The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Devon

Hoe bereken je de afzuigcapaciteit van je dampkap?

We willen allemaal een frisse keuken die niet meer ruikt naar ons eten van gisteren. Je hebt hiervoor een dampkap nodig met een afzuigcapaciteit die groot genoeg is om jouw keuken weer proper te krijgen. Benieuwd wat dit precies is, hoe je dit uitrekent en welke capaciteit jij nodig hebt om je keuken dampvrij te maken? Lees dan snel verder.

Wat is afzuigcapaciteit?

Dampkap

De afzuigcapaciteit is het maximale vermogen van de dampkap en wordt uitgedrukt in kubieke meters per uur. De capaciteit betekent hoeveel en hoe snel de dampkap lucht uit je keuken zuigt. Dit kan uiteenlopen per model en merk. Er zijn dampkappen die een capaciteit van slechts 160m³ hebben, maar je hebt ook uitschieters met een afzuigvermogen van 800m³ of meer.

Let op! Afzuigcapaciteit is een eigenschap van een dampkap met motor waarbij de lucht naar buiten afgevoerd wordt. Dit geldt dus niet voor recirculatie dampkappen of motorloze dampkappen. Welke dampkap jij nodig hebt hangt af van je woonsituatie.

Hoe bereken ik de benodigde afzuigcapaciteit voor mijn keuken?

Er is een handige berekening waarmee je bepaalt hoeveel afzuigcapaciteit een dampkap moet hebben voor jouw keuken. Daarbij is het van belang onderscheid te maken in een keuken in een afgesloten ruimte of een open keuken.

Aparte keuken

Afzuigcapaciteit = inhoud van je keuken (lengte x breedte x hoogte) x 10. Dit is de minimale afzuigcapaciteit die je nodig hebt om je keuken weer fris te laten ruiken.

Open keuken

Heb je een open keuken, dan is het berekenen van de minimale afzuigcapaciteit iets lastiger. Ik adviseer in dit geval een afzuigkap met een minimale afzuigcapaciteit van 600 m3/uur.

Kleine keuken

Een kleine keuken heeft een oppervlakte van maximaal 20 m3. Omdat deze keukens niet groot zijn heb je relatief weinig afzuigvermogen nodig. Een minimale afzuigcapaciteit van 200 m3/uur moet voldoende zijn.

Gemiddelde keuken

Een gemiddelde keuken heeft een oppervlak tussen de 20 en 30 m3. Afhankelijk van de oppervlakte van je keuken heb je een dampkap nodig met een minimale afzuigcapaciteit tussen de 200 en 300 m3/uur.

Grote keuken

Een grote keuken heeft een oppervlak van 30 m3 of meer. Ook open keukens vallen in deze categorie. De minimale afzuigcapaciteit van deze dampkappen begint bij 300 m3/uur. Ga voor een open keuken uit van een afzuigcapaciteit van minimaal 600 m3/uur.

Wat beïnvloedt nog meer de afzuigcapaciteit?

  • Het afvoerkanaal: zorg ervoor dat het afvoerkanaal een diameter heeft van tenminste 150 millimeter. Als de dampkap veel lucht afzuigt en het kanaal is te smal, dan kan niet alle lucht afgezogen worden en blijf je je spruitjes ruiken.
  • Vorm van de pijp: een pijp die glad en rond is, voert lucht het beste af. Zorg ervoor dat de pijp van binnen goed schoon is.
  • Afvoer naar buiten: de lucht moet zo snel mogelijk naar buiten kunnen. Bij elke bocht in de pijp verlies je 73 m³ zuigkracht. Heb je dus 4 bochten in je leiding, dan is dit al een drukverlies van 292 m³. Ook verlies je extra capaciteit bij elke extra meter pijp. Houd de afvoer naar buiten dus zo kort mogelijk.
  • Formaat van je kookplaat: de dampkap moet net zo groot, het liefst breder, zijn dan je kookplaat om alle dampen af te zuigen.
  • Afstand kookplaat en dampkap: kies de juiste afstand tussen de kookplaat en de afzuigkap. Als de dampkap te laag of te hoog hangt doet hij zijn werk niet goed.


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen