The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Wat is het verschil tussen de verschillende brandpuntsafstanden?

Je wilt een nieuwe lens kopen voor je camera, maar hebt geen idee welke brandpuntsafstanden voor jou het meest interessant zijn. Wat het verschil is tussen de verschillende getallen op de lenzen, lees je hieronder. Ook leer je voor welke typen fotografie ze geschikt zijn. Zo heb je altijd de juiste lens bij je als je gaat fotograferen.

7,5-15mm: fisheye

Fisheye lens

Een lens met een brandpunt van 7,5 tot 15mm wordt ook wel een fisheyelens genoemd. De afstand van de sensor tot het midden van de lens, ofwel de brandpuntsafstand, is dan erg kort. Hierdoor is er een hele grote beeldhoek mogelijk. Een fisheyelens met een brandpunt van 16mm heeft een beeldhoek van ongeveer 100 graden. Je ziet veel op de foto's, maar wel in een cirkelvormig beeld. De onderwerpen op je foto vervormen dus ook, wat een leuk effect geeft.

12-35mm: groothoek

Groothoek lens

Met een 12 tot 35mm lens, heb je een korte brandpuntsafstand die voor een grote beeldhoek zorgt. Met deze brandpuntsafstand leg je veel van de omgeving vast. Evenals bij een fisheyelens vervormt het beeld bij dit soort lenzen. Alles wat verder weg is lijkt kleiner en objecten die dichtbij staan zijn juist erg groot. Je gebruikt deze brandpuntsafstand bij het fotograferen van een interieur omdat de kamers dan ruimtelijker lijken.

25-56mm: standaard

Standaard lens

Lenzen met een brandpuntsafstand van rond de 50mm, worden ook wel standaardlenzen genoemd. De afstand van de sensor tot de lens zorgt voor een beeldhoek die ongeveer gelijk is aan wat we met het menselijk oog zien. Bij een standaardlens met zoommogelijkheid haal je de onderwerpen dichterbij door een grotere brandpuntsafstand. Tegelijkertijd heb je de mogelijkheid tot het fotograferen met groothoek zonder dat het beeld al te veel vervormt. Dit maakt een standaardzoomlens geschikt voor veel typen fotografie.

35-105mm: macro

Macro lens

Het verschil tussen deze brandpunten lijkt groot, maar al deze getallen vallen in de categorie `macro'. Met een lens met een brandpuntsafstand van 35mm leg je vanaf 3 centimeter de kleinste details vast. Vanaf 60mm maak je vanaf een afstand gedetailleerde close-ups. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe verder je van het onderwerp af fotografeert. Een macrolens is erg geschikt voor het vastleggen van insecten en bloemen. 88mm werkt daarnaast goed voor portretfotografie, hiermee krijg je geen vervormd beeld.

70-300mm: telephoto

Telephoto lens

Met een brandpuntsafstand van tussen de 70 en 300mm haal je iets dat ver weg staat heel dichtbij. Dit soort lenzen worden ook telephotolenzen genoemd. Het gevolg van een groot brandpunt is dat je werkt met een hele kleine beeldhoek. Een 300mm lens heeft een beeldhoek van minder dan 10 graden. Je gebruikt dit soort lenzen eigenlijk alleen als je niet dichterbij het onderwerp kunt komen. Zoals bij dierenfotografie of professionele sportfotografie. Lenzen met een grote brandpuntsafstand zijn erg prijzig.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen