The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Bob

Hoe kies je de juiste snellader?

Veel smartphones en sommige tablets laad je extra snel op met een snellader. Opladen gaat daardoor vaak 2 à 3 keer zo snel als met een standaard oplader. Om te kunnen snelladen moet je smartphone snelladen ondersteunen en heb je de juiste snellader nodig. Hier lees je welke oplader je moet kiezen om je smartphone zo snel mogelijk op te laden.

Snellader kiezen

Snellader kiezen

Om je smartphone extra snel op te laden heb je een naast een toestel dat kan snelladen ook de juiste oplader en kabel nodig. Om erachter te komen welke oplader de juiste is, vraag je jezelf het volgende af:

  • Kan mijn smartphone wel snelladen?
  • Zo ja, welk snellaadprotocol heeft mijn smartphone?
  • Heb ik de juiste kabel?

Weet je niet zeker of jouw smartphone kan snelladen? Zoek je toestel dan op onze site op en kijk bij de specificaties.

Kijk welk snellaadprotocol je hebt

Snellaadprotocol kiezen

Een snellaadprotocol is een stukje techniek dat snelladen mogelijk maakt. Power Delivery en Quick Charge zijn algemene protocollen die door verschillende merken worden gebruikt. Daarnaast heb je merkspecifieke protocollen als OnePlus WarpCharge, dat alleen OnePlus gebruikt. Je apparaat en je oplader hebben hetzelfde snellaadprotocol nodig om snel en veilig te laden. Gebruik je een oplader met een ander snellaadprotocol dan je smartphone? Dan laadt je toestel wel op, maar niet op maximale snelheid. Je hebt dan niks aan je snellader.

Gebruik Power Delivery voor Apple

Apple iPhone oplader Power Delivery

Alle iPhones vanaf de iPhone 8 ondersteunen extra snel opladen via Power Delivery. De toestellen kunnen maximaal 20 watt vermogen aan. Na een half uur opladen met 20 watt zit je batterij voor ongeveer 50% vol, terwijl je met de standaard meegeleverde 5 watt iPhone oplader in die tijd niet boven de 20% komt. Ook verschillende iPads, met name die uit de iPad Pro serie, ondersteunen snelladen. Ze kunnen meestal een hoger vermogen van 29 watt aan, waardoor opladen nog sneller gaat.

Kies Super Fast Charging of Adaptive Fast Charging voor Samsung

Snelladen voor Samsung Quick Charge of Power Delivery

Samsung heeft 2 eigen snellaad protocollen: Adaptive Fast Charging, een aangepaste versie van Quick Charge, en Super Fast Charging, een aangepaste versie van Power Delivery. Alle Samsung smartphones werken met Adaptive Fast Charging/Quick Charge. Hiermee laad je jouw lege batterij in een half uur voor 40% op. Steeds meer nieuwe toestellen werken ook met het snellere Super Fast Charging. Hiermee laad je jouw lege batterij voor wel 60% op in een half uur. Onder andere de S en Note serie sinds de S20 / Note 20 en bepaalde A serie toestellen, zoals de A52 en A72, ondersteunen Super Fast Charging.

Kijk voor overige merken welk protocol je hebt

Snellaadprotocol Huawei SuperCharge, OnePlus Warpcharge, OPPO Super VOOC Flash Charge

Smartphones van Sony en Xiaomi werken net als Apple met Power Delivery. Huawei en Motorola gebruiken een aangepaste versie van Quick Charge. Zowel de originele opladers als Quick Charge opladers zijn dus geschikt om die smartphones snel op te laden. Toptoestellen uit de Huawei Pro en Mate series kunnen zo'n hoog vermogen aan dat je alleen met speciale Huawei laders de maximale snelheid haalt. OnePlus en OPPO hebben allebei een eigen snellaadprotocol. Die toestellen laad je alleen snel op met de originele oplader.

Let op de kabel

De juiste kabel voor snelladen

Niet alle kabels zijn geschikt voor snelladen. Let ten eerste op de aansluiting. Power Delivery opladers hebben een ovale usb C aansluiting, in plaats van de gebruikelijke, rechthoekige usb A aansluiting. Je hebt dus een kabel nodig met usb C aan het ene uiteinde en aan de andere kant Lightning, voor iPhones, of usb C, voor iPad/Android. Daarnaast kunnen niet alle kabels een hoog vermogen aan. Ga voor een oplader met een meegeleverde kabel als je zeker wilt zijn dat je de juiste kabel hebt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen