzetkam stel je in via een schuifknop of draaiwieltje op de trimmer. Hierdoor hoef je niet te werken met verschillende opzetkammen om de kniplengte te bepalen. Een voordeel aan een trimmer met verstelbare opzetkam is dat je de kniplengte vaak tot op een halve millimeter nauwkeurig instelt. Dit maakt het makkelijker om een overloop te creëren in je baard of kapsel.

Trimkop

Trimmer

De breedte van de trimkop heeft invloed op het resultaat dat je behaalt. Een trimmer met een brede trimkop is beter geschikt voor het grove werk, dan voor het detailleren. Voordat je een keuze maakt, is het dus belangrijk om te bepalen of je jouw haar alleen korter wilt trimmen of dat je bijvoorbeeld in ingeschoren scheiding wilt maken.

Bedraad of draadloos

Trimmer opladen

De meeste trimmers werken op een oplaadbare accu, maar er zijn ook een aantal trimmers die alleen aan een snoer werken. Wil je meerdere keren achter elkaar trimmer, dan is het belangrijk dat je voor een trimmer met lange accuduur of voor een bedrade trimmer kiest. Zo weet je zeker dat de trimmer blijft werken. Als je niet aan een stopcontact gebonden wilt zijn, dan is een draadloze trimmer een goede keuze.

Accessoires

Neushaar trimmen

Neustrimmer

Als laatst is het belangrijk dat je jezelf afvraagt welke accessoires je nodig hebt. Wil je ook jouw neus- en oorhaar trimmen? Dan is een trimmer met neustrimmer of neustrimmeropzetstuk een goede keuze. Beschikt jouw favoriete trimmer niet over zo'n opzetstuk? Dan is het ook mogelijk om een losse neustrimmer aan te schaffen.

Precisietrimmer met richtlaser

Precisietrimmer

Wil je jouw bakkebaarden en nekhaartjes ook netjes bijwerken? Of wil je juist een ingeschoren scheiding maken? Dan is het belangrijk dat je een trimmer met detailtrimmer of precisietrimmer kiest. Dit is een opzetstuk met een extra klein scheerblad, zodat je heel precies te werk gaat.

Scheren scheermes

Scheeropzetstuk

Wil je de trimmer gebruiken om jezelf kaal te scheren? Dan heb je een trimmer met scheermes of scheeropzetstuk nodig. De kortste kniplengte op een trimmer is meestal 0,5 millimeter. Hierdoor blijft er altijd wat haar achter.

Kevin
Artikel van:
Kevin Trimmerspecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen