The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Welk type lens gebruik ik voor straatfotografie?

Je wilt je gaan specialiseren in straatfotografie. Het vinden van een geschikte lens is hierbij de eerste stap. Want niet alle lenzen zijn geschikt voor het vastleggen van het straatleven. Hieronder vind je 3 typen lenzen voor straatfotografie waarmee je helemaal los kunt gaan.

Primelens

Primelens

Veel fotografen zweren bij het gebruik van een primelens. Dit is een lens met een vaste brandpuntsafstand. Deze lenzen kennen vele voordelen. Ten eerste hebben ze een groot maximaal diafragma. Hierdoor maak je bij weinig licht nog steeds goede foto's en fotografeer je met een kleine scherptediepte. Daarnaast zijn primelenzen compact en licht. Hierdoor val je minder op als straatfotograaf en ben je mobieler door het lichte gewicht. Voor straatfotografie is een 50mm primelens een goede keuze.

Allround zoomlens

Allround zoomlens

Zoals hierboven beschreven, werkt een brandpuntsafstand van 50mm goed voor straatfotografie. Hiermee maak je mooie portretten van mensen op straat. Maar als je ook meer soorten fotografie wilt toepassen, gebruik je een allround zoomlens. Kies bijvoorbeeld voor een 24-70mm lens. Hiermee maak je zowel groothoek- als portretfoto's. De meeste geavanceerde allround zoomlenzen hebben een groot maximaal diafragma wat mooi is bij portretten. Pas wel op, zoomlenzen zijn vaak wel wat zwaarder.

Groothoeklens

Groothoeklens

Het ligt compleet aan het type straatfoto dat je wilt maken. Maar sommige straatfoto's vragen om een groothoeklens. Als je een APS-C beeldsensor hebt, kies je voor een brandpuntsafstand van 24mm of kleiner. Een 16mm lens levert je een hele brede beeldhoek op. Hierdoor vang je veel van het straatleven in 1 foto. Bij groothoeklenzen heb je de keuze uit een zoom- of primelens. Heb je een groot budget? Kies dan voor een veelzijdige lichtgewicht groothoeklens met zoom.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen