The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jimmy

Wat heb ik nodig voor virtual reality?

Virtual Reality is in verschillende soorten en maten beschikbaar. Er zijn VR brillen voor je telefoon, console, laptop en pc. Er zitten wel een paar grote verschillen tussen de verschillende soorten VR brillen. We hebben de verschillende soorten VR brillen voor je op een rij gezet, samen met de mogelijkheden die daarbij horen.

Virtual Reality met je smartphone

Smartphone VR

De simpelste manier om VR te proberen is met je smartphone. Beschik je over een smartphone uit het duurdere segment - denk aan een Samsung Galaxy S6, iPhone 6, LG G4 of HTC One (M9) - en is deze niet ouder dan 2015? Dan heb je alleen nog maar een geschikte VR bril nodig. Let wel, je smartphone moet op Android of iOS draaien om VR te kunnen gebruiken.

Een passieve VR bril

Passieve bril

Een passieve VR bril heeft een lade waar je je smartphone in schuift. De lenzen van de VR bril vervormen het beeld wanneer je er doorheen kijkt, wat een 3D effect creëert. Bij het opstarten van een VR-ondersteunde app zie je vervolgens alles in 3D en reageert het beeld op jouw hoofdbewegingen dankzij de vele sensoren die zich in de smartphone bevinden.

Wat kan ik ermee?

Wat kan ik ermee?

VR met je smartphone gebruik je om 360 graden video's en afbeeldingen te bekijken, en om simpele games mee te spelen. YouTube heeft een groeiend aanbod 360 graden video's, en in de app store en play store zijn steeds meer VR apps te vinden voor wat simpele spelletjes. Zo schud je tijdens een game als Proton Pulse je hoofd op en neer om in arcade vorm een balletje zo vaak mogelijk terug te koppen.

Virtual Reality met je console

Voor VR met je console heb je een PlayStation 4, PlayStation Camera en het liefst ook de PlayStation Move controllers nodig.

Een PlayStation 4, met accessoires

Playstation 4

Als console gamer ga je aan de slag met VR op de PlayStation 4. De PlayStation VR bril sluit je aan op je PlayStation 4, en je bent klaar om je favoriete game wereld te duiken. Tenminste, als je ook over de PlayStation Camera beschikt. Ook heb je de PlayStation Move controllers nodig om bepaalde VR games nóg leuker te maken door je handen te gebruiken. Het beeld op de PlayStation VR is scherper dan VR met je smartphone.

Een PlayStation VR

Playstation VR

De PlayStation VR is een VR bril die speciaal voor de PlayStation 4 gemaakt is. De PlayStation VR beschikt over dezelfde sensoren als je telefoon, waardoor het jouw hoofdbewegingen nauwkeurig kan volgen. Ook zit er een kastje tussen de VR bril en de PlayStation 4, die er voor zorgt dat het beeld ook op tv weergeven wordt. Zo zien je vrienden op de bank precies wat jij aan het doen bent.

Wat kan ik ermee?

Wat kan je ermee?

De PlayStation VR is, net als de PlayStation 4, bedoeld voor gamers. De VR bril lanceert op 14 oktober tegelijk met meer dan 50 games. Hieronder zitten een aantal bekende namen zoals Resident Evil 7 VR, Batman Arkham VR, Star Wars: Battlefront X-Wing VR en Final Fantasy XIV. Ook is er de mogelijkheid om reguliere PlayStation games te spelen, in een zogenaamde Cinematic Mode.

Virtual Reality met je pc of laptop

Voor de echte VR fanaat zijn er VR brillen voor de pc of laptop beschikbaar. Deze brillen vereisen een krachtige en recente game pc. Denk aan een desktop of laptop met minimaal een Nvidia Geforce GTX 1060, Core i5 processor en voldoende vrije usb poorten. Oudere hardware zal moeite hebben met het weergeven van VR games en wordt door fabrikanten van pc-geschikte VR brillen ook afgeraden.

Een actieve VR bril

Actieve VR bril

In combinatie met de juiste VR bril heb je vervolgens de technologische top van VR tot je beschikking. Een van de geschikte VR brillen is de HTC Vive. Deze VR bril beschikt net als de PlayStation VR over alle benodigde sensoren om hoofdbewegingen te registreren. Dit type VR bril word 'actief' genoemd omdat er al een beeldscherm in verwerkt zit. De schermen in deze bril hebben een hoge resolutie en verversingssnelheid. Dit is dan ook waar de krachtige pc of laptop voor nodig is.

Vrije ruimte

Vrije ruimte

In het geval van de HTC Vive heb je ook wat vrije ruimte nodig om de VR ervaring volledig te kunnen beleven. Deze actieve VR bril komt namelijk met 2 sensoren die je ophangt in bijvoorbeeld je huiskamer. De sensoren houden de bijgeleverde bewegingscontrollers in de gaten, zodat jij ze in de virtuele wereld kunt zien. Ook bakenen ze de virtuele speelruimte af, zodat jij in de ruimte rond kunt lopen met de HTC Vive op je hoofd.

Windows 10 VR brillen met inside out tracking

De Windows 10 VR brillen van onder andere HP, Acer, Lenovo en Medion maken gebruik van inside out tracking. De omgeving en de controllers worden daarbij getraceerd door camera’s die in de bril verwerkt zijn. Hoewel inside out tracking minder nauwkeurig kan zijn dan losse sensoren, scheelt het wel tijd om alles op te zetten. Daarnaast heb je met ingebouwde sensoren minder ruimte in de kamer nodig en houd je minder usb poorten in je pc of laptop bezet.

Wat kan ik ermee?

3D tekeningen maken

Met dit type VR bril teken je de mooiste 3D tekeningen in VR met Google's Tilt Brush, of speel je intense games waar je met heel je lichaam doorheen beweegt. Ook heb je de mogelijkheid om opnames uit de echte wereld in 360 graden bij te wonen. Zo sta je plotseling vooraan bij een concert, of op de top van de Mount Everest.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen