The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Rowan

Wat betekent het energielabel van je wasmachine?

Sinds 1 maart 2021 heeft elke wasmachine een nieuw energielabel. Behalve de energieklasse vind je hier onder meer de programmaduur en het geluidsniveau. Je leest in dit artikel wat er allemaal op het energielabel van een wasmachine staat en wat dit betekent.

Waarom is er sinds 1 maart 2021 een nieuw energielabel?

Door de komst van nieuwere technieken hebben bijna alle wasmachines energieklasse A+++ of zuiniger. We geven dit bijvoorbeeld aan met A+++-30% of A+++-40%. Dit betekent dat je wasmachine 30% of 40% zuiniger is dan A+++. Om meer onderscheid te maken, introduceert de Europese Unie een nieuw energielabel met strengere eisen. Sinds 1 maart 2021 hebben alle wasmachines dit label.

Onderdelen op het energielabel

Het energielabel van een wasmachine bestaat uit de volgende onderdelen. We lichten deze verderop uit:

 • QR code
 • Energieklasse en -verbruik
 • Vulgewicht
 • Programmaduur
 • Waterverbruik
 • Centrifugeresultaat
 • Geluidsniveau

QR code

QR code op energielabel wasmachines

Rechtsboven in het energielabel vind je een QR code. Hiermee kom je sinds 1 maart 2021 in de database van de Europese Unie terecht. Houd je smartphone voor de code om alle specificaties van de wasmachine te bekijken. Zo vind je in iedere winkel alles wat je over het apparaat moet weten.

Energieklasse en -verbruik

Energieverbruik energielabel wasmachines

Op het oude label was A+++ het zuinigst. Door strengere criteria vanuit de Europese Unie staan er op het nieuwe label geen plusklassen meer. De schaal gaat nu van A tot en met G, waarbij A het zuinigst is. Dit betekent niet dat de huidige wasmachines minder zuinig zijn. Wel zijn er strengere eisen om de klasse aan te geven. Verder vind je het energieverbruik in kWh. De EU gaat bij dit verbruik uit van 100 wasbeurten met het eco-programma op 40°C en 60°C.

Vulgewicht

Vulgewicht energielabel wasmachines

Het vulgewicht geeft aan hoeveel kilogram was er in de trommel past. Per huishouden adviseren we de volgende capaciteit:

 • 1 of 2 personen: 7 kilogram
 • 3 of 4 personen: 8 kilogram
 • 5 personen of meer: 9 kilogram

Heb je een klein huishouden, maar was je bijvoorbeeld veel beddengoed? Neem dan een kilogram meer, zodat je altijd genoeg ruimte hebt.

Programmaduur

Programmaduur energielabel wasmachines

De programmaduur geeft aan hoelang een volle trommel was doet over het Eco 40-60 programma. Dit is een verplicht programma dat alle wasmachines tegenwoordig hebben. Het is geschikt voor katoenen was die normaal bevuild is en op 40°C of 60°C mag.

Waterverbruik

Waterverbruik energielabel wasmachines

Behalve het energieverbruik zie je ook hoeveel water de wasmachine verbruikt. Dit is de hoeveelheid liter water die het apparaat per wasbeurt gebruikt.

Centrifugeresultaat

Centrifugeresultaat energielabel wasmachines

Elke wasmachine centrifugeert je was aan het einde van het programma. Dit zorgt ervoor dat je beddengoed minder lang hoeft te drogen. Op het energielabel vind je het centrifugeresultaat. Bij klasse A komt je was het droogst uit de trommel. Om een wasmachine te vinden die je was goed centrifugeert, kijk je naar het toerental. Je vindt dit in de specificaties en op het display. Met een toerental van 1.600 is het centrifugeresultaat het best.

Geluidsniveau

Geluidsniveau energielabels wasmachines

Tot slot vind je op het energielabel het geluidsniveau van de wasmachine. Het geluidsniveau geeft aan hoeveel decibel de wasmachine tijdens het centrifugeren maakt. Hoe lager het aantal decibel, hoe minder last je hebt van lawaai. Zet je de wasmachine in de buurt van je slaapkamer of thuiswerkplek? Neem dan een stil of extra stil model:

 • Extra stil (71 decibel of minder)
 • Stil (72 of 73 decibel)
 • Normaal (74 tot en met 77 decibel)
 • Luid (78 decibel of meer)

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen