The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Hoe kies ik een lens voor een systeemcamera?

Systeemcamera's hebben een verwisselbaar lenzensysteem. Je bepaalt dus zelf welke lens je wilt gebruiken. Helaas passen niet alle lenzen op elke systeemcamera. Maar hoe weet je nou welke lens je moet kiezen uit het aanbod van lenzen voor systeemcamera's? Met dit artikel help ik jou bij de keuze van een lens voor een systeemcamera.

Let op de juiste lensvatting

Lensvatting

Je kunt een lens niet zomaar op elke camera bevestigen, omdat lenzen een unieke lensvatting hebben. Dit is het uiteinde van de lens die je op de camera draait. Lenzen voor systeemcamera's verschillen bijvoorbeeld al met die voor spiegelreflexcamera's. Daarnaast zijn er verschillende merken die lenzen voor systeemcamera's maken die je niet onderling kunt uitwisselen. Een Canon lens werkt bijvoorbeeld niet op een Sony systeemcamera of andersom. Kijk dus naar systeemcameralenzen van het merk van jouw camera.

Bepaal wat je ermee wilt fotograferen

Brandpuntsafstand

Het onderwerp dat je vastlegt, is bepalend voor welke lens geschikt is voor jou. Als je houdt van landschapsfotografie dan kies je voor een groothoeklens. Deze lenzen hebben een brandpuntsafstand van 10 tot 24mm. Om wilde dieren te fotograferen moet je vaak ver inzoomen, dit doe je met een telephotolens van 100-400mm. Zie je op safari een giraffe in de verte, dan breng je deze helder in beeld. Voor portretfotografie gebruik je bijvoorbeeld een lens van 35mm of 50mm.

Kies een zoom- of primelens

Kies een zoomlens of primelens

Je hebt bepaald welke onderwerpen jee wilt fotograferen, nu kun je kiezen tussen een zoom- of een primelens. Een zoomlens is veelzijdig in gebruik. Je fotografeert landschappen en hoge gebouwen, maar ook kleine details. Als je verschillende onderwerpen wilt vastleggen, kies je een zoomlens. Voor een specifiek type fotografie, zoals portretfotografie, gebruik je een primelens. Primelenzen kunnen niet zoomen. Het voordeel van primelenzen is dat ze lichtsterk zijn. Ze bieden een hoge beeldkwaliteit omdat ze gericht zijn op 1 brandpunt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen