The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Kevin

Hoe kies je de juiste trimmer?

Met een trimmer wiek je jouw haar kort, maar met zoveel verschillende soorten is het lastig om de juiste te kiezen. Want heb je nu een baardtrimmer, tondeuse of multigroom nodig om het gewenste resultaat te behalen? En waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste trimmer? In dit artikel leggen we je uit hoe je de beste trimmer voor jou kiest.

Trimmer kiezen

Baard en hoofdhaar trimmen

Om de beste trimmer voor jou te kiezen, is het belangrijk dat je jezelf de volgende vragen stelt:

 • Wat wil je trimmen?
 • Wil je trimmers combineren?
 • Welke kniplengtes heb je nodig?
 • Wil je losse opzetkammen of een verstelbare opzetkam?
 • Wil je een brede of een smalle trimkop?

Wat wil je trimmen?

Baardtrimmer

Baard: baardtrimmer

Als je alleen je baard wilt trimmen, is een baardtrimmer een goede keuze. Een baardtrimmer heeft een smaller snijblad dan een tondeuse. Zo trim je ook de moeilijk bereikbare plekken. Een baardtrimmer is niet geschikt om op je hoofdhaar te gebruiken. De motor is namelijk minder krachtig dan die van een tondeuse. Hierdoor is het mogelijk dat de trimmer aan jouw hoofdhaar trekt en je geen gelijkmatig resultaat krijgt.

 • Ideaal voor je baard.
 • Afhankelijk van opzetstukken ook geschikt voor detailleren en scheren.
 • Minder geschikt voor je hoofd- en lichaamshaar.
Hybride trimmer

Baard en lichaam: hybride trimmer

Een hybride trimmer is veelzijdig: je trimt, scheert én detailleert jouw baard met dit apparaat. Voor het detailleren gebruik je de trimmer zonder opzetkam. Met de kleine kop creëer je strakke lijnen. Zowel met als zonder opzetkam raken de mesjes je huid nooit. Dit voorkomt huidirritatie en zorgt ervoor dat je jouw stoppels niet meer ziet, maar wel nog voelt. Wil je een langer baardje laten staan of andere lichaamsdelen trimmen, dan gebruik je een baardkam of speciale lichaamskam.

 • Ideaal voor je baard en lichaamshaar.
 • Geschikt voor zowel detailleren, trimmen als scheren.
 • Minder geschikt voor je hoofdhaar en intieme delen.
Multigroom

Baard, hoofd- en lichaamshaar: multigroom

Een multigroom is een combinatie van verschillende trimmers. De meeste multigrooms gebruik je als baardtrimmer, maar ook als tondeuse. Handig, voor als je naast het trimmen van je baard ook soms je hoofdhaar bij wilt werken. Bij een multigroom krijg je verschillende opzetkammen, die ieder geschikt zijn voor een ander lichaamsdeel. Afhankelijk van de opzetkammen gebruik je een multigroom ook om jouw lichaamsbeharing te trimmen.

 • Ideaal voor je baard, hoofd- en lichaamshaar.
 • Afhankelijk van opzetstukken ook geschikt voor detailleren en scheren.
 • Minder geschikt voor de details.
Tondeuse

Hoofdhaar: tonduese

Om jezelf een nieuw kapsel aan te meten, gebruik je een tondeuse. Een tondeuse heeft een krachtige motor, zodat je ook de dikste haren moeiteloos trimt en knipt. Daarnaast is een tondeuse groter dan een baardtrimmer en heeft 'ie een breder snijblad. Door de grootte van het snijblad is een tondeuse minder geschikt om jouw baard te detailleren en strakke lijnen te creëren.

 • Ideaal voor je hoofdhaar.
 • Afhankelijk van opzetstukken ook geschikt voor detailleren en scheren.
 • Minder geschikt voor je baard door brede trimkop.
Neustrimmer

Neus- en oorhaar: neustrimmer

Wil je volledig verzorgd voor de dag komen en ook jouw neus-, oorhaar en eventueel wenkbrauwen bijwerken? Dan is een trimmer met neustrimmer of neustrimmeropzetstuk een goede keuze. Beschikt jouw favoriete trimmer niet over zo'n opzetstuk? Dan is het ook mogelijk om een losse neustrimmer aan te schaffen.

 • Ideaal voor je neus- en oorhaar.
 • Met opzetkam ook geschikt voor je wenkbrauwen.
 • Alleen geschikt voor kleine oppervlaktes.
Bodygroomer

Lichaamshaar: bodygroomer

Om naast je gezicht- en hoofdhaar ook je lichaamshaar bij te werken, gebruik je een bodygroomer. Deze apparaten hebben naast een trimfunctie, ook een scheerfunctie. Zo trim je met een bodygroom jouw oksel, scheer je jouw borstkas glad, of werk je jouw schaamstreek bij. Voor de gevoelige plekken op je lichaam hebben de meeste bodygroomers speciale opzetstukken, waarmee je wondjes en huidirritatie voorkomt.

 • Ideaal voor je lichaamshaar.
 • Afhankelijk van opzetstukken ook geschikt voor detailleren en scheren.
 • Minder geschikt voor je baard- en hoofdhaar.

Wil je trimmers combineren?

Hybride trimmer met tondeuse

Hybride trimmer + tondeuse

Trim je het liefst zowel je hoofd- als baardhaar, dan is de combinatie van een hybride trimmer en tondeuse een goede keuze. Met de hybride trimmer trim, scheer en detailleer je jouw baard. Vervolgens werk je met de tondeuse jouw hoofdhaar bij. Met de grote trimkop van de tondeuse is detailleren lastig. Daarvoor komt de hybride trimmer dus goed van pas.

 • Voor zowel je baard, hoofd- en lichaamshaar.
 • Geschikt voor zowel detailleren, trimmen als scheren.
 • Niet geschikt voor je neus- en oorhaar.
Baardtrimmer en neustrimmer

Baardtrimmer + neustrimmer

Met deze combinatie verzorg je jouw gezichtshaar. Je baard trim je gemakkelijk met de baardtrimmer. Op de plekken waar de kop van de baardtrimmer te groot voor is, gebruik je de neustrimmer. Met de kleine kop verwijder je het haar uit je neus en oren. Met een speciale wenkbrauwkam werk je tot slot ook jouw wenkbrauwen bij.

 • Voor zowel je baard, neus- en oorhaar.
 • Afhankelijk van opzetkam ook geschikt voor wenkbrauwen.
 • Niet geschikt voor je hoofd- en lichaamshaar.
Bodygroomer en baardtrimmer

Bodygroomer + baardtrimmer

Met deze 2 apparaten trim en scheer je zowel je baard als ongewenst lichaamshaar. Zo ben je er zeker van dat je volledig verzorgd de deur uit gaat. De baardtrimmer is gespecialiseerd in het korter trimmen van je baardharen. De bodygroomer voegt hier een scheerfunctie aan toe, zodat je ook voor een glad resultaat kunt gaan.

 • Voor zowel je baard als lichaamshaar.
 • Afhankelijk van opzetstuk ook geschikt voor scheren en detailleren.
 • Minder geschikt voor je hoofdhaar.

Welke kniplengtes heb je nodig?

Korte kniplengte baard

Kort: maximaal 3 millimeter

Welke kniplengtes je nodig hebt, hangt af van het resultaat dat je wilt behalen. Wil je stoppels of gemillimeterd haar, dan is een lengte tot 3 millimeter geschikt. Voor een korte baard of kort kapsel ga je voor maximaal 10 millimeter. Helemaal glad gaat niet lukken met een trimmer, daar heb je een scheerapparaat of trimmer met scheerfunctie voor nodig.

Middellange kniplengte baard

Middellang: tot 20 millimeter

Voor een middellang baardje of kapsel heb je kniplengtes nodig van 5 tot 20 millimeter. Het is handig om voor een trimmer te gaan met diverse lengtestanden en kleine tussenstapjes. Hiermee creëer je een mooie overloop van korte naar langere haren in je baard of kapsel.

Lange kniplengte hoofdhaar

Lang: minimaal 20 millimeter

Wil je een wat langere baard of langer kapsel, dan raden we je aan om voor een trimmer te gaan met een minimale kniplengte van 10 millimeter. De maximale lengte voor een trimmer voor lang haar ligt rond de 35 millimeter en hoger.

Wil je losse opzetkammen of een verstelbare opzetkam?

Opzetkam met vaste kniplengte

Vaste opzetkammen

Bij een trimmer met vaste opzetkammen krijg je meerdere opzetkammen meegeleverd. Je stelt de kniplengte in door een van deze opzetkammen op de trimmer te klikken. Als je voor een trimmer met vaste opzetkammen kiest, moet je goed letten op de kniplengtes. Wil je een overloop creëren? Dan is het belangrijk dat het verschil tussen de opzetkammen niet groter is dan 1 millimeter.

Opzetkam instelbare kniplengte schuifknop

Verstelbare opzetkammen

Trimmers met een verstelbare opzetkam stel je in via een schuifknop of draaiwieltje op de trimmer. Hierdoor hoef je niet te werken met verschillende opzetkammen om de kniplengte te bepalen. Een voordeel aan een trimmer met verstelbare opzetkam is dat je de kniplengte vaak tot op een halve millimeter nauwkeurig instelt. Dit maakt het makkelijker om een overloop te creëren in je baard of kapsel.

Wil je een brede of een smalle trimkop?

Trimmer

De breedte van de trimkop heeft invloed op het resultaat dat je behaalt. Een trimmer met een brede trimkop, zoals een tondeuse, is beter geschikt voor het grove werk dan voor het detailleren. Voordat je een keuze maakt, is het dus belangrijk dat je bepaalt of je jouw haar alleen korter wilt trimmen, of dat je bijvoorbeeld een ingeschoren scheiding wilt maken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen