The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lieze

Help, mijn wasmachine pompt geen water af

Er staat een foutcode op het display van je wasmachine of er blijft water in de trommel staan. Als je wasmachine geen water afpompt, kan dit 3 redenen hebben: het filter is verstopt, de afvoer is verstopt of de afvoerpomp is defect. In veel gevallen los je het probleem zelf op. Je leest hier hoe je dit doet.

Stap 1. Haal de stekker uit het stopcontact

Stekker uit stopcontact

Als je wasmachine niet afpompt, begin je met het reinigen van het filter. Leg een handdoek op de grond onder de wasmachine om het water dat vrijkomt op te vangen. Haal hierna de stekker uit het stopcontact, zodat er geen stroom meer op de wasmachine staat.

Stap 2. Reinig het filter

Wasmachinefilter

Het filter zit meestal rechtsonder achter een klepje. Verwijder het filter door te draaien of aan de hendel te trekken. Nu haal je alle voorwerpen uit de opening en reinig je het filter met een sopje. Plaats het filter terug en sluit de klep. Steek de stekker weer in het stopcontact en kies het programma 'afpompen'. Krijg je weer een foutmelding of pompt je wasmachine nog steeds niet af? Dan is de volgende stap het checken op verstoppingen in de afvoer.

Stap 3. Ontstop de afvoer

Sifon ontstoppen

Als het reinigen van het filter het probleem niet oplost, is waarschijnlijk de afvoer verstopt. De verstopping kan op verschillende plekken in de afvoer zitten. Check daarom eerst of de wasbak en dichtstbijzijnde wc wel doorspoelen. Nee? Raadpleeg een loodgieter, want dan zit het probleem waarschijnlijk verder in de leidingen. Als de wc en wasbak wel doorspoelen, check je of er een knik in de afvoerslang zit. Zie je geen vreemde knik of bocht in de afvoerslang zitten? Lees dan het volgende artikel.

Stap 4. Neem contact op met de verkoper

Klantenservice medewerker Coolblue

De laatst mogelijke oorzaak is een defecte afvoerpomp. Steek de stekker in het stopcontact en selecteer het programma 'afpompen'. Luister of je de afvoerpomp hoort draaien. Hoor je de pomp draaien, maar pompt hij geen water af? Dan is de toevoer naar de pomp geblokkeerd; controleer nogmaals het filter. Als je de pomp niet hoort draaien, krijgt hij geen stroom of is hij defect. Neem contact op met de verkoper of de fabrikant. Is jouw oude wasmachine de moeite en de investering niet meer waard?© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen