The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Bob

Hoe kies je de juiste snellader?

Veel smartphones en sommige tablets laad je extra snel op met een snellader. Opladen gaat daardoor vaak 2 à 3 keer zo snel als met een standaard oplader. Om te kunnen snelladen moet je smartphone snelladen ondersteunen en heb je de juiste snellader nodig. Hier lees je welke oplader je moet kiezen om je smartphone zo snel mogelijk op te laden.

Snellader kiezen

Snellader kiezen

Om je smartphone extra snel op te laden heb je een naast een toestel dat kan snelladen ook de juiste oplader en kabel nodig. Om erachter te komen welke oplader de juiste is, vraag je jezelf het volgende af:

  • Kan mijn smartphone wel snelladen?
  • Zo ja, welk snellaadprotocol heeft mijn smartphone?
  • Heb ik de juiste kabel?

Weet je niet zeker of jouw smartphone kan snelladen? Zoek je toestel dan op onze site op en kijk bij de specificaties.

Kijk welk snellaadprotocol je hebt

Snellaadprotocol kiezen

Een snellaad protocol is een stukje techniek dat snelladen mogelijk maakt. Power Delivery en Quick Charge zijn algemene protocollen die door verschillende merken worden gebruikt. Daarnaast heb je merkspecifieke protocollen als OnePlus WarpCharge, dat alleen OnePlus gebruikt. Je apparaat en je oplader hebben hetzelfde snellaad protocol nodig om snel en veilig te laden. Gebruik je een adapter met een ander snellaadprotocol dan je smartphone? Dan laadt je toestel wel op, maar niet op maximale snelheid. Je hebt dan niks aan je snellader.

Gebruik Power Delivery voor Apple

Apple iPhone oplader Power Delivery

Alle iPhones vanaf de iPhone 8 ondersteunen extra snel opladen via Power Delivery. De toestellen kunnen dan maximaal 18 watt vermogen aan. Na een half uur opladen met 18 watt zit je batterij voor ongeveer 50% vol, terwijl je met de standaard meegeleverde 5 watt iPhone oplader in die tijd niet boven de 20% komt. Ook verschillende iPads, met name die uit de iPad Pro serie, ondersteunen snelladen. Ze kunnen meestal een hoger vermogen van 29 watt aan, waardoor opladen nog sneller gaat.

Kies Power Delivery of Quick Charge voor Samsung

Snelladen voor Samsung Quick Charge of Power Delivery

Samsung heeft 2 eigen snellaad protocollen: Adaptive Fast Charging, een aangepaste versie van Quick Charge, en Super Fast Charging, een aangepaste versie van Power Delivery. Omdat ze gebaseerd zijn op de 2 algemene snellaad protocollen, werken standaard Quick Charge en Power Delivery laders ook prima. Je hebt dus niet per se een originele Samsung oplader nodig. De meeste Samsung smartphones werken met Adaptive Fast Charging/Quick Charge, maar steeds meer nieuwe toestellen, zoals de S20 serie, werken met het snellere Super Fast Charging/Power Delivery.

Kijk voor overige merken welk protocol je hebt

Snellaadprotocol Huawei SuperCharge, OnePlus Warpcharge, OPPO Super VOOC Flash Charge

Smartphones van Sony en Xiaomi werken net als Apple met Power Delivery. Huawei en Motorola gebruiken een aangepaste versie van Quick Charge. Zowel de originele opladers als Quick Charge opladers zijn dus geschikt om die smartphones snel op te laden. Toptoestellen uit de Huawei Pro en Mate series kunnen zo'n hoog vermogen aan dat je alleen met speciale Huawei laders de maximale snelheid haalt. OnePlus en OPPO hebben allebei een eigen snellaadprotocol. Die toestellen laad je alleen snel op met de originele oplader.

Let op de kabel

De juiste kabel voor snelladen

Niet alle kabels zijn geschikt voor snelladen. Let ten eerste op de aansluiting. Power Delivery opladers hebben een ovale usb C aansluiting, in plaats van de gebruikelijke, rechthoekige usb A aansluiting. Je hebt dus een kabel nodig met usb C aan het ene uiteinde en aan de andere kant Lightning, voor iPhones, of usb C, voor iPad/Android. Daarnaast kunnen niet alle kabels een hoog vermogen aan. Ga voor een oplader met een meegeleverde kabel als je zeker wilt zijn dat je de juiste kabel hebt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen