The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jos

Welke laptop heb ik nodig voor fotobewerking?

Fotobewerking is een ruim begrip. Je kunt een leuke filter op je vakantiefoto's zetten, een afbeelding voor je website opmaken of als professioneel fotograaf je foto's bewerken. Of misschien richt jij je wel op grafisch ontwerp. Maar welke laptop heb je voor welk gebruik nodig? Hier helpen wij je op weg met het maken van de beste keuze.

In het kort

Als jij zonder problemen foto's wilt bewerken met programma's als Photoshop, kies dan een laptop met de volgende specificaties:

  • Processor: minimaal Intel Core i5 of AMD A12
  • Werkgeheugen: minimaal 8 GB
  • Beeldscherm: minimaal Full HD (1920 x 1080) met IPS paneel

Werken met Photoshop: wat heb je nodig?

Photoshop is verreweg het populairste programma is om foto's mee te bewerken. Daarom is het belangrijk dat dit programma soepel draait op jouw nieuwe laptop. Zo kun jij in elke situatie, hobbymatig of professioneel, met Photoshop uit de voeten. De minimale vereisten voor het bewerken van foto's lichten we kort voor je toe.

Processor, werkgeheugen en beeldscherm

Photoshop is een zwaar programma en daarom is een goede processor een must. Met een Intel Core i5 of AMD A12 processor is jouw laptop krachtig genoeg om aan de slag te gaan met je fotoprojecten.

Het werkgeheugen, of RAM geheugen, houdt het programma waar je mee werkt draaiende. Hoe meer werkgeheugen, hoe beter. Wij bevelen minimaal 8 GB RAM aan.

Het liefst heeft iedereen een 4K beeldscherm, maar dat kost ook wat. Wij bevelen minimaal een Full HD (1920 x 1080) resolutie aan voor foto's bewerken, zodat jouw afbeeldingen scherp op je scherm verschijnen.

Andere programma's en grafisch ontwerp

Naast Photoshop zijn er nog genoeg andere programma's waarmee je kunstwerken van jouw foto's maakt. Vergelijkbare programma's voor fotobewerking zijn Lightroom, Capture One Pro en Optics Pro 11.

Ook als grafisch ontwerper of dtp'er heb je een bepaalde laptop nodig om jouw werk goed uit te voeren. De programma's die veel grafisch ontwerpers gebruiken zijn qua vereisten vergelijkbaar met Photoshop. Een aantal van deze programma's zijn Illustrator, InDesign en CorelDraw. Zoek je de beste laptop voor jou, let dan op onze aanbeveling voor foto's bewerken.

Megaprojecten en multitasken

Werk je bijvoorbeeld aan grote grafische projecten, heb je vaak meerdere RAW of TIFF afbeeldingen tegelijk openstaan of monteer je hier en daar ook een video? Dan kan je laptop wel wat extra rekenkracht gebruiken en in sommige gevallen misschien wel een dedicated videokaart. Zeker als professional wil je goed zitten en zeker weten dat jouw laptop elke taak, hoe groot ook, aankan. In dat geval is een laptop in een iets hogere klasse de beste keuze voor jou.

Huis-tuin-en-keuken bewerking

Als je bijvoorbeeld alleen een kleurfilter of effect aan je foto's toe wilt voegen, heb je niet altijd een krachtige laptop nodig waar je wat dieper voor in de buidel moet tasten. Met een minder snelle laptop zijn er genoeg opties. Deze zijn beperkter, maar zeer bruikbaar als je geen Photoshop nodig hebt. Gebruik een programma als Microsoft Photos of, als je een Chromebook zoekt, de Pixlr applicatie. Zo ga je al met een laptop met een Intel Celeron processor aan de slag om een album van je vakantiefoto's te maken.

Jos
Artikel van:
Jos
Laptopspecialist.

© 1999 - 2018 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.558 beoordelingen