Alexandra

Advies over fonduesets

Er zijn verschillende type fonduesets voor verschillende ingrediënten. Welke fondueset het beste bij jou past, is afhankelijk van een aantal zaken. Op deze pagina helpen we jou bij het kiezen van het juiste fondueset.

1. Met welke ingrediënten wil je fonduen?

Omdat er verschillende types fondues zijn is het belangrijk eerst te bepalen welk type fondue je wilt doen; kaasfondue, vleesfondue, chinese fondue of chocoladefondue. Sommige fonduesets zijn geschikt voor meerdere typen fondue, maar bedenk wel dat een fondueset altijd het meest geschikt is voor één type fondue.

Kaas- en vleesfondue

Kaasfondue

Bij een kaasfondueset doop je je ingrediënten in gesmolten kaas. Kaasfondue komt oorspronkelijk uit Zwitserland, waar het een traditioneel gerecht is. Meestal gebruik je brood en groente om in de kaasfondue te dopen. De traditionele kaasfondueset is gemaakt van aardewerk, dat direct reageert op het verhogen of verlagen van de temperatuur. De meeste kaasfonduesets zijn ook geschikt voor chocoladefondue. Ook zijn sommigen geschikt voor vleesfondue, maar bedenk dan wel dat een traditionele kaasfondueset geen antispatscherm heeft.

Vleesfondue

Bij vleesfondue, ook wel fondue Bourguignonne genoemd, worden kleine stukjes vlees in bouillon gekookt. Omdat dit soms kan spatten, heeft een vleesfondueset vaak een antispatscherm. Een typische vleesfondueset is gemaakt van RVS of gietijzer, een materiaal wat warmte uitstekend vasthoudt. Sommige vleesfonduesets zijn ook geschikt voor kaasfondue of chocoladefondue, maar bedenk dan wel dat een traditionele vleesfondueset minder snel op verandering van warmte reageert waardoor kaas kan aanbranden. Een antiaanbaklaag kan dit helpen voorkomen.

Chinese en chocolade fondue

Chinese fondue

Een Chinese fondueset, in China huo guo genoemd, lijkt op een vleesfondueset maar heeft vaak een grotere pan omdat het traditioneel voor verjaardagen en andere feesten gebruikt wordt. Hierbij worden de ingrediënten als vlees, groente en noodles in de pan achtergelaten en gekookt om ze er vervolgens met netjes uit te vissen en op te eten met saus.

Chocoladefondue

In een chocoladefondueset doop je fruit en zoetigheden in gesmolten chocolade. Vaak wordt dit als dessert gebruikt. De meeste chocoladefonduesets zijn klein en compact, maar ook kaasfonduesets zijn veelal geschikt voor chocoladefondue. Naast een standaard chocoladefondueset zijn er ook chocoladefonteinen. Hierbij wordt gesmolten chocolade omhoog gepompt en via de fontein valt het weer naar beneden. De ingrediënten doop je in de fontein.

2. Op welke manier verwarm je de fondueset?

De inhoud van je fonduepan kun je op verschillende manieren verwarmen of warm houden.

Elektrisch

Het voordeel van een elektrisch onderstel is dat je de inhoud van je fonduepan zowel kunt opwarmen als warm houden. Een elektrisch onderstel zit meestal bij een vleesfondueset. Een nadeel is dat je altijd met een snoer aan tafel zit.

Brander

Een onderstel met brander dient enkel om de fonduepan warm te houden. Sommige fonduepannen zijn geschikt om op het gasfornuis te verwarmen, maar niet alle fonduepannen kunnen hier tegen. Let hierop bij de aanschaf van een fondueset met brander. Mocht het niet kunnen, dan kun je je kaas, bouillon of chocolade in een andere pan verwarmen en overgieten. Een voordeel van een onderstel met brander is dat het weinig ruimte in beslag neemt en je niet met een snoer zit.

Waxinelichtje

Er zijn ook fonduesets met een waxinelichtje als warmtebron. Dit is vooral het geval bij kleine fonduesets voor bijvoorbeeld chocoladefondue. Het waxinelichtje is er enkel om te verwarmen, de chocolade smelt je in een andere pan, in de magnetron of op het fornuis als de fonduepan hier geschikt voor is.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een fonduepan zonder onderstel. Kijk hiervoor bij alle fonduepannen.

3. Met hoeveel personen wil je fonduen?

Ook het aantal personen waarmee je wilt fonduen is belangrijk voor de keuze van je fondueset. Het aantal personen van een fondueset wordt meestal weergegeven in het aantal fonduevorkjes die erbij geleverd worden. Uiteraard kun je er altijd zelf meer fonduevorkjes bij kopen. Daarom is het ook handig om naar de inhoud van de fonduepan te kijken. Een fonduepan van 1 liter kan bijvoorbeeld 4 fonduevorkjes hebben, maar met deze inhoud is fonduen met 6 personen ook mogelijk. Je moet er dan alleen nog extra vorkjes bij kopen.

4. Welk materiaal is het beste voor welk type fondue?

Welk materiaal het meest geschikt is voor jouw fonduepan hangt weer af van welk type fondue je het meest gaat gebruiken. Bepaalde materiaaleigenschappen zijn namelijk gunstiger voor bepaalde type fondues.

Aardewerk

Fonduepannen van aardewerk zijn vooral geschikt voor kaasfondue en chocoladefondue, omdat dit snel reageert op warmteveranderingen. Hierdoor brandt je kaas of chocolade minder snel aan onderin de pan. Vleesfondue is vaak niet mogelijk in aardewerken fonduesets omdat deze een brander hebben waarvan de vlam niet heet genoeg wordt om de bouillon te verwarmen.

Rvs

RVS fonduepannen worden snel warm en zijn vooral geschikt voor vleesfondue of Chinese fondue. RVS is namelijk erg geschikt voor hoge temperaturen. Indien een RVS fonduepan een antiaanbaklaag heeft, kan hij ook voor kaasfondue gebruikt worden.

Gietijzer

Ook gietijzer is het meest geschikt voor vleesfondue. Gietijzer doet er iets langer over om op temperatuur te komen maar houdt de warmte langer vast. Wanneer een gietijzeren pan geëmailleerd is kan hij ook voor kaasfondue gebruikt worden.

Alexandra
Artikel van:
Alexandra
Fonduesetspecialist

Eerder bekeken door jou