The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jorn

Hoe kies ik de juiste projectieverhouding van een beamer?

De projectieverhouding is een van de belangrijkste eigenschappen van een beamer. Zo bepaalt de projectieverhouding waar in de woonkamer, vergaderruimte of klaslokaal je jouw beamer neerzet. In dit artikel leggen we uit waarom deze eigenschap zo belangrijk is en hoe jij de juiste projectieverhouding uitkiest.

De projectieverhouding kiezen

De projectieverhouding kiezen is niet het gemakkelijkste onderdeel bij het uitzoeken van een beamer, maar wel belangrijk. Zo zorgt de juiste projectieverhouding ervoor dat de beamer op de gewenste plek in de kamer staat én projecties in het juiste formaat maakt. Dit artikel bestaat uit 7 stappen:

 • Stap 1: wat is projectieverhouding?
 • Stap 2: hoe beïnvloedt de zoomfunctie de projectieverhouding?
 • Stap 3: meet de kijkafstand.
 • Stap 4: bepaal het beeldformaat.
 • Stap 5: check of de kijkafstand past bij het gewenste inchformaat.
 • Stap 6: meet de afstand van de beamer tot het projectiescherm.
 • Stap 7: bereken de projectieverhouding.

Wat is projectieverhouding?

Visual projectieverhouding

Om zeker te weten dat een beamer in jouw kamer past, kijk je eerst naar de projectieverhouding. Niet alle beamers projecteren namelijk dezelfde projectiegrootte bij een gelijke projectieafstand. De projectieverhouding of 'throw ratio' geeft aan hoe ver een beamer van een muur of scherm staat als hij een beeld van 1 meter breed projecteert. Als de beamer bijvoorbeeld een projectieafstand van 1,50:1 heeft, dan zet je hem op 1,50 meter afstand voor een 1 meter brede projectie.

Zoomfunctie en projectieverhouding

zoomfunctie

Als je de beamer naar achteren plaatst, maak je de projectie groter. Dit is hetzelfde effect als je met een zaklamp op de muur schijnt en een stap naar achteren zet. Met een zoomfunctie vergroot of verklein je een projectie, zonder dat je de beamer verplaatst. In dat geval heeft een beamer een minimale en maximale verhouding, bijvoorbeeld tussen de 1,50 en 1,65 meter voor een 1 meter brede projectie. Dat schrijven we op als 1,50 - 1,65:1. Een zoomfunctie maakt de plaatsing van je beamer flexibeler.

Bepaal de projectiebreedte (A)

Breedte bij projectieverhouding

We zetten je even aan het werk. Pak je meetlint en rekenmachine (op je telefoon) erbij. Begin met de projectiegrootte. Als je een projectiescherm in huis hebt of er één bij je beamer koopt, meet je de breedte hiervan op. Als je een egale muur als projectieoppervlak gebruikt, bekijk dan hoe groot je ongeveer wilt projecteren. Hulp nodig? In de tabel onder aan het artikel hebben we een aantal veelvoorkomende beeldformaten op een rijtje gezet. Schrijf de breedte op in centimeters, dat getal noemen we 'A'.

Beeldformaten (16:9 beeldverhouding)

breedte (A)
30 inch 66 cm
80 inch 177 cm
100 inch 221 cm
180 inch 398 cm
200 inch 443 cm
250 inch 553 cm
300 inch 664 cm

Meet de projectieafstand (B)

Afstand projectieverhouding

Kijk goed waar de beamer het beste plekje krijgt, zonder dat hij in de weg staat. Staat er bijvoorbeeld dicht bij het scherm of de muur een tv meubel? Dan kun je de beamer daarop zetten. Of misschien wil je jouw beamer aan het plafond hangen. Hoe groot is de afstand tussen de projectie en de plek waar je de beamer neerzet? Schrijf het aantal centimeters op. Dit noemen we 'B'.

Bereken de projectieverhouding

Pak nu je rekenmachine erbij. Deel het getal wat je hebt opgeschreven bij B door het getal dat je hebt opgeschreven bij A. De uitkomst is de projectieverhouding. Dit getal valt tussen een van de volgende 4 categorieën:

 • Minder dan 0,5. Hieronder vallen de ultra short throw en short throw beamers.
 • Tussen de 0,51 en 1. In deze categorie vallen alleen short throw beamers.
 • Tussen de 1,01 en 1,5. In deze groep vind je zowel short throw als normal throw beamers.
 • Meer dan 1,5. Hier vind je alleen maar normal throw beamers.

Gebruik de projectieverhouding filter op de Coolblue website om een beamer met de juiste projectieverhouding te vinden.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen