The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Welke beamer moet ik kiezen?

Beamers zien er ongeveer hetzelfde uit en hebben ingewikkelde specificaties. Hierdoor is het misschien moeilijk om de juiste keuze te maken. Geen zorgen. Op deze pagina leg ik uit welke beamer bij je kamer of gebruikssituatie past.

Beamer kiezen

Waar wil je de beamer voor gebruiken? Voor elke gebruikssituatie zijn andere specificaties belangrijk.

  • Thuisbioscoop: minimaal Full HD en hoog contrast
  • Gaming: lage input lag
  • Normaal gebruik: minimaal HD Ready
  • Grote zalen: minimaal 4.000 ANSI lumen
  • Vergaderruimtes: minimaal 2.000 ANSI lumen
  • Mobiel gebruik: maximaal 2 kilogram
  • Educatie: short throw en minimaal 2.000 ANSI lumen

Thuisbioscoop: Full HD, hoog contrast

Beamer thuisbioscoop

Voor een realistische filmbeleving is het belangrijk dat de beamer scherpe beelden projecteert. Kies daarom voor een projector die minimaal de Full HD resolutie ondersteunt. Zo weet je zeker dat elk detail van een film of serie duidelijk in beeld komt. Minstens zo belangrijk is de contrastratio. Hoe hoger de ratio, hoe groter het verschil tussen donkere en lichte beelden. Met een contrastratio van 25.000:1 of hoger zien zowel kleuren als zwartwaarden er diep en natuurgetrouw uit.

Gaming: lage input lag

Gaming beamer

De beste gaming beamer heeft een lage input lag. Hierdoor is er nauwelijks vertraging tussen je controller en de actie op het scherm, zodat je games extra vloeiend spelen. Speel je online, dan zijn je tegenstanders je nooit een stap voor. Vooral wanneer je de nieuwste games speelt, raden wij aan dat de beamer 4K en HDR ondersteunt. Je profiteert hiermee maximaal van de haarscherpe beelden en het brede kleurbereik.

Normaal gebruik: minimaal HD ready

Beamer normaal gebruik

Wil je geen thuisbioscoop creëren, maar af en toe naar een film of sportwedstrijd kijken? Dan hoef je geen beamer met een hoge resolutie en contrastratio te kiezen. Een projector die minimaal de HD Ready resolutie ondersteunt is voldoende. Deze apparaten leveren een gemiddelde beeldkwaliteit en zijn goedkoper dan home cinema beamers. Let er wel op dat de beamer over een HDMI ingang beschikt. Hierop sluit je een Blu-ray speler of digitale decoder aan.

Mobiel: maximaal 2 kilo

Beamer mobiel

Geef je geregeld presentaties op verschillende locaties? Ga dan voor een beamer die niet zwaarder is dan 2 kilo. Je wilt natuurlijk geen grote en zware beamer mee de trein in nemen. De meeste mobiele beamers worden geleverd met een draagtas. Als dit niet het geval is, raad ik aan dat je een losse aanschaft. Een tas zorgt voor extra draagcomfort en verkleint de kans op beschadigingen.

Grote zalen: minimaal 4.000 ANSI lumen

Beamer grote zaal

Een beamer met een hoge lichtopbrengst projecteert heldere beelden. Hierdoor zijn presentaties duidelijk zichtbaar in een verlichte kamer. Het licht van de lens wordt over het volledige projectieoppervlak verdeeld. Dit betekent dat de beelden op een groter scherm minder helder worden. Vooral in grote en felverlichte conferentie- of collegezalen heb je een beamer met een hoge lichtopbrengst nodig. Ga daarom voor een projector die minimaal 4.000 ANSI lumen produceert.

Vergaderruimte: minimaal 2.000 ANSI lumen

Beamer vergaderruimte

In een vergaderruimte heb je een lagere lichtopbrengst nodig dan in grotere zalen. Een beamer die minimaal 2.000 ANSI lumen produceert is voldoende. Het is wel handig als het apparaat een VGA of HDMI ingang heeft voor je computer of laptop. Als je ook video's wilt afspelen, houd er dan rekening mee dat niet elke vergaderkamer een extern speakersysteem heeft. Een beamer met ingebouwde speakers zorgt ervoor dat je nooit zonder geluid zit.

Educatie: minimaal 2.000 ANSI lumen, short throw

Beamer educatie school

In een klaslokaal is het onhandig als je steeds de gordijnen moet sluiten. Kies daarom voor een beamer die minimaal 2.000 ANSI lumen produceert. Hiermee blijft de projectie duidelijk in een verlichte kamer. Heb je geen ruimte om een beamer op een paar meter afstand te zetten, neem dan een short throw beamer. De meeste short throw beamers plaats je slechts 1 meter van de muur. Er zijn ook ultra short throw beamers die je dichterbij kunt zetten.© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen