The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jesper

Wat is de batterijduur van een smartphone?

De batterijduur van een smartphone is moeilijk te bepalen. Hoe lang de batterij meegaat, is afhankelijk van de batterijcapaciteit, de energiezuinigheid van het toestel en jouw eigen gebruik. In dit artikel vertellen we je waar je qua batterij op moet letten als je een nieuwe smartphone zoekt.

Batterijcapaciteit

Batterijcapaciteit smartphone

Bij elke smartphone geven we aan wat de batterijcapaciteit is. De batterijcapaciteit staat uitgedrukt in mAh (miliampère/uur). Wanneer je jouw smartphone oplaadt, stop je de batterij vol met energie. Eenvoudig gezegd zie je aan de batterijcapaciteit hoeveel van die energie de batterij kan opslaan. Hoe hoger het getal, hoe meer energie de batterij opslaat. Zie het dus als een soort opslaggeheugen, maar dan voor energie. Gemiddeld heeft een smartphone een batterijcapaciteit van ongeveer 4.500 mAh.

Andere factoren

batterijduur smartphone

De batterijcapaciteit zegt veel, maar lang niet alles. Je weet nu hoeveel energie de smartphone kan opslaan, maar voor de batterijduur is het ook belangrijk hoeveel energie het toestel verbruikt. Dit verschilt per smartphone. De processor heeft bijvoorbeeld invloed op de batterijduur. Met een zuinige processor verbruik je minder energie. Processors van iPhones zijn zuiniger dan die van Android, waardoor iPhone modellen minder batterijcapaciteit nodig hebben. Verder hebben bijvoorbeeld ook het formaat en de techniek van het scherm invloed. Zo zijn OLED en AMOLED zuiniger dan lcd.

Eigen gebruik

batterijduur gsm

Naast de eigenschappen van de smartphone zelf, heeft jouw eigen gebruik enorme invloed op de batterijduur. Zo loopt de batterij natuurlijk sneller leeg als je jouw smartphone de hele dag door gebruikt. Verder verbruiken apps die op de achtergrond draaien ook constant energie. Je instellingen hebben ook invloed op de batterijduur. Een scherm op de hoogste helderheid slurpt je batterij leeg. Ben je op een plek waar het bereik (zowel wifi als 4G of 5G) slecht is? Dan zoekt je smartphone steeds naar een beter signaal. Ook dit is een energierovende klus.

De beste batterij voor jou

batterijduur mobiele telefoon

Vanwege alle bovenstaande factoren kunnen wij onmogelijk vertellen hoe lang een batterij precies meegaat. We geven je natuurlijk wel graag een schatting van de gemiddelde batterijduur aan de hand van de batterijcapaciteit. Bekijk hiervoor onderstaande tabel. Bedenk hierbij dat jouw gebruik invloed heeft op de daadwerkelijke batterijduur. Let op: de tabel is van toepassing op Android smartphones. Wil je de batterijduur van een iPhone weten? Lees dan ons artikel.

Batterijduur Android smartphones

Batterijcapaciteit Batterijduur
Tot 4.200 mAh Je moet je smartphone gedurende de dag opladen.
4.200 mAh - 4.500 mAh Als je 's ochtends met een volle batterij de deur uitgaat, laad je hem pas 's avonds weer op.
4.500 mAh - 4.800 mAh Je hoeft je batterij de hele dag niet op te laden.
4.800 mAh en meer De batterij gaat langer dan een dag mee.

Snelladen

snelladen smartphone

Heb je tijdens je school- of werkdag een plek om je smartphone tussentijds op te laden? Dan is een smartphone met een grote batterijcapaciteit niet altijd even belangrijk. Steeds meer smartphones zijn geschikt voor snelladen. Tegenwoordig laad je sommige topklasse smartphones in iets meer dan een half uur al volledig op. Leg je toestel in je pauze even aan de lader en je kan er voor de rest van de dag mee vooruit. Let er bij het uitzoeken van een nieuwe smartphone dus ook op of hij kan snelladen.

Levensduur batterij

Levensduur batterij smartphone

In de loop der jaren slijt de batterij. Hierdoor neemt de batterijcapaciteit af. De batterij slaat dus minder energie op, waardoor je jouw smartphone vaker moet opladen. Deze slijtage kan je niet voorkomen, maar wel beperken. Vooral de manier waarop je jouw smartphone oplaadt, is erg belangrijk. Gebruik bijvoorbeeld altijd originele laders en leg het toestel nooit de hele dag aan de lader.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen