The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Devon

Wat is de juiste afstand tussen een dampkap en kookplaat?

Handig, zo'n afzuigkap boven je kookplaat of fornuis. Ruikt je keuken weer lekker fris. Maar heeft de afzuigkap wel genoeg ruimte om goed te werken? Of je nou kookt op een gasfornuis of een inductie kookplaat, je moet rekening houden met een bepaalde afstand. Dit is niet alleen veilig, maar ook nog eens wettelijk aanbevolen.

Waarom is er een minimale en maximale afstand nodig?

Afstand tussen gas kookplaat en dampkap

Gas kookplaat

De minimale afstand tussen je gaskookplaat en je dampkap moet 65 centimeter zijn. De reden hiervoor is dat er bij een gaskookplaat vlammen aanwezig zijn. Komen deze te dicht bij je dampkap, dan heb je kans dat je dampkap letterlijk vlam vat. En dat is natuurlijk levensgevaarlijk. Als je kookt op gas, verwarmt de kookplaat je pan ook als deze er iets boven gehouden wordt. Handig als je bijvoorbeeld gaat wokken. Daarom kan de dampkap hoger hangen dan bij een elektrische kookplaat. Wij adviseren een maximale afstand van 80 centimeter. Hang je de dampkap hoger, dan heb je kans dat hij niet alle kookdampen wegzuigt.

  • Minimale afstand: 65 centimeter
  • Maximale afstand: 80 centimeter
Afstand tussen elektrische kookplaat en dampkap

Elektrische kookplaat

Als je kookt op een keramische of inductie kookplaat, heb je niet te maken met vlammen en is de minimale afstand minder groot. Dit is vaak 55 centimeter, maar raadpleeg de handleiding van de dampkap om dit zeker te weten. Dit kan per merk, type of model verschillen. Wij adviseren een maximale afstand van 80 centimeter. Wegens het ontbreken van de vlammen kun je niet wokken of je pan ver boven het vuur houden. Als je dampkap hoger hangt, zuigt hij waarschijnlijk niet alle kookdampen weg.

  • Minimale afstand: 55 centimeter
  • Maximale afstand: 80 centimeter

Let op

Het opmeten van de juiste afstand kan ingewikkeld zijn. Ben je niet zo handig, schakel dan een specialist in om te zorgen dat de dampkap op de juiste hoogte geïnstalleerd wordt. Zo weet je zeker dat jij veilig aan het koken bent. Raadpleeg altijd de handleiding, omdat voor elk type dampkap de door de fabrikant geadviseerde afstand verschilt.

Waar moet ik verder nog op letten?

Je dampkap moet altijd even breed en het liefst breder zijn dan je kookplaat om alles goed weg te zuigen. Hangt je dampkap op de juiste hoogte maar zuigt hij niet optimaal af? Dit kan onder andere te maken hebben met de afzuigcapaciteit. Als deze te laag is, zal hij nooit alle kookdampen weg zuigen.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 13.327 beoordelingen