The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat is een groothoeklens en wanneer kies je hiervoor?

Een groothoeklens is een lens met een brede beeldhoek. Hiermee fotografeer je moeiteloos een hoog gebouw of een uitgestrekt landschap. Ook grote onderwerpen passen gemakkelijk binnen je beeldkader. Er zijn verschillende soorten groothoeklenzen. We vertellen je meer over de verschillende soorten en leggen uit waar je ze voor gebruikt.

Wat is een groothoeklens?

Wat is een groothoeklens

Een groothoeklens is een lens met een grote beeldhoek. Hiermee leg je dus een breed beeld vast. Deze eigenschap heeft een groothoeklens te danken aan de korte brandpuntsafstand. De brandpuntsafstand bepaalt namelijk hoe lang de afstand is tussen de sensor en het objectief en hoe breed de beeldhoek wordt. De brandpuntsafstand wordt uitgedrukt in millimeter en de beeldhoek in graden.

Welke soorten groothoeklenzen zijn er?

soorten groothoeklenzen

Een groothoeklens heeft dus een korte brandpuntsafstand en een grote beeldhoek. Over het algemeen wordt een lens tot 24mm een groothoeklens genoemd. Er zijn groothoeklenzen die een vast brandpunt hebben. Hier kun je alleen brede beelden mee maken. Hoewel 24mm de standaard is voor een groothoeklens, lopen de brandpuntsafstanden bij dit type lens best uiteen. Er zijn ook groothoeklenzen beschikbaar met een variabel brandpunt. Met deze lenzen kun je zoomen, zo maak je er zowel brede als ingezoomde beelden mee.

Wanneer kies ik voor een groothoeklens?

keuze groothoeklens

Je kiest voor een groothoeklens als je veel op de foto wilt krijgen. Door de korte brandpuntsafstand beschik je over een grote beeldhoek. Het enige nadeel van zo'n grote hoek is de vervorming van de randen. Hierdoor is een groothoeklens niet geschikt voor portretfotografie. Het effect past wel goed bij landschaps- en stadsfotografie. Je kiest voor een groothoeklens met vast brandpunt als je alleen groothoekbeelden gaat maken. Een groothoeklens met zoom is handig als je meer soorten fotografie wilt toepassen.© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen