Written by Eveline

De verschillende technieken voor verkeersinformatie

Op veel auto gps systemen ontvang je informatie over het verkeer. Zo weet je waar er vertraging op jouw route is en berekent het toestel eventueel een nieuwe, snellere route. Zo sluit je niet aan in de file en ben je eerder op je bestemming. Hoe jouw auto gps systeem verkeersinformatie ontvangt, hangt af van de gebruikte techniek. Na het lezen van dit artikel weet jij wat de 4 verschillende technieken zijn.

Samengevat

RDS-TMC DAB+ GPRS via ingebouwde sim GPRS via smartphone
Verversingssnelheid 5-10 minuten 30 seconden 2 minuten 2 minuten
Draadloos/via oplaadkabel Kabel Kabel Draadloos Draadloos
Nauwkeurigheid * ** *** ***
Kosten Gratis Gratis Gratis Datakosten smartphone
Wegen Snelwegen en provinciale wegen Snelwegen en provinciale wegen Snelwegen, provinciale wegen en stadscentra Snelwegen, provinciale wegen en stadscentra

De verschillen

Auto gps met TMC

Radio (RDS-TMC)

RDS (Radio Data System), ofwel de radio, is de meest bekende en oudste vorm voor het ontvangen van verkeersinformatie. Dankzij de ingebouwde FM-ontvanger, ontvangen auto gps systemen met deze techniek de informatie via het FM-radiosignaal. De antenne hiervoor zit in een meegeleverde TMC-voedingskabel en moet altijd aangesloten zijn op de stroom van je auto. Het toestel haalt verkeersinformatie over snelwegen en provinciale wegen iedere 5 á 10 minuten gratis binnen.

Auto gps met DAB+

Digitale Radio (DAB+)

Met de DAB+ techniek (digitale radio) ontvang je de verkeersinformatie over snelwegen en provinciale wegen ook via de radio, alleen dan via DAB+ in plaats van het FM-signaal. Hierdoor ververst het auto gps systeem de informatie iedere 30 seconden en is de informatie nauwkeuriger dan wanneer je toestel de RDS-techniek gebruikt. De DAB+ techniek zie je voornamelijk terug bij Garmin gps systemen. Let op, ook voor deze techniek sluit je het toestel aan op de stroom van je auto.

Auto gps met ingebouwde sim of smartphone

GPRS via ingebouwde sim of smartphone

De meest uitgebreide techniek om verkeersinformatie te ontvangen is via GPRS. Dit is mobiele data, ofwel via het 3G/4G/5G netwerk. Het auto gps systeem ontvangt hiermee de verkeersinformatie over snelwegen, provinciale wegen, kleine wegen en stadscentra via een ingebouwde simkaart, of vanaf je smartphone via bluetooth. Let op, het koppelen aan je smartphone kan extra datakosten opleveren. Bij 1 uur gebruik per dag, verbruik je ongeveer 10 MB per maand.

Eveline
Article by:
Eveline Gps-systeemspecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Customer rating: 9.1 / 10 - 15,418 reviews