The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Tim

Hoe controleer je of de accu van je laptop stuk is?

Je doet de oplader in de laptop en steekt de stekker in het stopcontact , maar de accu laadt niet meer op. De kans is groot dat er iets mis is met je accu of oplader. In dit artikel geven we 4 tips waarmee je controleert of de accu van je laptop stuk is. We bepalen wat er aan de hand is en hoe je dit oplost.

Je accu controleren in 4 tips

Accu controleren

Met onderstaande tips onderzoek je of jouw accu kapot is.

  • Tip 1. Controleer het netsnoer
  • Tip 2. Controleer de adapter
  • Tip 3. Controleer de oplader of de oplaadpoort van de laptop
  • Tip 4. Vervang de accu

Tip 1: controleer het netsnoer

Kabelbreuk

Controleer eerst goed of het netsnoer van je adapter niet defect is. Een kabelbreuk ontstaat op meerdere manieren en zie je niet altijd aan de buitenkant. Denk aan een bureaustoel die over het snoer rijdt, een knagend konijn of trekken aan het snoer. Controleer of je laptop wel oplaadt met een ander netsnoer. Is dit het geval? Vervang dan het netsnoer.

Tip: vouw het snoer zo min mogelijk op, zodat je breuken voorkomt.

Tip 2: controleer de adapter

Adapter

Als je laptop wel werkt met de stekker in het stopcontact maar de accu niet oplaadt, controleer dan de adapter. Het vermogen van een kapotte adapter is te laag om de accu nog op te laden. Een laptop met een lege accu gaat zelfs helemaal niet aan als de adapter stuk ik. Test met een andere adapter die werkt of de accu wel oplaadt. Werkt dit niet? Vervang dan de adapter.

Tip 3: controleer de oplader of de oplaadpoort van de laptop

oplaadpoort

Een oplader past gemakkelijk in een oplaadpoort. Lukt dit niet, dan is er aan de binnenkant iets gebroken of scheef geduwd. Er zit vaak een pinnetje in de oplader of de oplaadpoort. Als je veel kracht gebruikt kan deze pin scheef gaan staan. Is de pin van de oplader scheef, dan koop je een nieuwe oplader. Is de pin in de oplaadpoort scheef? Laad je laptop dan repareren.

Tip 4: Vervang de accu

Accu vervangen

De laptop werkt met de stekker in het stopcontact, maar zonder stekker valt hij direct uit. Als bovenstaande tips niet werken, dan is de kans groot dat de accu zelf kapot is. De meestgebruikte accu’s zijn van lithium-ion. Deze gaan zo’n 3 tot 5 jaar mee. Soms kun je de accu zelf vervangen, maar doe dit alleen als je technisch bent. In andere gevallen laat je de laptop repareren.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen