The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Uhro

Hoe kies je het juiste RAM geheugen?

Wil je jouw computer of laptop sneller maken, dan is extra werkgeheugen inbouwen een goede start. Door meer ram geheugen in je computer te plaatsen, kun je namelijk meerdere programma's tegelijk openen. Het interne geheugen dat je hiervoor gebruikt is er in verschillende soorten én maten. Hieronder leggen we je uit welke soort ram geheugen je nodig hebt voor een laptop, desktop of mac computer.

RAM kiezen

De eerste en belangrijke keuze die je maakt bij aanschaf van RAM geheugen is: Voor welk apparaat wil je het gebruiken?

  • Welk werkgeheugen heb ik nodig voor een computer die ik zelf bouw?
  • Wat voor intern geheugen heb ik nodig om mijn desktop te upgraden?
  • Welk ram geheugen heb ik nodig om mijn laptop te upgraden?
  • Met wat voor type werkgeheugen upgrade ik mijn iMac?
  • Welke soort ram geheugen heb ik nodig om mijn Macbook te upgraden?

Welk werkgeheugen heb ik nodig voor een computer die ik zelf bouw?

Welk werkgeheugen heb ik nodig voor een computer die ik zelf bouw?

Als je jouw eigen computer in elkaar zet, moet je er rekening mee houden dat het ram geheugen precies overeenkomt met dat wat je moederbord aan kan. Bekijk daarom in de specificaties van je moederbord wat het type geheugen is en wat de maximale snelheid van het geheugen is. Kan je moederbord bijvoorbeeld DDR4 aan met een snelheid van 3200 MHz, dan werkt je systeem het snelste als je ook dit geheugen gebruikt.

Wat voor intern geheugen heb ik nodig om mijn desktop te upgraden?

Wat voor intern geheugen heb ik nodig om mijn desktop te upgraden?

Wil je een desktop computer met Windows of Linux sneller maken door ram toe te voegen? Controleer dan eerst wat voor geheugen er op dit moment in je pc geïnstalleerd is. In Windows doe je dit door naar taakbeheer te gaan en op 'prestaties' te klikken. Hier vind je of er DDR3 of DDR4 geheugen geïnstalleerd is en hoe snel dat geheugen is. In Linux gaat dit iets moeilijker, hier voer je het commando 'dmidecode --type 17' uit in de terminal.

Kies vervolgens het geheugen dat qua type en snelheid overeenkomt. Vind je bijvoorbeeld DDR3 geheugen met een snelheid van 1600 MHz, dan moet je nieuwe geheugen hiermee overeenkomen voor de beste prestaties. Hoeveel ruimte je in je computer hebt om meer intern geheugen toe te voegen, achterhaal je alleen door de kast open te schroeven.

Welk ram geheugen heb ik nodig om mijn laptop te upgraden?

Welk ram geheugen heb ik nodig om mijn laptop te upgraden?

In een laptop plaats je SODIMM geheugenmodules. Dit werkgeheugen is kleiner dan de ram modules die je in een desktop computer installeert. Ook hier vind je het geheugen dat er op dit moment geïnstalleerd is via taakbeheer in Windows en in Linux door het commando 'dmidecode --type 17' uit te voeren.

Ook het geheugen voor je laptop moet overeenkomen met het werkgeheugen dat nu in je computer zit. Zo koop je DDR4 SODIMM geheugen met een snelheid van 2133 MHz als dat nu in je laptop is geïnstalleerd. Checken hoeveel ruimte er nog over is in je laptop kan wel moeilijk zijn. Bedenk ook dat de moeilijkheidsgraad voor het vervangen van werkgeheugen in je laptop ontzettend kan verschillen tussen verschillende types en merken.

Met wat voor type werkgeheugen upgrade ik mijn iMac?

Met wat voor type werkgeheugen upgrade ik mijn iMac?

Hoewel een iMac een desktopcomputer is, plaats je hierin SODIMM geheugenmodules. Net zoals in een laptop zijn deze modules kleiner dan het geheugen in een reguliere desktopcomputer. Door linksboven op het Apple logo te klikken en vervolgens naar 'Over deze Mac' te gaan vind je het geheugen dat op dit moment geïnstalleerd is.

Coolblue biedt werkgeheugen aan dat geoptimaliseerd is voor gebruik in Apple computers. Hier selecteer je het juiste type en de juiste snelheid van het ram geheugen zodat je zeker bent dat de upgrade werkt in je systeem. Zo plaats je bijvoorbeeld DDR3L geheugen met een snelheid van 2133 MHz als je Mac dit aangeeft. Plaats je ander geheugen, dan zal je iMac niet opstarten.

Welke soort ram geheugen heb ik nodig om mijn Macbook te upgraden?

Welke soort ram geheugen heb ik nodig om mijn Macbook te upgraden?

Net als een Windows laptop gebruikt ook een Macbook Air of Macbook Pro SODIMM geheugenmodules. Je achterhaalt het geheugen wat er momenteel geïnstalleerd is door linksboven op het Apple logo te klikken en vervolgens naar 'Over deze Mac' te gaan.

Coolblue biedt werkgeheugen aan dat geoptimaliseerd is voor gebruik in Macbooks. Hier selecteer je het juiste type en de juiste snelheid van het ram geheugen zodat je zeker bent dat de upgrade werkt in je systeem. Zo plaats je bijvoorbeeld DDR3L geheugen met een snelheid van 1600 MHz als je Mac dit aangeeft. Ander geheugen zal niet werken.

Hoeveel werkgeheugen kan ik maximaal installeren?

Hoeveel werkgeheugen je maximaal installeert, hangt af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld je moederbord of limieten in het soort geheugen dat je gebruikt. Zo is DDR3 en DDR3L geheugen altijd gelimiteerd tot 16 GB. Ook je besturingssysteem kan roet in het eten gooien. Zo installeer je in een computer met Windows 7 Home Basic maximaal 8 GB werkgeheugen en in een pc met Windows 7 Home Premium maximaal 16 GB ram. In Windows 10 installeer je daarentegen zelfs bij de instapversie al probleemloos 128 GB intern geheugen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen