The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jos

Waarom kiezen voor een usb-c monitor?

Usb c aansluitingen zagen we al eerder op laptops en desktops, waar usb c oudere aansluitingen vervangt. Inmiddels hebben ook steeds meer monitoren een usb-c poort. Maar wat voor nut heeft een usb c poort op een monitor? Dat zet ik op deze pagina voor je op een rijtje.

1. Usb c laptop of MacBook aansluiten zonder converter

Aansluiten zonder converter

Veel nieuwe(re) laptops en ook de nieuwe MacBooks beschikken over alleen één of meer usb c poorten (ook Thunderbolt 3 is usb c). Steeds meer oudere aansluitingen worden vervangen door een universele oplossing. Omdat deze overgang nog bezig is, zijn er nog weinig monitoren die je in één keer aansluit op je usb c laptop of MacBook. Sluit je een monitor zonder usb c poort aan, dan heb je altijd een converter nodig voor een groter scherm naast je laptop. Met een usb c monitor hoeft dit niet meer. Alles wat je nodig hebt is één kabel en dat scheelt je weer een extra handeling, accessoire én geld.

2. Externe apparaten opladen

Externe apparaten opladen

Sommige usb c poorten beschikken over een oplaadfunctie, zoals de Thunderbolt 3 aansluiting op de MacBook. Als je een usb c monitor via usb c op een laptop aansluit, betekent het dat de poorten 2 functies hebben. Enerzijds geeft de laptop een beeldsignaal door naar de monitor en anderzijds voorziet de monitor de laptop van stroom. Zo werkt een usb c monitor als een docking en ben je niet meer in de weer met verschillende kabels. Let wel op dat het wattage dat je monitor kan leveren hoog genoeg is. Heeft je monitor meerdere usb c aansluitingen met oplaadfunctie? Dan laad je ook andere externe apparaten, zoals je smartphone of tablet, op.

3. Hoge resolutie ondersteunen

Resolutie

Een usb c monitor beschikt veelal over een hoge resolutie, minimaal 2160 x 1440. Hierdoor is het beeldscherm geschikt om de hoge resolutie van de Apple MacBook goed te ondersteunen. Een usb c of Thunderbolt 3 kabel kan een beeldsignaal doorgeven van 3840x2160 (4K UHD) met een verversingssnelheid van 60 Hz, oftewel 60 frames per seconde. DisplayPort 1.4 verschijnt ook met een usb connector en ondersteunt een signaal tot 7680x4320 (8K) met 60 Hz. Met een usb poort in je monitor ben je altijd verzekerd van een hoogwaardige beeldkwaliteit.

Belangrijk: de juiste kabel

Kabel

Voor het aansluiten van je laptop of MacBook op je usb c monitor heb je een usb c kabel nodig. Maar let op: niet alle usb c kabels geven beeldsignaal door. Kies daarom voor een kabel die deze mogelijkheid heeft. Via veel usb c kabels die beeldsignaal doorgeven, zet je ook data over en laad je jouw apparaat op.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 11.795 beoordelingen