The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Gaby

Wat is een luchtbevochtiger en wat heb je eraan?

Met een luchtbevochtiger zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid in huis altijd ideaal is. Zo zorg je ervoor dat jouw meubels mooi blijven en krijg je geen last van kwaaltjes die door een te droge lucht in huis komen. Hoe een luchtbevochtiger werkt en wat jij eraan hebt, leggen we in dit artikel aan je uit.

Wat is een luchtbevochtiger?

Droge huid, ogen en lippen

Een luchtbevochtiger is een apparaat dat zorgt voor een goede luchtbevochtiging. In de ideale situatie ligt de luchtvochtigheid tussen de 40 en de 60 procent. Daalt de luchtvochtigheid tot onder de 40 procent, dan krijg je bijvoorbeeld last van droge ogen of een droge huid. De luchtvochtigheid in huis daalt bijvoorbeeld als je de verwarming aanzet. Met een luchtbevochtiger zorg je ervoor dat de lucht in huis vocht opneemt, zodat de luchtvochtigheid weer op peil komt.

Hoe werkt een luchtbevochtiger?

Hoesten en proesten

Er zijn 4 manieren van luchtbevochtiging die ieder op een andere manier werken:

  • Ultrasone luchtbevochtigers zenden trillingen uit onder water, wat ervoor zorgt dat er een zichtbare nevel ontstaat. Deze nevel wordt opgenomen in de lucht.
  • Koudwaterverdampers maken gebruik van waterfilters om de lucht te bevochtigen. Dit doen zij door de lucht langs deze waterfilters te zuigen.
  • Stoombevochtigers verwarmen het water, zodat de waterdamp in de lucht opgenomen wordt.
  • Luchtbevochtigers met reinigingsfunctie bevochtigen de lucht door deze met roterende schijven langs het waterreservoir te halen.

Waar is een luchtbevochtiger goed voor?

Luchtbevochtigers en houten meubels

Houten meubels

Als je houten meubels, vloeren of muziekinstrumenten in huis hebt, is het belangrijk dat de luchtvochtigheid op peil blijft. Een te lage luchtvochtigheid zorgt er namelijk voor dat het hout uitdroogt en uiteindelijk zelfs kan krimpen en scheuren. Dat wil je natuurlijk niet. Met een luchtbevochtiger zorg je ervoor dat jouw houten meubels niet uitdrogen. Fijn, want zo heb jij er langer plezier van.

Luchtbevochtiger voor droge ogen en huid

Droge ogen en huid

Een te lage luchtvochtigheid in huis zorgt voor verschillende klachten. Zo krijg je bijvoorbeeld last van droge ogen en een droge huid. Ook is het mogelijk dat je luchtwegen geïrriteerd raken door de droge lucht. Door de luchtvochtigheid te verhogen zorg je ervoor dat je hier minder last of zelfs helemaal geen last van krijgt.

Luchtbevochtiger voor planten en dieren

Planten en dieren

Ook planten en dieren hebben baat bij een luchtbevochtiger. Planten drogen namelijk uit als de luchtvochtigheid te laag is. Dit zorgt ervoor dat de bladeren gaan hangen en bruine randjes krijgen. En net als bij mensen is het mogelijk dat huisdieren last van hun luchtwegen krijgen. Met een luchtbevochtiger zorg je er dus voor dat jouw planten en dieren van een optimaal klimaat genieten.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen