The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Uhro

Hoeveel RAM geheugen heb je nodig?

De hoeveelheid RAM geheugen die je nodig hebt verschilt per situatie. Wanneer je computer te traag wordt voor bijvoorbeeld gaming of grafisch vormgeven, is het uitbreiden of vervangen van je RAM één van de oplossingen. Om je op weg te helpen, leggen we je hier per gebruikssituatie uit hoeveel RAM geheugen we aanraden.

Hoeveelheid RAM geheugen kiezen

Het plaatsen van een SODIMM RAM module in een laptop.

Hoeveel gigabyte je nodig hebt voor je taken verschilt veel. Vraag jezelf het volgende af:

  • Wil je internetten, mailen en teksten schrijven?
  • Wil je hobbymatig foto's en video's bewerken?
  • Wil je professioneel foto's en video's bewerken?
  • Wil je next-gen games spelen?
  • Gebruik je jouw Synology NAS voor persoonlijke opslag?
  • Gebruik je jouw Synology NAS als zakelijke server?

Wil je internetten, mailen en teksten schrijven?

Man bekijkt de Coolblue webshop op zijn computer

Voor alledaags gebruik van een computer is 4 gigabyte aan RAM vaak voldoende. Toch raden wij aan dat je minimaal 8 gigabyte aan RAM geheugen in je computer hebt. Open je veel tabbladen of programma's tegelijkertijd, zoals Word, Excel en Photoshop? Dan vertraagt je computer minder snel dan bij 4 gigabyte aan RAM geheugen. Let wel goed op of je computer überhaupt 8 gigabyte aankan. Bekijk dus van tevoren hoeveel RAM geheugen je apparaat ondersteunt.

Wil je foto's en video's bewerken?

Persoon werkt met Adobe Photoshop via een tekentablet.

Tijdens het bewerken van beeldmateriaal heb je vaak meer dan 1 programma open op je computer. Dit vraagt al veel van je RAM module, maar de programma's zelf zijn ook veeleisend. Met 8 gigabyte heb je genoeg voor je hobby, maar het professionele werk vraagt om minimaal 16 gigabyte. Zo open je programma's als Adobe Premiere Pro, InDesign en Photoshop naast elkaar, zonder dat je computer vertraagt. Ook voor het werken met grote dataspreadsheets is 16 gigabyte de aanbevolen hoeveelheid.

Wil je op de hoogste instellingen gamen?

Man speelt Overwatch

Games vragen steeds meer van je computer, mede omdat de graphics een stuk scherper worden. Daarom is het verstandig om toekomstbestendig na te denken als je RAM geheugen kiest. Met 32 gigabyte speel je vloeiend op de hoogste instellingen. Je gamet niet alleen vloeiend, maar hebt dan ook de mogelijkheid om je gameplay te streamen. Daarnaast match je de RAM module met de rest van je accessoires via de RGB led verlichting.

Wil je bestanden opslaan en delen op je Synology NAS?

Man plaatst Seagate harde schijf in Synology NAS.

Gebruik je een Synology NAS? Dan heb je de mogelijkheid om het werkgeheugen uit te breiden. Als je deze uitbreidt, werkt en multitaskt de NAS ook beter. Voor basisgebruik heb je genoeg aan 4 of 8 gigabyte. Als je een zakelijke Synology NAS hebt, bevelen we aan dat je minimaal 16 gigabyte kiest. Wanneer meer mensen tegelijkertijd hun werk openen en opslaan op de NAS, vergt dit veel van het werkgeheugen. Let wel op, niet alle RAM modules passen in je Synology NAS. Check dit in de handleiding van je NAS of op de site van Synology.

Conclusie

De hoeveelheid RAM geheugen die je nodig hebt verschilt per gebruikssituatie. Hoe zwaarder en intensiever het gebruik, hoe meer RAM geheugen je nodig hebt. Check van tevoren wat het maximum RAM geheugen is wat jouw apparaat aan kan. Voor basis en hobbygebruik zit je rond de 4 en 8 gigabyte aan voldoende geheugen. Professioneel gebruik is al vaak 16 of zelfs 32 gigabyte. Wil je meer weten welke soorten RAM geheugen er zijn? Onze specialist legt je dat in het volgende artikel uit.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen