The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jesper

Wat is optische beeldstabilisatie in je smartphone?

Voor de beste kwaliteit foto's en video's met je smartphone, kies je het beste voor een smartphone met optische beeldstabilisatie. Waarom en wat het verschil is tussen optische en digitale beeldstabilisatie, leggen we uit in dit artikel.

Optische beeldstabilisatie, wat is het?

Simpel gezegd zorgt beeldstabilisatie ervoor dat foto's en filmpjes scherp en stabiel zijn ook al wordt er met de camera bewogen. Er zijn twee soorten beeldstabilisatie: optisch en digitaal.

Optische beeldstabilisatie bij foto's maken

Optische beeldstabilisatie smartphone

Wat je merkt van optische beeldstabilisatie is voornamelijk dat je foto's minder snel 'bewogen' zijn. Je weet wel, een foto ziet er wazig uit omdat je je hand niet stilhield. Beweeg je je telefoon heen en weer met optische beeldstabilisatie, dan zie je dat de beweging op het scherm gecompenseerd wordt. Een ander voordeel aan optische beeldstabilisatie, is dat de sluiter langer open blijft. Hierdoor vangt de sensor meer licht op en maak je betere foto's in slecht belichte omgevingen.

Optische beeldstabilisatie bij video's maken

In onderstaande video laat Ferdinand zien welke invloed optische beeldstabilisatie heeft op het maken van een video (vanaf 1:52). Een video die is gemaakt door een camera mét optische beeldstabilisatie is veel stabieler. Hierdoor is zo'n video veel prettiger om naar te kijken dan een video die is gemaakt zonder hulp van optische beeldstabilisatie. Het beeld is aanzienlijk minder schokkerig en hierdoor een stuk rustiger voor de ogen.

Oké, maar wat moet ik nu kiezen?

De vraag is natuurlijk welke optie voor jou het meest geschikt is. Een camera met optische beeldstabilisatie geeft qua fotokwaliteit altijd de beste resultaten. Wil je de best mogelijke foto's en video's maken? Kies dan voor een smartphone met optische beeldstabilisatie. Je video's zijn een stuk stabieler en prettiger om naar te kijken. Maak je zo af en toe eens een foto, dan biedt optische beeldstabilisatie weinig toegevoegde waarde en kun je ook een toestel kiezen dat dit niet heeft.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen