The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lisette

De verschillen tussen open en gesloten klankkasten

Bij het uitzoeken van een koptelefoon moet je de keuze maken tussen een gesloten klankkast of een open klankkast. Welke je kiest, hangt af van de gebruikssituatie. Een gesloten klankkast dempt geluid zowel van binnen als van buiten, terwijl een open klankkast geluid doorlaat. In dit artikel leggen wij je uit welke klankkast het beste bij jouw situatie past.

Vergelijking open en gesloten koptelefoons

Open klankkast Gesloten klankkast
Natuurgetrouw geluid Ja Nee
Dempt omgevingsgeluid Nee Ja
Lekt geluid Ja Nee

Klankkasten

Gesloten klankkast

Gesloten klankkast

Veruit de meeste koptelefoons hebben een gesloten klankkast. Deze gesloten klankkast zorgt ervoor dat geluid van buitenaf wordt gedempt. Deze koptelefoons lekken ook minder geluid naar de buitenwereld dan bij een open koptelefoon. Zo stoor je niemand en kun je helemaal opgaan in je muziek. Een koptelefoon met gesloten klankkast is vooral geschikt wanneer je in een lawaaiige omgeving muziek luistert, zoals op straat, in de bus of op kantoor. Omdat de druk in een gesloten klankkast makkelijker kan worden opgebouwd dan bij een open klankkast, geniet je vaak van een betere basweergave.

Open klankkast

Open klankkast

Koptelefoons met een open klankkast laten zowel geluid van binnen als van buiten door. Daarom zijn ze niet geschikt voor gebruik in een luidruchtige omgeving. Wel zijn koptelefoons met een open klankkast geschikt voor thuisgebruik of in de studio. Ingenieurs gebruiken koptelefoons met een open klankkast veelal omdat het geluid het meest in de buurt komt van het geluid uit speakers. Het klinkt natuurgetrouw, ruimtelijk en de bas is niet overdadig. Wanneer je in de studio vocalen opneemt, kun je beter kiezen voor een gesloten klankkast. Deze lekt namelijk geen geluid richting de microfoon.

Verschil

In de video legt Ferdinand je het verschil uit tussen gesloten en open klankkasten in koptelefoons.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 11.795 beoordelingen