The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Vergelijk de smartphone met de digitale camera

We doen het bijna allemaal: foto's maken met onze smartphone. En dat terwijl fotograferen met een digitale camera - hetzij compact, spiegelreflex of systeem - heel wat meer voordelen kent. Nieuwsgierig? Lees in dit artikel waarom wij een digitale camera boven een smartphone verkiezen.

Slim delen

Slim delen

Een beetje fotograaf gebruikt zijn smartphone niet als camera, maar combineert camera en smartphone om tot het beste resultaat te komen. Er zijn verschillende apps die je met je camera kunt koppelen. Bestuur je camera bijvoorbeeld op afstand met je smartphone. Via wifi verstuur je zelfportretten heel eenvoudig naar je smartphone, zodat je ze snel op social media kunt delen met vrienden en familie. En dat alles zonder tussenkomst van een usb kabel. Als dat geen likes oplevert.

Actie reactie

Actie reactie

Wanneer je serieuze actie wilt vastleggen, denk aan je lief die op zondagochtend de benen onder het lijf vandaan rent op het sportveld, sla je de ene na de andere flater met je smartphone. Iedere keer wanneer je denkt: dit is `m, is de foto niet scherp. Toch jammer van alle moeite. Eén van de belangrijkste eigenschappen van systeem- en spiegelreflexcamera's is de hoge snelheid waarmee je kunt fotograferen.

Meer grip

Meer grip

Als het om compactheid gaat, wint de smartphone het van de digitale camera. Al heeft zo'n platte telefoon ook zo zijn nadelen. Door de lange sluitertijd is de camera van je smartphone gevoelig voor beweging. Een compactcamera is groter en dikker, waardoor je meer grip hebt. Soms zit er zelfs een handgreep op, zodat je hem beter kunt vasthouden. Hierdoor is de kans op bewogen foto's klein.

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van een digitale camera is beter dan die van een smartphone. Dat komt vooral door de grootte van de beeldsensor. Het voordeel hiervan is dat je ook bij weinig licht duidelijke foto's schiet. Daarnaast heeft de camera van een smartphone in bijna alle gevallen alleen digitale zoom. Dit gaat ten koste van de resolutie en daarmee de kwaliteit van de foto. Hoe verder je inzoomt, hoe groter het kwaliteitsverlies is.

Foto's afdrukken

Foto's afdrukken

De keuze van een camera wordt vaak gebaseerd op het aantal megapixels. Hoe meer pixels, hoe beter de camera. Nu ligt dit in de praktijk iets genuanceerder. Foto's die je met je smartphone maakt, zijn bij uitstek geschikt voor online gebruik. Wanneer je ze op fotoalbum formaat afdrukt, zal je zien dat de foto's niet scherp zijn. Zonde, want sommige fases in je leven wil je vastleggen in een ouderwets fotoboek.

Tot slot

Tot slot is het volgens de laatste stijlgidsen ook gewoon hartstikke hip om met een kekke camera over je schouder door de stad te lopen. Leg die leuke momenten in je leven vast en voeg in een handomdraai de meest creatieve filters toe. Het werkt verslavend, écht.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen