The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jesper

Wat is de snelheid van een smartphone?

De snelheid van een smartphone bepaalt of het toestel zware apps aankan zonder dat hij vastloopt. Een smartphone met veel rekenkracht start apps daarnaast sneller op. Een traag of haperend toestel kan erg vervelend zijn. Daarom vertellen we jou in dit artikel waar je op moet letten bij het kiezen van een smartphone die qua snelheid bij jou past.

Wat bepaalt de snelheid?

rekenkracht smartphone

Voor de snelheid van een smartphone zijn een aantal specificaties belangrijk. De processor voert taken en apps uit. Hoe sterker de processor, hoe zwaarder de apps die je gebruikt. Het werkgeheugen laat apps op de achtergrond draaien. Hierdoor hoeven apps niet steeds opnieuw op te starten als je ze opent. Met een groot werkgeheugen gaat multitasken dus sneller. Ook de opslagcapaciteit speelt een rol. Een vol geheugen maakt een smartphone namelijk trager. Tot slot heeft het besturingssysteem invloed. Een nieuwere softwareversie werkt efficiënter en dus sneller samen met je smartphone.

Snelheidsklasse

snelheidsklasse smartphone

Het is moeilijk om bovenstaande specificaties goed af te wegen. Daarom helpen we je graag een handje. Op basis van deze specificaties geven wij elke smartphone een score. Met die score komt een smartphone terecht in een van de volgende snelheidsklassen:

  • Matig
  • Standaard
  • Goed
  • Zeer goed
  • Uitstekend

Je vindt de snelheidsklasse terug tussen de specificaties van een toestel. Hieronder lees je wat je met een smartphone uit elke snelheidsklasse kan.

Matig: alleen bellen en whatsappen

gsm snelheid rekenkracht

Smartphones uit de snelheidsklasse Matig hebben geen krachtige processor en een klein werkgeheugen. Daarom zijn deze toestellen alleen geschikt voor lichte taken, zoals bellen en whatsappen. Als je schakelt tussen bijvoorbeeld Whatsapp en e-mail, hebben deze smartphones meer laadtijd nodig. Dit komt door het kleine werkgeheugen. Een smartphone uit deze categorie voldoet voor jou als je jouw smartphone weinig gebruikt.

Standaard: Facebook en kleine spellen

rekenkracht mobiele telefoon

Toestellen uit de snelheidsklasse Standaard zijn al iets krachtiger. Processors uit deze smartphones zijn bijvoorbeeld ook geschikt voor kleine 2D spellen als Wordfeud of Candy Crush. Ook open je jouw favoriete nieuwsapps of Facebook. De laadtijd voor het openen van apps is wel relatief lang. Het werkgeheugen van deze toestellen is ook niet groot, dus er draaien weinig apps op de achtergrond. Wanneer je een app opent, moet deze dus vaak helemaal opnieuw opstarten.

Goed: voor gemiddeld gebruik

snelheid mobiele telefoon

Smartphones uit de snelheidsklasse Goed zijn geschikt voor de gemiddelde gebruiker. De processors hebben redelijk veel rekenkracht, waardoor je veel apps zonder problemen gebruikt. Zo bekijk je het nieuws op verschillende apps, je luistert muziek via Spotify en bekijkt filmpjes op YouTube. Het schakelen tussen verschillende apps gaat soepeler dan op smartphones uit eerdere snelheidsklassen, maar bij middelzware apps als YouTube en Spotify hebben deze toestellen soms tijd nodig.

Zeer goed: snel schakelen tussen apps

gsm multitasken mobiele telefoon

Met een smartphone uit de snelheidsklasse Zeer goed schakel je razendsnel tussen verschillende apps. Dankzij het grote werkgeheugen op deze smartphones blijven je apps namelijk gewoon draaien op de achtergrond. Vaak hebben deze smartphones ook een behoorlijk krachtige processor. Je gebruikt daarom ook zware apps als Photoshop of je speelt een 3D game. Bij deze zware apps hebben deze toestellen soms wel wat meer laadtijd nodig. Gebruik je middelzware apps als Netflix, YouTube en Spotify? Dan lopen deze smartphones als een zonnetje.

Uitstekend: geschikt voor de zwaarste taken

smartphone krachtig zware taken

Smartphones uit de snelheidsklasse Uitstekend zien we als echte krachtpatsers. Deze toestellen zijn geschikt voor de zwaarste taken. Ook 3D games of zware apps als beeldbewerkingsprogramma's vormen geen probleem. Apps en games die de komende jaren uitkomen zijn veelzijdiger, maar vragen daarom ook meer rekenkracht van een smartphone. Dankzij de sterke processors en het grote werkgeheugen werken deze toestellen ook snel met alle apps die de komende jaren verschijnen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen