The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Wat is een systeemcamera en wanneer kies je hiervoor?

Qua prestaties doen de meeste systeemcamera's niet onder voor een spiegelreflexcamera. Maar wat is een systeemcamera dan eigenlijk? En wat zijn je mogelijkheden met zo'n toestel? Hieronder vind je het antwoord op deze vragen. Zo weet je na het lezen precies waarom je voor een systeemcamera zou moeten kiezen.

Wat is een systeemcamera?

Wat is een systeemcamera

Een systeemcamera is een digitale camera met een verwisselbare lens. Daarin verschilt de systeemcamera van de geavanceerde compactcamera, die heeft dat namelijk niet. In principe biedt een systeemcamera dezelfde mogelijkheden als een spiegelreflexcamera. Denk hierbij aan handmatige instellingen. Alleen bij een systeemcamera ontbreekt het spiegelsysteem. Hierdoor kijk je niet door de lens naar je onderwerp, maar via een digitaal beeld. Een voordeel hiervan is dat systeemcamera's vaak wat compacter en licht van gewicht zijn.

Welke beeldkwaliteit biedt een systeemcamera?

Beeldkwaliteit systeemcamera

De beeldkwaliteit van een foto hangt voornamelijk af van de grootte van de camerasensor. Hoe groter de sensor, hoe meer pixels erop zitten, hoe beter de beeldkwaliteit is. Meestal heeft een systeemcamera dezelfde type sensor als een spiegelreflexcamera. De meeste camera's beschikken over een APS-C of Micro four thirds sensor. Een APS-C sensor is een vrij grote sensor. Hier maak je dan ook gedetailleerde en heldere beelden mee.

Wat voor instellingen pas ik aan?

Instellingen aanpassen

Bij een geavanceerde systeemcamera pas je alle instellingen handmatig aan. Zo kies je voor de juiste belichting door de ISO gevoeligheid, het diafragma of de sluitertijd aan te passen. Daarnaast heb je bij de meeste systeemcamera's de keuze uit diverse modi. Hiermee maak je bijvoorbeeld in een handomdraai een goede macro-, portret- of nachtfoto. Op de meeste systeemcamera's zie je direct het resultaat van de gekozen stand terug tijdens het maken van de foto.

Hoe ziet het lenzenaanbod eruit?

Lenzen voor systeemcamera

Nog een voordeel van een systeemcamera is de verwisselbare lens. Zo kies je voor elk type foto de juiste lens. Er zijn bijvoorbeeld macro-, groothoek- en telelenzen beschikbaar voor systeemcamera's. Het totale aanbod is helaas wel wat beperkt. Omdat systeemcamera's nog aan hun opmars bezig zijn, zijn er nog niet zo veel verschillende lenzen op de markt gebracht. Fotografen met een spiegelreflexcamera's hebben een veel ruimere keuze in lenzen.

Wanneer kies ik voor een systeemcamera?

Kiezen voor systeemcamera

Je kiest voor een systeemcamera als je opnamen van goede kwaliteit wilt maken. Maar ook als je tijdens het fotograferen dezelfde mogelijkheden wilt hebben als je met een spiegelreflexcamera hebt. Een groot voordeel ten opzichte van de spiegelreflexcamera is dat een systeemcamera vrij compact is. Dit komt door het ontbreken van het spiegelsysteem. Houd er dus wel rekening mee dat je hierdoor je onderwerpen niet via de lens bekijkt maar via een digitaal beeld.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen