The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

7 tips voor een geslaagde winterbarbecue

Echte barbecuefanaten laten zich niet tegenhouden door kou en sneeuw. Zij barbecueën gewoon in de winter. De winterbarbecue wordt elk jaar populairder. Staat die winterbarbecue bij jou op de planning deze winter? Goede voorbereiding is het halve werk. Daarom geven we je 7 tips voor het organiseren van een gezellige én geslaagde winterbarbecue.

1. Trommel je vrienden en familie op

Trommel je vrienden en familie op

"Een winterbarbecue zei je?" Misschien moeten jouw vrienden even wennen aan het idee. Maar wanneer je ze uitlegt wat een winterbarbecue precies is, staan ze zo op de stoep. In Amerika, maar ook het koude Denemarken doen ze het namelijk al jaren. Zij hebben al lang door dat een maaltijd het beste smaakt wanneer die bereid is op een barbecue. Of het nu zomer of winter is, de BBQ gaat aan.

2. Zorg voor een winterbarbecue

Om te beginnen, heb je een barbecue met deksel nodig. Barbecueën in de winter doe je namelijk met het deksel gesloten. Zo houd je de warmte in de barbecue. Daarnaast moet de barbecue van dik materiaal zijn. Een kamado zoals een Big Green Egg is bijvoorbeeld geschikt, maar andere BBQ's met dikke metalen wand volstaan ook. Houd er rekening mee dat barbecueën in de winter langer duurt dan in de zomer. De buitentemperatuur beïnvloedt namelijk de temperatuur in de barbecue.

Houtskool of gas?

Grillen

Wanneer je van die unieke sfeer van echt vuur houdt, kies je voor een houtskoolbarbecue. Barbecueën op houtskool duurt alleen wel langer. En wanneer het kwik daalt tot onder het vriespunt is het misschien niet fijn om te weten dat je lang bezig bent met het aanmaken van de BBQ. Wil je snel van start, kies dan voor een gasbarbecue. Die is snel op temperatuur. Let er bij het aansteken op dat de barbecue uit de wind staat.

Butaan- of propaangas?

Gasflessen en gasdrukregelaar

Gekozen voor een gasbarbecue? Let dan even op welke gasfles je koopt. Butaangas kun je namelijk niet gebruiken wanneer het vriest. Propaangas daarentegen is te gebruiken bij temperaturen tot -42 graden. Heb je al een gasdrukregelaar voor bij je gasbarbecue? Kijk dan ook even na of deze geschikt is voor butaan- of propaangas. Het is namelijk mogelijk dat je de gasdrukregelaar niet voor beide soorten kunt gebruiken.

3. Plaats de barbecue uit de wind

Plaats de barbecue uit de wind

Zorg ervoor dat je de barbecue uit de wind plaatst. Een koude wind is niet alleen voor jou onprettig tijdens het grillen, maar het heeft ook effect op de BBQ. De warmte van de BBQ zelf, zorgt normaal gesproken voor een isolatie van de temperatuur binnenin. Koude wind die op de barbecue blaast beïnvloedt die temperatuur waardoor het vlees minder snel gaart.

4. Houd jezelf warm

Houd jezelf warm

Kleed jezelf lekker warm aan, maar kijk uit voor synthetische sjaals en andere loshangende kledingstukken. Stop je sjaal in je jas zodat hij geen vlam vat. De Kevlar handschoenen die je normaal beschermen tegen de hitte van de bbq zijn ook geschikt om je handen warm te houden tijdens de winterbarbecue.

5. Maak het gezellig, maar zorg voor goed licht

Maak het gezellig, maar zorg voor goed licht

Genoeg licht is erg belangrijk tijdens het barbecueën. Je moet immers goed kunnen zien of het vlees al gaar is of niet. Zet daarom de tuinverlichting aan zodat je precies weet én ziet wat je doet. Maak het daarnaast gezellig voor diegene die ook buiten willen staan. Zet bijvoorbeeld een terrasverwarmer neer voor extra warmte en verlicht je tuin met wat fakkels of sfeerverlichting. Zorg voor genoeg warme dekens zodat je vrienden die kunnen pakken wanneer ze het koud hebben.

6. Haal ook de rookoven tevoorschijn

Rookoven

Wil je een heerlijke rooksmaak aan je gerechten geven? Zet dan ook de rookoven neer. Een winterbarbecue kan namelijk ook met een rookoven. Koud roken is een prima manier van extra smaak toevoegen aan het gerecht. Zo rook je bijvoorbeeld een groot stuk vlees eerst in de rookoven voordat je hem op de barbecue legt.

7. Grillen maar

Grillen

Tijdens een winterbarbecue serveer je natuurlijk winterse gerechten. Door de kou heb je meer behoefte aan stevig voedsel zoals erwtensoep of wild. Soepen, sauzen en groenten bereid je ook gewoon op de barbecue. Begin met een stukje vlees dat snel gaar is zodat je gasten niet te lang hoeven te wachten. Zelfs het dessert bereid je op de barbecue. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke appel crumble met zelfgemaakte slagroom. Jouw winterbarbecue kan niet meer stuk.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 14.273 beoordelingen